Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kyla pigiausias Vilniaus daugiabutis: gyventojai stebisi statybininkų išmone

Kreivos perdangos plokštės virš langų, plyšiai, statybininkai be šalmų – tokiais vaizdais socialiniame tinkle „Facebook“ dalinasi sostinės Pašilaičių rajono, vadinamojo Perkūnkiemio kvartalo gyventojai. Žmones stebina greta jų kylančio daugiabučio statybų procesas. Nors 15min kalbinti ekspertai taip pat atsargiai vertino tokius sprendimus, tačiau projektą plėtojančios statybų bendrovės „Anreka“ vadovas tikino, tai – ne brokas.
Perkūnkiemyje vykstančios daugiabučio statybos
Perkūnkiemį vykstančios daugiabučio statybos darbai / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Feisbuke paplito sostinės Leičių gatvėje statomo daugiabučio nuotraukos. Gyventojus nustebino keistai sumūrytos perdangos virš langų.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Perkūnkiemį vykstančios daugiabučio statybos darbai
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Perkūnkiemį vykstančios daugiabučio statybos darbai

Internautai iškart prisiminė populiarų rusų humoro serialą „Mūsų Rusija“ („Naša Raša“) ir jame vaizduotus du imigrantus darbininkus Ravšaną ir Džamšudą. Pastarieji nuolat sukeldavo savo vadovui galvos skausmą dėl kreivai atliktų statybos darbų.

Kadras iš video/Ravšanas ir Džamšudas iš serialo „Mūsų Rusija“
Kadras iš video/Ravšanas ir Džamšudas iš serialo „Mūsų Rusija“

Vienas iš socialinio tinklo vartotojų, komentuodamas nuotraukas, teigė manantis, kad čia ne sąrama, o tiesiog stogo perdangos plokštė.

Tačiau dalis žmonių prisiminė Sovietų Sąjungos laikus ir teigė, kad net tuomet tokių dalykų nebūdavo.

„Net sovietiniais laikais tokio šalčio tilto dar paieškot reikėjo. Kad lubos dar kartu būtų ir sąrama ir dar su nuolydžiu!? Tai net ne menas. Tai – šedevras. Bet čia greičiausiai bajeris. Netikiu, kad realybėj tokia nesąmonė būtų. Nors prisimenant Gedimino kalną ar Palangos smėlį, neaišku, kokie dvejetukininkai projektuoja“, – stebėjosi vienas iš komentatorių.

Didžioji dalis nuotraukas socialiniame tinkle komentavusių žmonių juokėsi, kad greičiausiai tai – ukrainiečių darbas.

Ekspertai: statybininkų menas

15min kalbintas statybų vadovas teigė vienareikšmiškos nuomonės iš nuotraukų susidaryti negalintis. Tai, esą, gali būti dekoratyvinis fasado elementas. Tačiau jis neslėpė manantis, kad tai yra brokas.

„Ne pagal langą sumūryta anga“, – sakė jis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Perkūnkiemį vykstančios daugiabučio statybos darbai
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Perkūnkiemį vykstančios daugiabučio statybos darbai

Kiti statybininkai negalėjo pateikti vieno varianto, kodėl priimtas toks projektinis sprendinys. Jie spėjo, kad čia galbūt ateityje norės montuoti žaliuzes, gal vietą rekuperacijai paliko.

„Nežinomi statybininkų menininkų keliai“, – komentavo prisistatyti nepanorę statybininkai.

Pasak prisistatyti nepanorusio architekto, galima suprasti plėtotojų norą pasiūlyti išskirtinius butus viršutiniuose aukštuose. Tačiau, jo nuomone, minimaliai pakrypusios lubos realybėje veikiausiai atrodys kaip statybinis brokas.

„Turint omenyje, kad butai nėra dideli (ne kelių šimtų metrų atviros erdvės) ir nuolydis minimalus (per vieną blokelį), tai gyventojai viduje tiesiog jaus disorientaciją. Dalis butų pirkėjų neabejotinai tokias lubas išsitiesins patys, kiti paliks, tačiau tuomet turės keblumų su sieninėmis spintomis ir kreivai pjaunamomis plytelėmis vonioje. Tokių butų atsiradimas rodo, kad vystytojai vėl pradeda galvoti, kad šiuo metu rinkai gali „sueiti“ bet kas. Tai labai pavojingas ženklas“, – mano jis.

Kito architekto nuomone, logikos šiame sprendinyje – nėra.

„Kam taip darė, gali konstruktorius atsakyti, bet aš įtariu, yra vienas iš dviejų: arba taip formavo stogo nuolydį (tiesiog išnaudojo perkritimą ir nereikėjo iš keramzito ar kokios kitos medžiagos nuolydžių daryti, jei jau perdanga pati pasvirusi). Arba taupė kokiai nors detalei. Gal ten metalo reikėjo sijos, gal kokio profilio, kuris brangesnis, tai išmetė jį ir tiek“, – mano specialistas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Perkūnkiemį vykstančios daugiabučio statybos darbai
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Perkūnkiemį vykstančios daugiabučio statybos darbai

Įmonės vadovas: tai – pagerinti butai

Tačiau namą statančios bendrovės „Anreka“ vadovas Romualdas Pušinaitis atsikirto internautams – tai ne brokas, o projektinis sprendinys.

„Ten sprendimas ne statybinis, o projektinis. Jeigu pastebėjote, ten sąrama tiesiai uždėta, ten tokie specialūs butai su nuožulniomis lubomis. Ten perdanga su nuolydžiu, o virš lango sąrama yra tiesi. Ten yra paaukštinti butai, paaukštintos lubos, ko gero, dviejuose butuose tame name“, – 15min paaiškino įmonės vadovas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Perkūnkiemį vykstančios daugiabučio statybos darbai
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Perkūnkiemį vykstančios daugiabučio statybos darbai

Pašilaičiuose statomą projektą „Leičių kiemas“ iš viso sudarys 7 daugiabučiai, kuriuose iš viso bus apie 700 butų.

Nuo praėjusių metų rugsėjo pradžios statomas pirmasis etapas – „B“ energinės klasės, 3-jų laiptinių, 9 aukštų daugiabutis. Jame bus įrengti 99 45–93 kv. m ploto butai, taip pat 10 28–356 kv. m ploto administracinės paskirties patalpų. Šį etapą ketinama pabaigti dar šiemet.

„Neplanuojame taip į tolį. Viskas priklausys nuo situacijos rinkoje. Jeigu reikės žmonėms pigių butų, kuriuose šildymas beveik nekainuoja, tada baigsim greičiau. Jeigu žmonės norės brangesnių butų, tada reikš, kad nepataikėm“, – į klausimą, per kiek laiko ketina įgyvendinti visą projektą, atsakė R.Pušinaitis.

Butai parduodami su balkonais arba terasomis, kiekvienam butui priklauso sandėliukas. Objekte bus įrengtos vaikų žaidimo aikštelės. Skelbiama, kad projekte bus įrengtos vaizdo stebėjimo kameros.

Pasak nekilnojamojo turto analitiko bei viešosios įstaigos „Real Data“ vadovo Arnoldo Antanavičiaus, tai – pigiausias projektas Vilniaus mieste.

„Vidutinė šio projekto kaina – apie 1155 eurų už kv. metrą. Pagal kainą artimiausi konkurentai yra taip pat Pašilaičiuose, kurių kaina maždaug 30 eurų didesnė“, – 15min aiškino analitikas.

„Mūsų tikslas yra dirbti be papildomo antkainio, dėti tiek, kad mes išgyventume, ir pasiūlyti kiek galima pigesnį produktą rinkai“, – apie bendrovės strategiją kalbėjo R.Pušinaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius