Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pastatas, kuriame gimė Adolfas Hitleris, virs policijos nuovada

Po daugelio metų diskusijų ir teisinių ginčų dėl prieštaringai vertinamos vietos Austrija paskelbė planus Adolfo Hitlerio gimimo vietą paversti policijos nuovada, rašo CNN.
Pastatas, kuriame gimė Adolfas Hitleris
Pastatas, kuriame gimė Adolfas Hitleris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Trijų aukštų pastatą, esantį Viename seniausių Aukštutinės Austrijos žemės miestų – Braunau prie Ino, netoli sienos su Vokietija, nuspręsta pertvarkyti iš esmės. Vietos valdžia tikisi, kad po šios rekonstrukcijos pastatas netaps piligrimystės vieta nacių simpatizatoriams.

Viename iš pastato butų 1889 metų balandžio 20-ąją gimė austrų kilmės būsimasis Nacių partijos vadas Adolfas Hitleris. Šiam gimus, jo tėvas miestelyje dirbo Muitinėje. Braunau prie Ino, kuris tuo metu buvo Austrijos-Vengrijos dalis, šeima paliko kuomet A.Hitleriui suėjo treji metai.

Planai pastatą paversti policijos nuovada pirmą kartą Austrijoje buvo pristatyti praėjusį lapkritį, kuomet šalies Vidaus reikalų ministerija paskelbė viešąjį konkursą dėl pastato rekonstrukcijos.

Konkursą laimėjo Austrijos architektų firma „Marte.Marte Architects“. Projekto vizualizacijose nurodoma, kad bus prailgintas pastato stogas, o šiuo metu geltonas fasadas bus perdažytas baltai.

VIDEO: Nauja gimtojo A.Hitlerio namo paskirtis nebeprimins neonacių piligrimystės vietos – jame įsikurs policijos nuovada
„Scanpix“/AP nuotr./Pastatas, kuriame gimė Adolfas Hitleris bus paverstas policijos nuovada
„Scanpix“/AP nuotr./Pastatas, kuriame gimė Adolfas Hitleris bus paverstas policijos nuovada

Kaip rašoma vyriausybės pranešime spaudai, vidaus reikalų ministras Karlas Nehammeris antradienio spaudos konferencijoje sakė, kad miestelis tapo „antiteze viskam, ką simbolizuoja A.Hitleris“.

Nesibaigiantys debatai

Garsiojo pastato likimas ilgą laiką buvo aistras keliantis klausimas miestelyje, daugelis tiesiog norėjo nugriauti skausmingą priminimą apie, kad ir trumpą, A.Hitlerio ten praleistą laiką.

2012 metais miestelio meras Johannesas Waidbacheris Austrijos laikraščiui „Der Standard“ sakė, kad miestelis jau yra „stigmatizuotas“.

„Treji metai, kuriuos nacių diktatorius praleido čia, tikrai nebuvo patys ryškiausi jo asmenybei. Todėl mes, kaip Braunau miestas, esame tikrai nepasiruošę prisiimti atsakomybės už... Antrąjį pasaulinį karą“, – tuomet sakė J.Waidbacheris.

Tuo tarpu kiti pasisakė už tai, kad pastatas būtų pertvarkytas į bendruomenės centrą ir būtų pavadintas „Atsakomybės centru“.

Ne vieną dešimtmetį prieštaringai vertinamas pastatas priklausė Gerlinde Pommer, kurios šeima namą įsigijo dar prieš A.Hitlerio gimimą. Vidaus reikalų ministerija pastatą iš jos nuomojasi nuo 1972 metų ir perleisdavo jį įvairiems labdaringiems renginiams, tačiau jau nuo 2011 metų pastatas stovi visiškai nenaudojamas.

Ketverius metus Austrijos vyriausybė žadėjo, kad pastatas bus nugriautas, tačiau vėliau nusprendė pati įsigyti pastatą iš jo savininkės.

Ilgą laiką Austrijos vyriausybė nerimavo, kad pastatas gali pritraukti neonacių ir kitų, simpatizuojančių A.Hitlerio ideologijai, lankytojų. Tad paskelbusi, kad pastatas virs policijos nuovada, Vidaus reikalų ministerija pareiškė, kad „tai bus signalas, jog šis pastatas niekada nebus naudojamas nacionalsocializmui atminti“.

Šiuo metu vienintelis fizinis pastato praeities priminimas yra memorialinis akmuo, skirtas atminti fašizmo aukoms II-ojo pasaulinio karo metu, kuris iškeltas buvo 1989 m., prieš pat 100-ąsias A.Hitlerio gimimo metines. Ant akmens užrašyta: „Už taiką, laisvę ir demokratiją. Kad fašizmo daugiau niekada nebūtų. Milijonų mirusiųjų atminimui.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pastatas, kuriame gimė Adolfas Hitleris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pastatas, kuriame gimė Adolfas Hitleris

Pastato renovaciją planuojama baigti iki 2023 metų, skaičiuojama, kad ji gali kainuoti apie 5 mln. eurų.

Tai ne vienintelis pastatas, rekonstruojamas po A.Hitlerio mirties. Nacių diktatoriaus namelis Alpėse šiuo metu paverstas restoranu ir turistų traukos centru. O jo bunkeris Lenkijoje – šiuo metu pertvarkytas į viešbutį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius