Optimalesnė daugiabučių renovacija iššūkių akivaizdoje: paspartinti procesus padeda platus spektras priemonių

Nors daugiabučių renovacija šalyje susiduria su daugybe skirtingų iššūkių, atnaujinimo procesą koordinuojanti Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA), Aplinkos ministerija ir platus spektras partnerių inicijuoja reikiamas permainas, spartinančias būstų modernizavimą. Kokių priemonių jau imtasi ir kaip jos padeda kovoti su kylančiomis problemomis?
Optimalesnė daugiabučių renovacija iššūkių akivaizdoje: paspartinti procesus padeda platus spektras priemonių
Optimalesnė daugiabučių renovacija iššūkių akivaizdoje: paspartinti procesus padeda platus spektras priemonių / APVA nuotr.

Eglės Randytė, daugiabučių namų renovacijos projektus administruojančios įmonės direktorė pasakoja, kad su įvairiais iššūkiais susiduria ne tik renovacijos, bet ir statybų, pramonės bei kiti sektoriai, kurių veikla yra susijusi ne tik su rangos darbais, bet ir su energiniais ištekliais.

„Ženklus statybinių žaliavų brangimas šių metų pradžioje bei kintančios jų tiekėjų pozicijos lemia, kad statybų bendrovėms yra sudėtinga prognozuoti tolesnius kainų pokyčius ir teikti pasiūlymus daugiabučių renovacijos darbams atlikti. Be to, kainas augina ir darbuotojų skirtinguose sektoriuose trūkumas“, – sako E. Randytė.

Tačiau ji akcentuoja, kad tam tikros problemos, susijusios su per ilgomis procedūromis iki atnaujinimo darbų pradžios, pastebimos ir renovacijos procesuose.

„Vien nuo pirminio susitikimo su daugiabučio namo bendruomene iki paraiškos pateikimo praeina beveik metai. Natūralu, kad per tiek laiko kainos statybų rinkoje gali pasikeisti ir už prieš metus patvirtintus darbų įkainius darbų įsigyti nebeįmanoma. Tokią situaciją stebime ir dabar“, – teigia pašnekovė.

Problemos – matomos ir sprendžiamos

Ričardas Leckas, daugiabučius administruojančios įmonės generalinis direktorius pažymi, kad vis dėlto atsižvelgiant į sunkumus, kylančius renovacijos proceso eigoje, atitinkamos institucijos imasi reikalingų pokyčių. Vienas iš jų – neseniai padidinti administravimo įkainiai.

„Šių metų pradžioje buvo 40 proc. padidinti įkainiai nuo 2,85 ct iki 5,10 ct vienam administruojamo daugiabučio kvadratiniam metrui. Tai suteikia galimybę pasamdyti daugiau darbuotojų, todėl šiuo metu ieškome papildomų rankų, kurios padėtų administravimo darbus vykdyti efektyviau ir sparčiau“, – sako R. Leckas.

Jis akcentuoja, kad taip pat kiek anksčiau buvo grąžinta galimybė pirkti rangos darbus kartu su projektavimo darbais. Pašnekovo teigimu, tokios procedūros yra daug greitesnės vykdant renovaciją.

„Dabar ir vėl galima kartu su investiciniu projektu skelbti ir rangos darbus. Tai reiškia, kad rangos darbus laimėjęs rangovas gali daug greičiau pasirinkti techninio projekto rengėją. Tai leidžia pakankamai ženkliai sutrumpinti pirkimo procedūras“, – teigia „Elektrėnų komunalinis ūkis“ generalinis direktorius

Jis pažymi, kad spartesniems procesams įtakos turės ir vis modernesnių technologijų naudojimas: „Ateityje itin svarbiu taps ir informacinis pastato modeliavimas (angl. Building Information Modeling arba BIM), kuris padės atlikti pastatų analizes ir skaičiavimus. Jo principas – pašalinti iš sudėtingų projektavimo procesų žmogaus daromų klaidų tikimybę ir tokiu būdu dar labiau optimizuoti renovaciją.“

Įsitraukia ir savivaldybės

Tuo pat metu E. Randytė pabrėžia, kad permainų imasi ne tik Aplinkos ministerija ar APVA, bet ir atitinkamą sprendimų priėmimo galią turinčios savivaldybės.

„Pavyzdžiui, Vilniaus miesto savivaldybės taryba artimiausiu metu planuoja svarstyti dėl iš naujo teikiamų investicinių planų kaštų kompensavimo, kai dėl pabrangusių žaliavų pirminiame investicinio plano variante nustatytos renovacijos biudžeto lubos nebeatitinka šiandieninės rinkos lūkesčių. Tokiu būdu būtų sutrumpintos visos procedūros, išvengta papildomo daugiabučių gyventojų balsavimo dėl pritarimo atnaujinti investicijų planą. Tai reiškia, kad jų tvirtinimui būtų pateikiamas jau pakoreguotas investicijų planas su padidinta, rinkos sąlygas atitinkančia, statybos darbų kaina“, – sako pašnekovė.

Teigiamus pokyčius lemia betarpiškas bendradarbiavimas

E. Randytė priduria, kad nepaisant to, artimiausiu metu tikimasi ir dar daugiau pokyčių: „Prie efektyvesnių renovacijos procesų galėtų prisidėti ir tolimesnis jų skaitmeninimas, kai kurių biurokratinių procedūrų atsisakymas ir sklandesnis skirtingų institucijų bendradarbiavimas. Tiesa, viena iš kertinių permainų, kurios laukiame – kainos rezervo, kuriuo būtu galima pasinaudoti nepavykus namo renovacijos paslaugų įsigyti per viešųjų pirkimų vykdymui skirtas elektronines sistemas, numatymas.“

R. Leckas akcentuoja, kad tokių permainų tikėtis galima jau artimiausiu metu: „Pastaruoju metu itin sklandžiai bendradarbiaujame su Aplinkos ministerija – į didžiąją dalį mūsų pasiūlymų yra atsižvelgiama, didelė dalis jų jau yra patvirtinta. Tai lemia betarpiškas bendravimas ir atidus įsiklausymas į visų suinteresuotųjų šalių argumentus. Džiugu, kad priimami sprendimai yra palankūs ne tik administratoriams, bet ir rangovams ar patiems daugiabučių gyventojams.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius