-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pavienių daugiabučių renovacijos – per mažai

Šiuo metu renovacijos darbai vyksta 495-uose senos statybos daugiabučiuose, dalyvaujančiuose Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje. Ir nors iš viso nuo 2013 m. visoje šalyje atnaujinti 1933 namai, renovacijos ekspertai perspėja, kad pavienių daugiabučių modernizacijos siekiant apčiuopiamų šilumos sutaupymų neužtenka, bei siūlo išeitį – kvartalų energinio efektyvumo didinimo programas, kurias galėtų įgyvendinti savivaldybės.
Griškabūdžio g. 32, Šakiai
Griškabūdžio g. 32, Šakiai / BETA nuotr.

Išbandė jau trijose savivaldybėse

Nepaisant didėjančio gyventojų susidomėjimo modernizacijos galimybėmis, už renovacijos proceso kontrolę atsakingos Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) ekspertai neslepia, kad pavienių daugiabučių renovacija negali atremti visų energinio efektyvumo problemų, kurias reikia išspręsti siekiant ženklesnių šilumos energijos sutaupymų, mažesnių sąskaitų už šildymą ir geresnės gyvenimo kokybės visoje šalyje.

„Daugelyje savivaldybių įsibėgėjęs renovacijos procesas – tik pirmasis žingsnis didinant šalies energinį efektyvumą. Nors modernizacijos tempai savivaldybėse yra didelis laimėjimas, pavienių daugiabučių, viešųjų pastatų ir šilumos tinklų atnaujinimas nesprendžia šilumos suvartojimo problemos taip efektyviai, kaip galėtų išspręsti kvartalinės modernizacijos projektai, kai atnaujinama visa grupė daugiabučių, viešųjų pastatų bei visa susijusi infrastruktūra, iš kurios šilumos energijos taupymui svarbiausias šilumos perdavimo tinklų modernizavimas“, – pasakoja BETA direktorius Valius Serbenta.

Kaip pastebi pašnekovas, pirmieji žingsniai kvartalinės modernizacijos link jau žengti bendradarbiaujant su Vokietijos vyriausybe – 2015 ir 2016 metais net trijose savivaldybėse – Birštone, Šiauliuose, Utenoje – parengti pilotiniai kvartalinės renovacijos projektai. Visuose trijuose miestuose buvo numatytos teritorijos, apimančios ne mažiau nei tris dešimtis daugiabučių, kuriose galėtų būti įgyvendama kvartalinė renovacija. „Iš dabartinių pavyzdžių jau matome, kad kvartalinė renovacija leidžia sutaupyti kur kas daugiau šilumos energijos ir turi kur kas didesnį poveikį viso miesto šilumos ūkiui nei pavienių daugiabučių modernizacija“, – sako V. Serbenta.

Pakvies į mokymus su ekspertais iš Vokietijos

Remiantis jau sukaupta patirtimi bendradarbiaujant su partneriais iš Vokietijos kvartalinės modernizacijos srityje, per šiuos metus ketinama įgyvendinti dar didesnį projektą – mokymus savivaldybės darbuotojams, padėsiančius parengti kokybiškas kvartalų energinio efektyvumo didinimo programas bei naujomis akimis pažvelgti į galimybes, kurias suteikia Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa.

BETA vadovas neslepia, kad norint įgyvendinti kvartalinės modernizacijos projektus, reikia įgyti naujų kompetencijų: „Kadangi tokie projektai dar nebuvo rengti ir įgyvendinti Lietuvoje, būtina sukaupti žinių ir patirties. Būtent todėl į mokymus savivaldybės atstovams įtrauksime ir pažintinę kelionę į Vokietiją. Kelionės metu specialistai galės pamatyti, kas ir kaip įgyvendinta šioje srityje užsienyje bei išgirsti profesionalų komentarus apie tai, kodėl buvo pasirinkti vieni ar kiti modernizacijos sprendimai.“

Tuo, kad Lietuvoje ateityje pagreitį galėtų įgauti ne tik pavienių namų atnaujinimas, bet ir kvartalinė renovacija, neabejoja ekspertas iš Vokietijos Christoph Wessling. „Didžiausias skirtumas tarp pavienių namų ir kvartalinės renovacijos yra tai, kad rengiant kvartalinės modernizacijos projektus parenkamos priemones, turėsiančios įtakos ne vieno daugiabučio, o viso kvartalo ateičiai. Tačiau drauge tai atveria daug daugiau galimybių nei pavienių namų modernizacija. Svarbiausia iš jų – pakeisti gyvenimo kokybę ne vieno daugiabučio, o visos kaimynystės mastu, sukurti geresnes sąlygas visai bendruomenei, kuri galėtų gerai jaustis ne tik savo būste, bet ir būdama viešose, jos poreikiams pritaikytose erdvėse – vaikų žaidimo aikštelėse, gėlių darželiuose prie namų ir t. t.“, – vardija C. Wessling.

Įgūdžius galės tobulinti apie 40 specialistų

Pavasarį prasidėsiančiuose mokymuose apie kvartalinę renovaciją galės dalyvauti 20-ies atrinktų savivaldybių atstovai. Tikimasi, kad iš viso 8 seminaruose dalyvaus apie 40 specialistų – po 2 iš kiekvienos savivaldybės.

Mokymuose bus pristatytos tokios temos kaip miestų analizė, miestų valdymas, tvari energijos gamyba ir tiekimas, socialinės ir ekonominės miestų struktūros, istorinių kvartalų gaivinimas miestuose ir t. t. Visus seminarus su ekspertais iš užsienio ir Lietuvos lydės konsultacijos apie dalyvių rengiamą individualią kvartalo plėtros koncepciją. Planuojama, kad mokymų pabaigoje kiekviena dalyvavusi savivaldybė turės kvartalinės renovacijos atnaujinimo planą savo miestui.

BETA vadovas V. Serbenta pabrėžia, kad mokymai suteiks savivaldybių atstovams labai reikalingos tarptautinės ir vietinės bendradarbiavimo patirties. „Drauge su patyrusiais ekspertais Lietuvos savivaldybių atstovai mokysis atrinkti kvartalus, identifikuoti šių kvartalų iššūkius, planuoti priemones, tinkamiausias būtent konkrečiai teritorijai, bei investicijas, reikalingas jos atnaujinimui. Kadangi kvartalinės modernizacijos projektų įgyvendinimas trunka daug ilgiau nei vieno daugiabučio modernizacija, didelį dėmesį skirsime plano įgyvendinimo strategijai“, – pasakoja pašnekovas.

Atrenkant savivaldybes, kurios dalyvaus mokymuose, tarp svarbiausių kriterijų bus ankstesnė patirtis įgyvendinant Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius