Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Poilsio namų Palangoje galutinai atsisakyti norinti Vilniaus savivaldybė turi planą

Ne vienerius metus pardavinėjusi, mažinusi kainą ir kitaip mėginusi įsiūlyti pirkėjams poilsio namus Palangoje Vilniaus savivaldybė juos galų gale išnuomojo. Dabar džiaugiasi – gauna nuomos mokestį, o pastate šiuo metu apsigyvenę vaikų stovyklos dalyviai, tad naudos yra visiems. Vis dėlto savivaldybė norėtų pastato visiškai atsisakyti, galbūt – iškeisti į kokį nors nekilnojamąjį turtą sostinėje.
Palangoje esantys poilsio namai „9 bangos“
Palangoje esantys poilsio namai „9 bangos“ / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Įspūdingas sietynas ir veikiantys televizoriai

Kai prieš metus lankėmės Palangoje, Vytauto g. 32 esančiuose Vilniaus savivaldybės poilsio namuose, buvo apėmęs toks keistas nerealybės jausmas. Pastatas neapgriuvęs, tebėra didžioji dalis langų, o viduje viskas taip, lyg paskutiniai sovietmečio metai buvo ką tik ir čia viskas likę, kaip tuomet buvę.

Baldai, televizoriai, šaldytuvai – viskas tebebuvo savo vietose, tik nuklota storesniu dulkių sluoksniu. „Viskas veikia“, – tikino patalpų sargas, įleidęs mus pasižvalgyti.

Ypatingą įspūdį padarė prie pagrindinio įėjimo kabantis sietynas. Ir vitražų niekas išdaužęs nebuvo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus miesto savivaldybės poilsio namai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus miesto savivaldybės poilsio namai

Išnuomojo 3 metams

Vos po kelių savaičių, rugpjūčio vidury, paaiškėjo, kad pastatas pagaliau vėl kvėpuos gyvybe – savivaldybė surado jam nuomininkus. Tuomet su 15min kalbėjęs UAB „Baltasis tigras“ direktorius Dovydas Jasulaitis teigė, kad poilsio namuose darys nedidelį kosmetinį remontą, padažys ir nuomos poilsiautojams. Pastatas išnuomotas trejiems metams su galimybe nuomos sutartį pratęsti, bet ne ilgiau nei dešimčiai metų.

Šiuo metu prie pastato puikuojasi užrašas „Poilsio namai „9 bangos“, o internete nuo pernai rudens galima rasti skelbimus, kad tai ekonominės klasės poilsio namai, esantys šalia Palangos Botanikos sodo. „Poilsio namuose yra dviviečiai ir dviejų kambarių apartamentai. Galime priimti dideles turistų grupes, organizuoti moksleivių stovyklas, vienu metu apgyvendinti iki 200 svečių“, – rašoma skelbimuose.

Šiuo metu poilsio namai tikrai pilni gyvybės – čia laiką leidžia vaikai, atvykę į stovyklą.

„Mes labai džiaugiamės, kad pagaliau pastatas nėra tuščias, jis naudojamas, veikia ir mes gauname iš jo pajamas. Tai pasiekimas“, – neslėpė ir Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Norėtų iškeisti

Vis dėlto savivaldybės vadovų galvose sukasi mintys ir apie šios vietos ateitį. Apie tai, kad sostinės savivaldybei neracionalu čia turėti poilsio namus, kalbama jau kelerius metus. Ir galbūt būtų geriau ne nuomoti, o iš viso šių patalpų atsisakyti.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Palangoje esantys poilsio namai „9 bangos“
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Palangoje esantys poilsio namai „9 bangos“

P.Poderskis sako turįs minčių ieškoti sprendimo kartu su kitomis institucijomis.

„Vilniaus miesto savivaldybė turi turtą Palangoje, kas nėra ypatingai prasminga ar racionalu. Todėl mūsų lūkestis yra bendradarbiaujant su Vyriausybe ir Turto banku šį turtą iškeisti į turtą Vilniaus mieste. Taip geriau išpildytume tiek Vilniaus, tiek Palangos gyventojų lūkesčius ir galiausiai valstybei tai irgi būtų naudinga. Konkrečių objektų dar nesame nusimatę, bet lūkesčius dėl galimo mainų objekto paskirties Turto bankui esame įvardinę“, – teigė Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius.

Šalia savivaldybės poilsinės, sujungta uždaru koridoriumi, veikia Palangos vaikų reabilitacijos sanatorija „Palangos gintaras“, tad galbūt galėtų atsirasti galimybė plėsti jos veiklą.

„Šis pastatas iš esmės yra sanatorijos korpusas ir galėtų būti pilnai prie jos prijungtas, panaudotas būtent šių paslaugų teikimui. Žinia, eilės gauti šias paslaugas labai didelės. Tiesa, čia jau Sveikatos apsaugos ministerijos reikalai“, – sakė P.Poderskis.

Vilniaus savivaldybė turi turtą Palangoje. Mūsų lūkestis yra bendradarbiaujant su Vyriausybe ir Turto banku šį turtą iškeisti į turtą Vilniaus mieste, – sakė P.Poderskis.

Mainai įmanomi

Turto bankas neatmeta galimybės svarstyti mainus. Kaip 15min sakė Turto banko komunikacijos vadovas Tomas Bagdonas, panašių pavyzdžių jau esama.

„Turto bankas visoje Lietuvoje valdo beveik 900 tūkst. kv. m patalpų, tad per valstybei priklausančio nekilnojamojo turto valdymą dalyvaujame savivaldos gyvenime. Su šalies savivaldybėmis, taip pat ir su Vilniaus miesto, palaikome konstruktyvų dialogą nekilnojamojo turto kausimais – tiek savivaldybės, tiek Turto bankas įgyvendina viešąjį interesą.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Palangoje esantys poilsio namai „9 bangos“
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Palangoje esantys poilsio namai „9 bangos“

Apie konkrečių objektų perdavimo ir perėmimo galimybes kalbėti kiek ankstyva, nes nesame gavę iš Vilniaus miesto savivaldybės užklausos dėl tokio poreikio, tad negalime vertinti konkretaus atvejo. Tačiau erdvės bendradarbiauti yra, tą ir darome – kaip sėkmingą atvejį galime pateikti Klaipėdos miestą, kurios savivalda valstybės naudai atsisakė pastato, esančio Pievų Tako g. 38, ir perima statinius, esančius S.Šimkaus g. 11, Vytauto g. 13 bei rotušę“, – pavyzdį pateikė T.Bagdonas.

Turto banko atstovas pasakojo, kaip bendrai atrodo procesas dėl valstybės nekilnojamojo turto objekto perdavimo savivaldybei: savivaldybė teikia prašymą Turto bankui dėl objekto perdavimo ir Turto bankas vertina, ar tas objektas reikalingas valstybės funkcijoms atlikti, ar ne. Jei reikalingas, prašymas atmetamas. Jei nereikalingas, tuomet prašoma savivaldybės, kad poreikį pastatui patvirtintų savivaldybės taryba.

Erdvės bendradarbiauti yra, tą ir darome – kaip sėkmingą atvejį galime pateikti Klaipėdos miestą, – sakė T.Bagdonas.

Gavęs patvirtinimą, Turto bankas kreipiasi su teikimu į Finansų ministeriją. Ministerija priima sprendimą, ar jam pritarti, ar ne. Jei pritariama, tuomet teikiama Vyriausybei, kuri patvirtina perdavimą nutarimu, o Turto bankas įgyvendiną šį nutarimą, t.y. perduoda pastatą savivaldybei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius