Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Parama pirmajam būstui išryškino patraukliausius regionus: vienur paramai žerti milijonai, kitur nupirktas vos vienas butas

2254 – tiek jaunų šeimų per pastaruosius trejus metus įsigijo pirmąjį būstą su finansine paskata. Jaunų šeimų įsikūrimas regionuose valstybės biudžetui atsiėjo per 24 mln. eurų. Tačiau pastebima, kad didmiesčių rajonuose ši parama itin išpopuliarėjo, bet atokesniuose regionuose ja per kelerius metus pasinaudoja viena kita jauna šeima. Ekonomistai, nors ir sutinka, kad jaunoms šeimoms parama tikrai pravarti, abejoja, ar pasiektas pradinis tikslas – paversti regionus patraukliais įsikurti jaunoms šeimoms su vaikais.
Naujas namas.
Parama būstui suteikta tūkstančiams porų / Fotolia nuotr.

Klaipėdos rajone, Gargžduose, gyvenanti Alina pasakojo, kad jų šeima, auginanti mažametį sūnų, gautų 20 proc. dydžio paramą pirmajam būstui.

Tačiau moteris susidūrė su kita problema – sudėtinga rasti būstą. „Ieškome buto, ne namo. Gargžduose ir aplink butų pasiūla menka. Naujų namų statomi ištisi kvartalai, o daugiabučių – ne. Netgi pasvarstome, kad gal ir mums dairytis namo. Tačiau bijome, kad net ir gavus paramą tai būtų pernelyg didelė našta mūsų šeimai“, – teigė Alina.

Dairydamasi būsto ji pastebėjo, kad kai kurios kompanijos reklamuodamos nekilnojamąjį turtą pabrėžia apie galimybę pasinaudoti finansine paskata.

„Kai pradėjome domėtis – paaiškėjo, kad yra kvartalų, kur kone visi namai įsigyti pasinaudojus tokia paskata. Kyla klausimas, ar ne dėl to auga nekilnojamojo turto kainos mūsų rajone?“ – svarstė moteris.

123RF.com nuotr./Naujakuriai
123RF.com nuotr./Naujakuriai

Jauna šeima iš Šiaulių – Diana ir Vytas – šiais metais įsigijo nedidelio ploto naujos statybos namuką Klaipėdos pašonėje. Tačiau kelias iki pirkinio taip pat nebuvo lengvas: kol laukė sprendimo dėl paramos ir paskolos, vieną nusižiūrėtą būstą nupirko kita šeima, be to, per kelis mėnesius išaugo ir kaina.

Kur tikėtis paramos

Finansinė paskata pirmajam būstui jaunoms šeimoms (iki 36 m.) suteikiama regionuose, kuriose kvadratinio metro normatyvinė vertė yra bent 65 proc. žemesnė už didžiausią normatyvinę kvadratinio metro vertę visoje Lietuvoje.

Registrų centro duomenimis, į finansinę paskatą pretenduoja tų regionų gyventojai, kur būsto normatyvinė vertė neviršija 667,8 eurų, nors konkretaus perkamo būsto kvadratinio metro kaina gali būti ir kitokia.

Šiais metais taikoma didžiausia kvadratinio metro normatyvinė vertė – 1590 eurų (ši riba nustatyta pagal būsto vertę prestižine laikomoje Kuršių nerijoje). Pagal vertinimus matoma, kad pigiausias būstas buvo Dusetose, Zarasų rajone, Obeliuose ir Pandėliuose Rokiškio rajone, Ramygaloje Panevėžio rajone, Subačiuje Kupiškio rajone.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius