Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Papildomų lovų“ skandalas Vilniaus universitete įsisiūbiuoja: studentai prašo jų nekvailinti

Vilniaus universiteto (VU) studentai kaip reikiant įpykę dėl to, kad iš anksto neįspėjusi aukštoji mokykla koregavo jų apgyvendinimo sutartis – smarkiai išaugus norinčiųjų gyventi bendrabučiuose skaičiui, iki šiol po du gyvenę studentai nuo rudens sulaukė naujų kambario draugų, teko išsikraustyti ketvirtakursiams. Sukilę studentai reikalauja universiteto paaiškinimų, kodėl pažeistos sutartys ir net grasina teismais. VU atkerta – sutarčių nepažeidė, o tie, kurių netenkina naujosios gyvenimo sąlygos, sutartis gali nutraukti.
Vilniaus universiteto bendrabutis
Vilniaus universiteto bendrabutis / Vilniaus universiteto nuotr.

Į 15min kreipėsi studentė Julija, pasakodama, kad susibūrusi bendrabučių iniciatyvinė grupė išsiuntė kreipimąsi VU rektoriui, Bendrabučių centro direktoriui ir Centriniams rūmams. Vis dėlto praėjus daugiau nei 10 dienų, į šiuos laiškus studentai atsako teigia nesulaukę.

Minėtame rašte, kurį gavo ir 15min, teigiama, kad VU studentai, gyvenantys Saulėtekio al. bendrabučiuose tikisi, kad aukštoji mokykla artimiausiu metu viešai atsiprašys visų VU bendrabučiuose gyvenančių studentų, kurie dėl pasikeitusių gyvenimo sąlygų patyrė ar patirs nepatogumų. Iš aukštosios mokyklos taip pat tikimasi raštiško paaiškinimo, kokiu teisiniu pagrindu ji ėmėsi, jų teigimu, neteisėtų veiksmų, prieštaraujančių dvišalei sutarčiai.

Norima išgirsti paaiškinimus, kokia tvarka vyks apgyvendinimas bendrabučiuose ateinančiais mėnesiais ir kokios nuolaidos, garantijos ateityje bus taikomos tiems, kurių kambariuose, nepaisant sutarčių, atsirado papildomų lovų.

Vilniaus universiteto nuotr./Vilniaus universiteto bendrabutis
Vilniaus universiteto nuotr./Vilniaus universiteto bendrabutis

„Galbūt VU galvoja, kad taip daryti yra nieko tokio, arba, kad vis tiek studentai durnesni už juos ir nieko nepeš (nors kodėl gi ne, VU būtų pirmas universitetas, kurį studentai padavė į teismą). Iki dabar negavome laiško, kad tiems, pas kuriuos ne pagal sutartį atkėlė žmogų, reikėtų pasikeisti sutartis, taip pat neaišku, kokiu būdu buvo daroma atranka, pas ką bus įkeliami žmonės, pas ką ne. Ne vienas, kuriam atkėlė žmones, išsikraustė iš bendrabučio – valio VU, kad rado papildomų vietų“, – ironizavo Julija.

Jos manymu, papildomų vietų ieškoti reikėjo ne liepiant paskutinių kursų studentams išsikraustyti iš bendrabučio, o iškraustant gyventojus iš Saulėtekio al. bendrabučių pirmų aukštų – mat niekas nežino, kodėl ten gyvena ne VU studentai.

VU: tie, kuriems sąlygos nepriimtinos, galės sutartis nutraukti

VU Viešosios komunikacijos projektų vadovė Liudmila Januškevičienė 15min teigė, kad studentų minimas raštas nėra įkritęs nė į vieną el. pašto dėžutę. Ji siūlė studentams susitikti su Bendrabučio centro vadovu ir pasikalbėti – galbūt pavyks išspręsti rūpimus klausimus.

VU kanclerio Raimundo Balčiūnaičio teigimu, šiais metais studentų, norinčių apsigyventi VU bendrabučiuose, buvo daugiau nei įprastai.

„Universitetas stengiasi užtikrinti vietas bendrabučiuose kuo didesniam skaičiui pirmakursių, todėl triviečiuose kambariuose, kuriuose iki šiol gyveno du studentai ir vienas iš jų išsikraustė, laisvose dviejose vietose buvo apgyvendinti papildomi studentai. Į kambarius, kur studentai gyvena dviese ir moka už trečią vietą, papildomų studentų nebuvo keliama ir neplanuojama to daryti. Papildomi studentai laisvose vietose buvo apgyvendinti tik Saulėtekio al. 4 ir Saulėtekio al. 19 bendrabučiuose, kur labiausiai trūko vietų pirmakursiams“, – 15min teigė R.Balčiūnaitis.

123rf.com nuotr./Vilniaus universitetas
123rf.com nuotr./Vilniaus universitetas

Šių bendrabučių pirmuose aukštuose, pasak jo, yra likę tarnybinių butų, kuriuose gyvena buvę darbuotojai ir ten gyventi teisę turi iki gyvos galvos.

„Viename bendrabutyje pirmo aukšto patalpose, iš kurių gyventojai išsikraustė, yra neįgaliesiems skirtos patalpos, o kitame atsilaisvinusios vietos buvo skirtos COVID-19 sergantiems studentams, dabar – užsienio šalių studentams“, – paaiškino jis.

Pasak R.Balčiūnaičio, VU neinicijavo sutarčių nutraukimo – tik dalies sutarčių keitimą atsižvelgiant į apgyvendinimo sąlygas.

„Studentų su bendrabučiais pasirašytose sutartyse nėra numatyta, kad universitetas sutarties sąlygų pakeisti negali. Esam priversti tai daryti dėl susidariusios situacijos rinkoje. Studentams, kuriems bus nepriimtinos keičiamos sąlygos, sudarysime galimybes be papildomų pasekmių šias sutartis nutraukti“, – žadėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius