-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pasaulio architektų pasiūlymai – Vilniaus stoties teritorijos įvaizdžiui sukurti

„Lietuvos geležinkeliai“ (LTG) kartu su Vilniaus miesto savivaldybe praneša, kad žengtas dar vienas svarbus žingsnis Vilniaus stoties rajono atgimimo link – gauti 33 pasiūlymai 2021 m. kovo mėnesį paskelbtame tarptautiniame architektūriniame konkurse.
Vilnius
Vilnius / LTG nuotr.

Geriausias architektų pateiktas vizijas atrinks tarptautinė vertinimo komisija, dalyvių darbai bus paskelbti birželio antroje pusėje, o laimėtojas paaiškės rugpjūčio mėnesį.

„Tikiuosi, kad komisijai bus sunku išrinkti geriausią konkursinį darbą, nes jų bus tiesiog daug gerų, – sakė Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius. – Svarbiausia, kad įgyvendinus geriausią darbą stoties teritorija būtų ne tik atpažįstama iš savitų ženklų, bet ir patogi bei gyvybinga.“

Pasak LTG generalinio direktoriaus Manto Bartuškos, vizija Vilniaus geležinkelio stoties teritoriją transformuoti į šiuolaikišką mobilumo, verslo ir laisvalaikio centrą virsta realybe.

„Nuo pirminės vizijos iki etapo, kuriame dabar esame, atliktas titaniškas pasiruošimo ir planavimo darbas, dedantis pamatą visai teritorijos transformacijai. Laukia istorinis pokytis, į kurį jau dabar įsitraukė gausi architektų bendruomenė. Didelis dėmesys šiam konkursui patvirtina, jog Vilniaus geležinkelio stotis turi visas galimybes tapti ne tik nauju traukos centru Vilniuje, bet ir patogia jungtimi su Europos sostinėmis“, – teigia M.Bartuška.

Konkursu siekiama išrinkti tinkamiausią Vilniui architektūrinį pasiūlymą, atsakantį į klausimą, kaip turėtų atrodyti šiuolaikiška geležinkelio stotis ir jos prieigos. Šios teritorijos atnaujinimas yra vienas svarbiausių pokyčių Vilniaus mieste, turintis reikšmę visos valstybės įvaizdžiui ir sostinės identitetui. Impulsą Vilniui tapti reikšminga europinio geležinkelio tinklo dalimi duos ir būsima europinė vėžė „Rail Baltica“.

2021 m. kovo mėn. paskelbto konkurso dalyviams keltas reikalavimas sukurti ikonišką ir pasaulyje atpažįstamą tarptautinės geležinkelio stoties projektą, pasiūlyti Lietuvą ir Vilnių reprezentuojančią bei aukščiausius kokybės standartus atitinkančią viešojo susisiekimo paslaugų infrastruktūrą, suformuoti patrauklią stoties aikštę bei pasiūlyti gyvybingo ir jungiančio Stoties rajono urbanistinio centro idėją.

Konkurso dalyvių darbus vertins tarptautinė 11 narių vertinimo komisija, kurią sudaro Lietuvos ir užsienio architektai, LTG, „LTG Infra“, „LTG Link“ ir Vilniaus miesto savivaldybės atstovai. Komisijai pirmininkaus vyriausiasis Vilniaus architektas Mindaugas Pakalnis.

Galutinius konkurso rezultatus numatoma paskelbti 2021 m. rugpjūčio mėn. Laimėtojams skiriamas 120 tūkst. eurų prizinis fondas: I vietos laimėtojui bus skiriama 50 tūkst. eurų, II-os – 30 tūkst. eurų, III-ios – 20 tūkst. eurų dydžio premijos. IV ir V vietas užėmę konkurso dalyviai gaus po 10 tūkst. eurų siekiančias premijas.

Konkurso dalyvių darbai bus paviešinti birželio antroje pusėje internetiniame puslapyje www.vilniusconnect.lt

Architektūrinio konkurso organizatoriai – LTG, geležinkelio tinklą Lietuvoje valdanti „LTG Infra“ ir Vilniaus miesto savivaldybė. Konkurso organizatoriams atstovauja konsultacijų bendrovė „Civitta“ bei Lietuvos architektų sąjunga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius