-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Papasakojo, ar renovuos visus daugiabučius, kurių gyventojai to nori

Šiuo metu sprendžiama, kurie iš daugiabučių, išreiškusių norą dalyvauti renovacijoje, gaus valstybės finansavimą – visas gautas paraiškas dalyvauti Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje vertina Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) specialistai. Tarp svarbiausių atrankos kriterijų šiemet – kvartalinės renovacijos projektai. Tačiau, kaip akcentuoja modernizacijos ekspertai, tai nereiškia, kad pavieniai daugiabučiai bus palikti likimo valiai.
M. K. Čiurlionio g. 93, Druskininkai
M. K. Čiurlionio g. 93, Druskininkai / BETA nuotr.

Pavieniai daugiabučiai taip pat galės gauti paramą

Pernai metų rudenį paskelbto naujausio Aplinkos ministerijos kvietimo dalyvauti Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje apimtis – 150 mln. eurų investicijoms ir 50 mln. eurų valstybės paramai. Kaip pastebi Aplinkos ministerijos Statybos ir būsto departamento Būsto skyriaus vedėjas Ramūnas Šveikauskas, panaši valstybės parama modernizacijai buvo skiriama ir ankstesniais metais, numatomi šilumos sutaupymai po renovacijos bei bendras atnaujintų daugiabučių plotas taip pat neturėtų skirtis ir išlikti ne mažesnis nei pernai metais.

Vis dėlto, ne paslaptis, kad naujasis kvietimas atnešė ir naujus atrankos kriterijus – šiemet pirmenybę gauti valstybės paramą modernizacijai turi daugiabučiai, įtraukti į savivaldybės parengtą kvartalinės renovacijos projektą. Tačiau, kaip patikina Aplinkos ministerijos Statybos ir būsto departamento Būsto skyriaus vedėjas, pavieniai daugiabučiai taip pat turės galimybę dalyvauti Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje.

„Projektai, nepatekę į finansuojamų projektą sąrašą per šį kvietimą, bus įtraukti į rezervinį sąrašą, ir turės prioritetą skelbiant sekantį kvietimą. Todėl, be abejonės, ir pavienių, į kvartalinės modernizacijos projektus neįtrauktų daugiabučių gyventojai gali tikėtis atnaujinti savo būstą“, – pabrėžia pašnekovas.

Dar viena naujovė – sutartis su administratoriais

BETA baigus vertinti projektus ir sudarius finansuojamų projektų sąrašą, į jį patekusių projektų administratoriai bus kviečiami pasirašyti Valstybės paramos sutartis – tai dar viena naujovė, kurią šiemet ketinama įgyvendinti.

„Sutartyje aiškiai išdėstytos valstybės paramos teikimo sąlygos, būdai ir dydžiai, taip pat – nustatyti terminai, per kuriuos turės būti įgyvendintas renovacijos projektas. Šias terminais renovacijos administratoriai ir turės vadovautis planuodami ir organizuodami projekto finansavimo darbus, projektavimo ir rangos darbų pirkimą bei t. t.“, – paaiškina R. Šveikauskas.

Kalbėdamas apie renovacijos administratoriaus atsakomybę, pašnekovas atkreipia dėmesį ir į gyventojų teisę keisti renovacijos administratorių ir techninės priežiūros specialistą net prasidėjus renovacijos projekto įgyvendinimui. „Galimybė keisti šiuos specialistus, jeigu gyventojų netenkina jų darbo kokybė, buvo ir anksčiau. Tačiau ja gana vangiai naudojamasi. Todėl norėtume dar kartą priminti gyventojams apie jų turimas teises ir pabrėžti, kad gyventojai bendru balsavimu gali nutarti skelbti naują techninės priežiūros arba renovacijos projekto administravimo paslaugų pirkimą ir tokiu būdu užtikrinti, kad jų būsto modernizacija būtų atlikta kokybiškai ir laiku“, – primena pašnekovas.

Šiemet rangos ir projektavimo darbai perkami atskirai

Kalbėdamas apie Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos vėlesnius etapus – konkurso skelbimą įsigyti projektavimo ir rangos darbus būsto atnaujinimui, Aplinkos ministerijos atstovas pažymi, kad šiemet – pirmieji metai kai rangos ir projektavimo darbus būtina pirkti atskirai, o nei iš vieno tiekėjo.

„Galimybė įsigyti projektavimo ir rangos darbus atskirai buvo ir ankstesniais metais, tačiau šiemet – pirmieji metai kai pirkti šių darbų iš vieno tiekėjo nebegalima“, – primena pašnekovas.

Besirengdami tolimesniems renovacijos projekto įgyvendinimo etapais, renovacijos administratoriai turėtų atkreipti dėmesį į būdus efektyviai ir skaidriai vykdyti rangos darbų bei kitų paslaugų pirkimą.

„Renovaciją įgyvendinantys specialistai turėtų atkreipti dėmesį į naują Valstybės paramos teikimo taisyklių redakciją, susipažinti su Viešųjų pirkimų įstatymu, taip pat – Aplinkos ministro patvirtintomis projektavimo, ekspertizės, investicijų projektų rengimo ir kitų su renovacija susijusių paslaugų pirkimo tvarkomis. Svarbu pažymėti, kad renovacijos administratorius turi pasirinkti tinkamiausią šių paslaugų pirkimų būdą ir šiandien tarp efektyviausių būdų atlikti visus su renovacija susijusius pirkimus yra elektroninės priemonės, tarp kurių ir Centrinės perkančiosios organizacijos (CPO LT) įrankiai, tokie kaip elektroninis katalogas perkančiosioms organizacijoms ir „Elektroninių pirkimų centras“ (EPC) bendrijoms ir privatiems renovacijos administratoriams“, – primena pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius