Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paradoksas: nesąžiningų NT brokerių daugėja, o skųstis nėra kam

Nekilnojamojo turto portaluose daugėja melagingų, tikrovės neatitinkančių skelbimų, daugėja klientų skundų dėl nesąžiningo brokerių elgesio, skelbia juos vienijanti asociacija. Tačiau jos atstovai teigia galintys sukontroliuoti tik dalį rinkos, o ko imtis nukentėjusiems nuo asociacijai nepriklausančių NT tarpininkų, lieka neaišku.
Brokeris
Brokeris / 123rf.com nuotr.
Temos: 1 Brokeris

„Skelbimuose nurodomos mažesnės kainos, prirašoma nesamų būsto privalumų arba pridedama neegzistuojančio būsto nuotraukų. Paskambinus brokeris paaiškina, neva šis būstas kaip tik šiandien jau parduotas, tačiau jis galėtų parodyti labai panašų kitą. Brokeriai neriboja fantazijos ir daug visko prigalvoja, kad tik pritrauktų klientų. Yra įvairių šio darbo metodų, tik svarbu, kad jie neprasilenktų su sveiku protu ir elementaria etika“, – sako Lietuvos nekilnojamojo turto agentūrų asociacijos direktorius Rimas Kirdulis.

Anot jo, asociacijai norint kelti brokerių profesijos prestižą, jie pradėti sertifikuoti, o pasitaikantį abejotiną elgesį pradėjo vertinti etikos komisija. Teigiama, kad ji skundų dėl neetiško brokerių elgesio gauna nuolat.

Vis dėlto R. Kirdulis pripažįsta, kad asociacija gali sudrausminti tik jai priklausančius nesąžiningai besielgiančius brokerius. Patarti, ko imtis nukentėjusiems nuo kitų NT tarpininkų, asociacijos prezidentas negali.

Patarti, ko imtis nukentėjusiems nuo kitų NT tarpininkų, asociacijos prezidentas negali.

„Vieni žmonės eina į policiją, kiti į Vartotojų teisių gynimo tarnybą, dar kiti savais būdais kovoja. Vienos tarnybos ar vienų durų, kur galima būtų kreiptis NT klausimais, nėra. Kur kreiptis nepasakysiu, nepykite. Man galbūt trūksta kompetencijos teisiniais reikalais. Galbūt reikėtų rašyti pareiškimą policijai, bet jį reikėtų rašyti pasitelkus advokatą, kad jis žinotų, kaip teisingai suformuluoti“, – sako R.Kirdulis.

Jis tvirtina, kad būta bandymų reglamentuoti brokerių veiklą įstatymu, tačiau galiausiai šios idėjos atsisakyta.

„Asociacija bandė inicijuoti Nekilnojamojo turto brokerių įstatymą, bet po kelerių metų diskusijų buvo atsisakyta šios idėjos, nes tai būtų dar viena licencijuojama veikla ir perteklinis reguliavimas, nes daugelis Europos šalių stengiasi atsisakyti licencijuojamų veiklų, kad kuo daugiau visuomenės sluoksnių galėtų dirbti įvairų darbą. Valstybiniu lygiu abejoju, kad pavyks tai padaryti“, – kalba R.Kirdulis.

Tuo tarpu asociacijai skundus gali teikti patys brokeriai, įmonės ar fiziniai asmenys. Už etikos kodekso nepaisymą brokeris gali būti įspėtas, o už grubius pažeidimus - išmestas iš asociacijos. R. Kirdulis neatmeta galimybės, kad ateityje atsiras ir baudos.

„Iki šiol brokeriai nebuvo finansiškai baudžiami, bet neatmetu, kad tai gali netolimoje ateityje atsirasti“, – 15min sakė R.Kirdulis.

Jis pripažįsta, kad greitai suvaldyti nesąžiningų brokerių rinkoje nepavyks, tačiau viliasi, kad situaciją pakeis pačių specialistų noras dirbti kitokiomis sąlygomis.

„Situacijos staigiai nesuvaldysime - tik evoliucijos būdu. Jeigu ilgainiui tos įmonės prisijungs prie asociacijos, jaus moralinę priežastį tvarkytis. Bet jeigu nuspręs, kad joms nieko nereikia, tai ir toliau dirbsime laukinių vakarų sąlygomis“, – mano R.Kirdulis.

Šiuo metu asociacijai priklauso 21 nekilnojamojo turto agentūra, kuriose dirba apie 750 brokerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius