Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prestižinis architektūros apdovanojimas skirtas atokiai mokyklai Brazilijoje: įvertinkite

Geriausiu nauju metų statiniu Karališkoji britų architektų sąjunga (RIBA) šiemet paskelbė mokyklos kompleksą Brazilijoje. Šį pastatą suprojektavo brazilų architektūros studija „Rosenbaum + Aleph Zero“.
Atoki mokykla Brazilijoje
Atoki mokykla Brazilijoje / „Aleph Zero“/Leonardo Finotti nuotr.

„RIBA“ šiemet nusprendė apdovanoti Brazilijos valstijoje Tokantinse pastatytą vaikų kaimelį. Šiame pastatų komplekse gyvena 540, 13–18 amžiaus vaikų, kurie lanko Canuanã mokyklą. Vaikai čia atvyksta mokytis iš įvairių šalies vietų, skelbia „Business insider“.

Projektą finansavo „Bradesco Foundation“ fondas. Tai – vieno didžiausių Brazilijos bankų labdaros organizacija, kuri valdo apie 39 mokyklos atokiose šalies vietose.

„Šiuos architektus pasirinkome dėl to, nes jie nėra tie, kurie mano, kad jie žino viską. Mes nežinojome, ko mums reikia, bet dizaineriai užuot siūlę mums idėjas, klausė mūsų“, – britų dienraščiui „The Guardian“ sakė „Bradesco Foundation“ direktorė Denise Aguiar.

„Aleph Zero“/Leonardo Finotti nuotr./Atoki mokykla Brazilijoje
„Aleph Zero“/Leonardo Finotti nuotr./Atoki mokykla Brazilijoje

25 tūkst. kv. m ploto pastatų kompleksas, teigiama, pastatytas naudojant vietos išteklius, pavyzdžiui, eukalipto medieną ir žemės blokus.

Taip pat pastate įdiegta įranga, kuri padeda ištverti slogius tropinius karščius.

„Aleph Zero“/Leonardo Finotti nuotr./Atoki mokykla Brazilijoje
„Aleph Zero“/Leonardo Finotti nuotr./Atoki mokykla Brazilijoje

Architektai bendradarbiavo su mokykloje besimokančiais vaikais, kad nustatytų, ko jie nori. Galop įstaiga buvo išskirta į du identiškus kompleksus berniukams ir mergaitėms. Kiekvieną jų supa vidiniai kiemai su bendrabučiais. Taip pat čia gausu bendrųjų ir žaidimų erdvių.

„Mergaitės tapo viena kitai draugiškesnės. Jos man pasakojo, kad jos dabar gali dalytis paslaptimis, nes gyvena po šešias, o ne 40 vienoje patalpoje. Jos mėgsta leisti laiką savo kambariuose, o berniukai dažniausiai žaidžia įvairius žaidimus“, – pasakojo D.Aguiar.

Tokiu apdovanojimu RIBA apdovanoja tik kas dvejus metus ir teigiama, kad kandidatai būna vertinami aršiausių kritikų pasaulyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius