-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prabangos mokestis Lietuvoje per penkerius metus nuskurdo

Prieš penkerius metus turtuolių būstus nusprendę apmokestinti politikai šiandien, ko gero, jau patys šaiposi iš pajamų surinkimo. Nuo 2012-ųjų iki šių dienų pajamos iš prabangaus nekilnojamojo turto smuko dvigubai. O per ketverius metus surinkta tiek, kiek žadėta gauti kasmet.
„Namas ant uolos“ Lenkijoje
„Namas ant uolos“ Lenkijoje / Marcin Ratajczak nuotr.

Tikėjosi bent 17 milijonų litų

Suprasti akimirksniu

  • Prabangaus turto mokestis galioja nuo 2012 metų
  • Tikėtasi, kad šis mokestis padės surinkti ženklią pinigų sumą kasmet, o apmokestintas 1 milijono litų vertės turtas
  • 2015 metais keitėsi deklaravimo tvarka, atsirado išlygų, todėl pajamų gauta dvigubai mažiau nei pradžioje;
  • Valdantieji turi planų peržiūrėti šį mokestį

Prieš penkerius Seimas skubos tvarka priėmė prabangaus nekilnojamojo turto mokestį. Įstatymas priimtas daugumos konservatorių, tuometinių liberalcentristų ir prieš mokestį pasisakiusių socialdemokratų balsais. Finansų ministerija valdantiesiems paskaičiavo, kad bent jau per pirmuosius metus šio mokesčio bus surinkta bent 17 milijonų litų (4,9 mln. eurų).

Tuometinis premjeras Andrius Kubilius skaičiavo, kad iš vadinamojo prabangos mokesčio, įskaitant ir prabangius automobilius, valstybė 2012 metais galėtų gauti apie 100 mln. litų papildomų pajamų.

Tad buvo apmokestintas šeimos turtas, vertas bent milijono litų. Tai buvo atsakas tiems, kurie reikalavo progresinių mokesčių, ir kompromisas su tais, kurie protestavo prieš visuotinį nekilnojamojo turto mokestį.

Suma keitėsi nedaug

Tačiau realybė pasirodė kitokia. Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, per pirmuosius mokesčio galiojimo metus buvo tesurinkta 5,8 mln. litų (1,7 mln. EUR), taigi tris kartus mažiau nei tikėtasi. Ir daugiausiai šią sumą sumetė vilniečiai: iš 2517 mokėjusių – 1564 buvo sostinės gyventojai.

Nors tuo metu kritikai šaipėsi iš tokio rezultato, tačiau tai buvo ir rekordas – daugiau pajamų už prabangų NT taip ir nebuvo surinkta. Pavyzdžiui, 2015 metais surinkta 807 tūkstančiai eurų arba dvigubai mažiau tiek, kiek 2012 metais.

Dar po metų, 2013-aisiais, pajamų gauta jau šiek tiek mažiau – 1,59 mln. eurų, nors padaugėjo turtą deklaruojančių žmonių. 2014 metais scenarijus kartojosi, gauta suma šiek tiek padidėjo – 1,6 mln.

Regis, atrodė, kad prabangaus NT mokestis pasmerktas iš esmės stabiliai sumai. Tačiau 2015 metais viskas apsivertė, kai buvo pakeista apmokestinimo tvarka, atsirado įvairių išlygų.

Kartelę nuleido

Kaip paaiškino Valstybinės mokesčių inspekcijos Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė, nuo 2015 metų reikia deklaruoti turtą, brangesnį nei 220 tūkstančių eurų, o iki tol riba buvo milijonas litų.

Be to, Konstitucinis teismas 2015 metais priėmė nutarimą, jog NT mokestis skaičiuojamas už kiekvieno asmens atskirai turimą nekilnojamąjį turtą. Anksčiau buvo skaičiuojamas bendras šeimos turtas.

Namas Vilniuje, Birutės gatvėje
Namas Vilniuje, Birutės gatvėje

Ir dar viena priežastis – neapmokestinamo turto vertė padidinama 30 proc. toms šeimoms, kurios augina tris ir daugiau vaikų (įvaikių) iki 18 metų, taip pat ir šeimoms, auginančioms neįgalius vaikus.

Visa tai galėjo lemti, kad pajamos iš prabangos mokesčio taip smarkiai sumažėjo. Preliminariais duomenimis, už 2016 metus deklaruota dar mažesnė suma – 720 tūkstančių eurų.

Mokestis bus peržiūrimas?

Panašu, kad dabartinių valdančiųjų netenkina NT mokesčio surinkimas, todėl jis bus keičiamas kartu su visa mokesčių reforma. Apie tai 15min užsiminė ir Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas, kuris irgi mano, kad nenormalu, kai prabangos mokesčio kasmet surenkama suma mažėja. Todėl mokestis greičiausiai bus peržiūrimas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Žilvinas Šilėnas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Žilvinas Šilėnas

Laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas sako, kad valdžia 2012 metais tikėjosi surinkti daug pajamų iš gyventojų, tačiau išėjo šnipštas.

„Kai kurie turtą puolė dar kartą vertinti, kiti rado kitas išeitis, todėl ir surinkta tik tiek“, – sakė jis. Jo nuomone, prabangaus NT mokestis yra nepagrįstas.

„Žmogus, sąžiningai užsidirbęs ir pasistatęs namą, jau sumokėjo visus mokesčius. O jei taip norima kovoti su neteisėtu praturtėjimu, tai ne nuo to reikėjo pradėti. O dabar jo administravimas kainuoja kone tiek, kiek surenkama“, – sakė Ž.Šilėnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius