Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasipiktino NT mokesčio teikimo tvarka: kodėl žemės mokesčio deklaraciją gaunu, o šį tenka apsiskaičiuoti pačiam?

2020-aisiais ne tik išaugo skaičius gyventojų, mokančių nekilnojamojo turto (NT) mokestį, bet ir atsirado kitų pasikeitimų – dėl COVID-19 pandemijos ir paskelbto karantino NT mokesčio deklaraciją reikėjo pateikti tik elektroniniu būdu. Tačiau nauja tvarka nustebino gyventojus: kodėl, pavyzdžiui, žemės mokesčiui deklaracijos suformuojamos automatiškai, o NT atveju – turi apsiskaičiuoti pats. VMI ramina, kad iki kitų metų vasario pabaigos už NT mokestį nebus skaičiuojami delspinigiai.
Daugiabučiai Vilniuje
Daugiabučiai Vilniuje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Į 15min kreipėsi skaitytojas Karolis (vardas pakeistas), kuris pasakojo paskutinėmis dienomis susigriebęs, jog dar nesumokėjo NT mokesčio. Įprastai jis tai darydavo nuėjęs į VMI padalinį sostinės Žirmūnų rajone, tačiau šiemet tvarka pasikeitė.

„Dabar perskaičiau, kad deklaracijos ir mokestis priimamos tik elektroniniu būdu. Man tai buvo naujiena. Nebuvau girdėjęs, kad pasikeitė sistema ir žmonės fiziniu būdu negali pateikti deklaracijų bei sumokėti mokesčių. Man kilo klausimas, kodėl Mokesčių inspekcija neperspėjo“, – stebėjosi jis.

Stebisi pasikeitusia sistema

Karolis pripažįsta, kad tarsi studentas, mokestį nusprendė susimokėti paskutinę akimirką, tačiau patikino, kad anksčiau dėl to nekildavo bėdų.

„Reikėdavo palaukti eilėje gal 10 minučių, o pas konsultantę pasėdėti 3 minutes. Ji viską suvesdavo ir duodavo lapelį su mokesčiu, kurį reikia sumokėti. O dabar pats turi viską padaryti ir mokestį pasiskaičiuoti“, – kalbėjo pašnekovas.

123rf.com nuotr./Būstas
123rf.com nuotr./Būstas

Karolis atkreipė dėmesį, kad ne visi supranta, kaip reikia apsiskaičiuoti mokestį. Reikia žinoti ne tik, kokį tarifą pritaikyti, bet ir savo turto mokestinę vertę.

„Nuo 150 tūkst. eurų perviršio reikia pasiskaičiuoti mokestį. Galbūt daugeliui paprasta, bet yra žmonių, kurie to tiesiog nesugeba padaryti. Sumažinus turto ribą, mokėtojų atsirado daugiau. Jei turi gerą butą Vilniaus centre, jau esi mokesčio mokėtojas“, – tikino jis.

Anot jo, kad deklaracijos bus priimamos tik elektroniniu būdu, niekur nebuvo paskelbta. Taip pat Karolis stebėjosi, jog dėl karantino šio mokesčio mokėjimo VMI neatidėjo.

„Jeigu jie nusprendė deklaracijas priimti elektroniniu būdu, turėjo pasakyti, kad žmonės pasiruoštų ir tai nebūtų staigmena. Suprantu, kad yra pandemijos laikotarpis ir negalima pateikti fiziniu būdu deklaracijos, bet galėjo pratęsti deklaracijų pateikimo laikotarpį iki metų pabaigos ar sausio vidurio. Tokia situacija visiškai nenormali“, – įsitikinęs Karolis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Daugiabučiai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Daugiabučiai

Taip pat pašnekovas stebėjosi, jog kasmet gauna suformuotą žemės mokesčio deklaraciją, tačiau nekilnojamojo turto mokestį reikia apsiskaičiuoti pačiam.

„Jie gi turi priėjimą, visas bazes. Galėtų gi paskaičiuoti ir gyventojams atsiųsti pranešimus, kiek jiems reikia sumokėti. Jeigu kiekvienas gyventojas deklaruoja pats ir pats paskaičiuoja mokestį, gali būti visokių netikslumų, paklaidų“, – sakė jis.

Delspinigių neskaičiuos

Tuo tarpu VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė–Šnirienė suskubo raminti gyventojus dėl pradelsto NT mokesčio termino.

„Gyventojams (nevykdantiems veiklos), kurie patiria finansinių sunkumų ir negali sumokėti NT mokesčio laiku, iki 2021 m. vasario 28 d. nebus skaičiuojami delspinigiai ir pradėti išieškojimo veiksmai. Be to, jei pastarieji sumokėti mokesčio negalės ir iki to laiko, jie turi teisę kreiptis į VMI ir sudaryti mokestinės paskolos sutartį be jokių palūkanų, t. y. patogiu grafiku išsidėstyti mokėjimą“, – 15min komentavo ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Stasė Aliukonytė-Šnirienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Stasė Aliukonytė-Šnirienė

Taip pat S.Aliukonytė–Šnirienė pabrėžė, jog visas klientų aptarnavimas nuo rugsėjo mėnesio dėl COVID-19 organizuojamas tik nuotoliniu būdu.

„Reaguodami į prastėjančius COVID-19 rodiklius savivaldybėse, o netrukus ir visoje Lietuvoje ir siekdami užtikrinti klientų bei darbuotojų saugumą, dar rugsėjo mėn. uždarėme aptarnavimo padalinius ir informavome klientus, jog VMI visas paslaugas teikia tik nuotoliniu būdu“, – 15min kalbėjo ji.

Mokesčius reikia apsiskaičiuoti patiems

S.Aliukonytė–Šnirienė atkreipė dėmesį, kad visus mokesčius, išskyrus žemės mokestį, apskaičiuoja deklaruoja ir sumoka pats mokesčių mokėtojas.

„Preliminarios NT mokesčio deklaracijos iki šiol niekada nebuvo formuojamos dėl to, jog dalį informacijos apie savo valdomą NT žino tik pats gyventojas. Pvz., kai kuriais atvejais gyventojai gali pateikti papildomus dokumentus (išrašus iš „Registrų centro“ apie registruotą bendrąją jungtinę sutuoktinių nuosavybę, nuomos sutartį, įrodančią, jog turtas išnuomotas įmonei ir kt.), dėl kurių jiems gali nelikti pareigos deklaruoti ir mokėti NT mokesčio“, – paaiškino ji.

123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.
123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.

Tiesa, šiuo metu VMI sprendžia, kaip supaprastinti šio mokesčio deklaravimo ir sumokėjimo procesą klientams.

Be to, anot S.Aliukonytės–Šnirienės, apie NT mokestį VMI informuoja ir asmeniškai.

„Įvertinę, jog šiais metais pasikeitus NT mokesčio apmokestinamajai ribai, kuri yra 150 tūkst. eurų (2019 m. – 220 tūkst.), gyventojų, kuriems reikia teikti NTM (forma KIT715) deklaracijas ir sumokėti NT mokestį, skaičius išaugo, lapkričio ir gruodžio mėn. išsiuntėme jiems asmeninius pranešimus Mano VMI ir Elektroninio deklaravimo sistemose“, – aiškino ji.

Kaip apskaičiuoti ir deklaruoti savo NT mokestį?

Informacija apie gyventojų NT mokestį ir deklaraciją (forma KIT715) yra skelbiama viešai VMI svetainėje, čia.

Paprasčiausias būdas sužinoti apie NT mokestį – Registrų centro internetinėje svetainėje suvesti nekilnojamojo turto adresą, pagal kurį surandamas NT unikalus numeris (unikalaus numerio paiešką galite atlikti čia). Suvedus NT unikalų numerį galima lengvai sužinoti mokestinę NT vertę (NT vertės paieška čia).

VMI, kartu su Registrų centru, parengė ir išsamias instrukcijas, kaip gyventojas gali sužinoti informaciją, susijusią su nekilnojamuoju turtu ir ką daryti tuo atveju, jei NT vertės nepavyksta rasti. Šios instrukcijos pateikiamos VMI puslapyje, čia.

Iš viso šiais metais NTM (forma KIT715) deklaracijas pateikti turi apie 20 tūkst. gyventojų, kurie preliminariai turi sumokėti apie 6,8 mln. eurų. Naujausiais duomenimis, 11 tūkst. gyventojų jau deklaravo savo nekilnojamąjį turtą, o jų deklaruota mokėtina suma yra beveik 4 mln. eurų. Apie 9 tūkst. gyventojų NT mokesčio deklaraciją dar turėtų pateikti, o jų galimai deklaruotina NT mokesčio suma siektų maždaug 2,8 mln. eurų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Daugiabučiai Vilniuje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Daugiabučiai Vilniuje

Koks nekilnojamojo turto mokesčio tarifas taikomas teikiant deklaraciją KIT715?

Asmenims nuosavybės teise priklausančių ar jų įsigyjamų gyvenamosios, sodų, garažų, fermų, šiltnamių, ūkio, pagalbinio ūkio, mokslo, religinės, poilsio paskirties statinių (patalpų), žuvininkystės statinių ir inžinerinių statinių bendros mokestinės vertės daliai, viršijančiai 150 000 eurų:

  1. nuo 150 tūkst. iki 300 tūkst. eurų, taikomas 0,5 procento mokesčio tarifas;

  2. nuo 300 tūkst. iki 500 tūkst. eurų, taikomas 1 procento mokesčio tarifas;

  3. virš 500 tūkst. eurų, taikomas 2 procentų mokesčio tarifas.

Asmenims auginantiems tris ir daugiau vaikų (įvaikių) iki 18 metų, ir asmenims, auginantiems neįgalų vaiką (įvaikį) iki 18 metų, taip pat vyresnį neįgalų vaiką (įvaikį), kuriam nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis, nuosavybės teise priklausančio nekilnojamojo turto mokestinės vertės daliai, viršijančiai 200 tūkst. eurų:

  1. nuo 200 tūkst. iki 390 tūkst. eurų, taikomas 0,5 procento mokesčio tarifas;

  2. nuo 390 tūkst. iki 650 tūkst. eurų, taikomas 1 procento mokesčio tarifas;

  3. virš 650 tūkst. eurų, taikomas 2 procentų mokesčio tarifas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius