Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pas tėvus grįžę studentai pasipiktino, kad reikia ir toliau mokėti už bendrabutį

Studentų judėjimas „Šauksmas“ feisbuke pasipiktino Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) taikoma nuolaida už bendrabučių nuomą karantino metu. Universiteto administracija visiems suteikė 25 proc. nuolaidą, tačiau teigiama, kad ji per maža. Tiesa, 15min kalbinta studentė tikino esanti patenkinta situacija ir nepritarianti visiems „Šauksmo“ išsakytiems teiginiams. Tuo metu pats universitetas aiškina, kad studentai gali nutraukti sutartis, o rudenį apgyvendinimas jiems vėl bus skirtas.
VDU bendrabutis Kaune
VDU bendrabutis Kaune / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Studentų judėjimas „Šauksmas“ socialiniame tinkle „Facebook“ pasipiktino, kad nors didelė studentų dalis gyvenančių bendrabučiuose išvyko pas tėvus, jie vis tiek priversti mokėti už nuomą.

Netenkina 25 proc. nuolaida

Aiškinama, kad reaguojant į pasipiktinimą, balandžio 8 dieną „Šauksmas“ kreipėsi į VDU administraciją, reikalaudami visam nuotolinių studijų laikotarpiui bendrabutyje negyvenančius studentus atleisti nuo nuomos mokesčio ir užtikrinti jų vietų išsaugojimą. Prie derybų prisijungė ir universiteto studentų atstovybė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./VDU bendrabutis Kaune
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./VDU bendrabutis Kaune

VDU administracija sutiko su 25 proc. nuolaida, tačiau teigiama, kad tokia suma studentų netenkina.

„Palyginti menka 25 proc. bendrabučių nuomos mokesčio nuolaida studentų negelbsti nuo finansinės naštos, kuri sunkiai užgulė jų pečius koronakrizės metu. Dauguma kenčia netenkinančią padėtį, nes nenori nutraukę sutartį netekti pigiausio apgyvendinimo galimybės (dėl bendrabučio vietos vėl tektų laukti eilėje). Tad norėdami išsaugoti savo vietas, studentai yra priversti mokėti 75 proc. mokesčio, nors dauguma karantino metu bendrabučiuose negyvena“, – skundžiamasi įraše.

„Šauksmas“ piktinasi, kad studentai turėjo mokėti už kovą ir balandį, o norint išsaugoti vietas, turės mokėti ir toliau.

Džiaugiasi bent tokia nuolaida

Tačiau VDU trečiame kurse studijuojanti Lina 15min sakė, kad ne visi studentai palaiko „Šauksmo“ mintis ir yra pasipiktinę universiteto valdžia. Ji tikino pastebėjusi socialiniuose tinkluose kilusią diskusiją, tačiau to nepavadintu dideliu nepasitenkinimu.

„Smagu, kad universitete atsiranda iniciatyvių ir veiklių žmonių, kurie buriasi dėl bendro tikslo ir dėl geresnių sąlygų studentams, tačiau dauguma „Šauksmo“ pareiškimų, mano nuomone, yra neapgalvoti ir neapskaičiuoti. Kalbėti ir pulti mokame visi, tačiau konkretiems pakeitimams, kad ir susijusiems su bendrabučių mokesčiu, reikia konkrečių paskaičiavimų, tarimosi su bendrabučių administracija, o ne tik „užvertimo“ pasipiktinimo laiškais“, – įsitikinusi ji.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./VDU bendrabutis Kaune
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./VDU bendrabutis Kaune

Lina pasakojo VDU bendrabutyje gyvenanti nuo pirmo kurso, tačiau dabar grįžo atgal pas tėvus. Mergina, kaip ir daugelis kitų, mokosi nuotoliniu būdu.

Ji sakė šiuo metu už trivietį kambarį mokanti apie 60 eurų. Kovo mėnesį kartu su kambariokėmis turėjo mokėti pilną kainą, tačiau balandį mokestis buvo sumažintas 15 eurų.

„Esu patenkinta, kad kaina sumažėjo bent 25 procentais. Žinoma, visada norisi daugiau, tačiau džiaugiuosi ir tokiu mokesčio sumažinimu, nes šiuo metu negyvenant bendrabutyje ir nesinaudojant jokiais jo patogumais ir būnant savo namuose, truputį nesąžininga mokėti pilną mokesčio sumą“, – 15min sakė ji.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./VDU bendrabutis Kaune
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./VDU bendrabutis Kaune

Leidžia nutraukti sutartis

VDU atstovė spaudai Ina Žurkuvienė patikino, kad universitetas 25 proc. mokesčio už apgyvendinimą bendrabutyje lengvatą taiko visiems studentams. Tiek tiems, kurie yra sudarę apgyvendinimo sutartį su universitetu ir šiuo metu gyvenantiems bendrabučiuose, tiek ir laikinai negyvenantiems.

„Šis sprendimas buvo priimtas siekiant užtikrinti lygias galimybes visiems nepaisant aplinkybių. Pusę šios lengvatos išlaidų universitetas padengs savo lėšomis“, – 15min aiškino ji.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./VDU bendrabutis Kaune
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./VDU bendrabutis Kaune

I.Žurkuvienės teigimu, studentai, kurie šiuo metu negyvena bendrabutyje ir neplanuoja į jį grįžti iki kitų mokslo metų pradžios, gali nutraukti sutartį. Tokiu atveju jiems nereikės mokėti mėnesinio mokesčio.

„VDU visiems šiems studentams užtikrins apgyvendinimą, kai tik jie vėl nuspręs grįžti į bendrabutį, todėl, priešingai nei teigiama įraše, studentai, nutraukę sutartį, nepraras apgyvendinimo bendrabutyje galimybės. Svarbu pabrėžti, kad Vytauto Didžiojo universitete apgyvendinimo bendrabutyje galimybė suteikiama visiems norintiems, t.y. prašymai patenkinami 100 proc.“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius