Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po renovacijos likusias šiukšles statybininkai net surūšiuoja

Priimant sprendimą dėl namo renovacijos gyventojai įvertina daug aspektų, vienas jų – ryžtas pusmetį gyventi daugiabutyje, kurio kiemas virsta statybų aikštele. Visgi ekspertai pabrėžia, kad patirtis vykdant renovaciją padeda iki minimumo sumažinti nepatogumus gyventojams – statybininkai turi laikyti griežtų tvarkos reikalavimų, o statybines šiukšles nedelsiant išvežti ir surūšiuoti. Už tvarkos nesilaikymą statybininkams gresia baudos.
Masčio g. 42, Telšiai
Masčio g. 42, Telšiai / BETA nuotr.

Pildo elektroninį atliekų žurnalą

„Mano galva, viskas yra pakankamai paprasta: jeigu ką nors atsivežę nepanaudojame – pasiimame visa tai su savimi atgal ir pasirūpiname tinkamu utilizavimu“, – tvirtina Edmundas Lukas, vadovaujantis statybinių bei remonto darbų įmonei. Praeitais metais bendrovė kaip tik pabaigė renovuoti vieną daugiabutį Telšiuose.

Aplinkos tarša susirūpinusius gyventojus specialistai skuba nuraminti, kad tinkamai utilizavus statybines atliekas, tokių grėsmių beveik nekyla. Šioje srityje, Aplinkos ministerijos reikalavimai ypatingai aukšti: atliekos turi būti ne vien tinkamai utilizuojamos, bet ir rūšiuojamos.

„Statybininkus visuomet prašome susitvarkyti, ypač smulkias atliekas, kad jų neišnešiotų vėjai. Kontrolė griežta: kartais tenka ir pastabą duoti, juk niekas nenori mokėti baudų“, – pasakoja Vilmantas Jankūnas, daugiabučius administruojančius įmonės direktorius. Ką tik išlėkęs iš gamybinio pasitarimo tinkamo atliekų utilizavimo klausimais, pašnekovas pasakoja, kad rangovams tenka dažnai priminti apie elektroninio atliekų žurnalo pildymo svarbą. O taip pat – apie tinkamą statybinių atliekų konteinerių priežiūrą.

„Be abejo, rangovai neužpildo statybinėmis atliekomis daugiabučio gyventojų konteinerių, bet atsiveža tam skirtus specialius konteinerius. Po darbo dienos ant jų dedami tinkleliai, kad vėjas neišnešiotų šiukšlių, na, o prisipildę tokie konteineriai iškart išvežami“, – pasakoja V. Jankūnas.

Atliekas privaloma rūšiuoti

Pašnekovas pasakoja, kad Aplinkos ministerijos taisyklės nustato ne tik aukštus statybų aikštelės sutvarkymo standartus, bet ir reikalauja rūšiuoti atliekas. Tad, rangovai turi atskirus konteinerius skirtingų rūšių šiukšlėms.

„Iš pradžių stengiamės atskirti smulkias atliekas nuo polistireno. Lygiai taip pat reikalinga atskirti popierių, plastiką bei tam tikro pobūdžio statybinį laužą. Iš pradžių šias atliekas sandėliuojame, o po to išvežame“, – sako V. Jankūnas. Jis pasakoja, kad jeigu statybinės medžiagos nebėra tinkamos naudoti, jos yra vežamos perdirbti į tam skirtus punktus. Anot jo, pažymos apie tvarkingai utilizuotas atliekas yra svarbi renovacijos darbų užbaigimo dalis.

Mano daugiabutis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius