Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prie renovacijos jungiasi ir naujokai

Neseniai pasibaigęs kvietimas atnaujinti būstą pagal Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą pažėrė staigmenų. Kaip pastebi šiuo metu paraiškas vertinančios Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) atstovai, pastarasis Aplinkos ministerijos kvietimas atnaujinti senos statybos daugiabučius išjudino net tuos miestus, kuriuose dar nėra nei vieno renovuoto daugiabučio.
Medžiotojų g. 6, Klaipėda
Medžiotojų g. 6, Klaipėda / BETA nuotr.

Dalis miestų-lyderių neužleidžia savo pozicijų

Iš viso šiuo metu BETA specialistai vertina 577 paraiškas, kurias gavo iš visos Lietuvos. Daugiau už visus – net 56 – pateikė Kauno miesto savivaldybė. Daug daugiabučių norėtų atnaujinti ir Trakų rajono savivaldybė, pateikusi net 48 paraiškas. Trečiąją vietą pagal pateiktų paraiškų skaičių užima Plungės rajono savivaldybė, pateikusi 26 paraiškas.

Daugiausiai paraiškų pateikusių savivaldybių dešimtuke daug ir ankstesnių metų renovacijos lyderių, pavyzdžiui, Elektrėnų ir Jonavos rajono savivaldybės.

Tačiau BETA Projektų įgyvendinimo skyriaus vedėja Gintarė Burbienė atkreipia dėmesį, kad didžiausią staigmeną pateikė savivaldybės, kurios anksčiau aktyviai net nedalyvavo renovacijos procese: „Džiugu, kad prie renovacijos nusprendė prisijungti ir tos savivaldybės, kurios anksčiau niekada nebuvo teikusios paraiškų arba tik žengia pirmuosius žingsnius renovacijos kelyje. Tokių savivaldybių šiemet dvi – tai Neringos ir Kazlų Rūdos savivaldybės, pateikusios po vieną 1 paraišką.“

Daugiau dėmesio kvartalinei renovacijai

Kalbėdama apie gautų paraiškų vertinimo procesą BETA specialistė pastebi, kad nuo pernai metų lapkričio 1 d. keitėsi Valstybės paramos daugiabučiams namams atnaujinti (modernizuoti) teikimo įstatymas, todėl ir vertinant naujausias paraiškas taikomi kitokie kriterijai nei ankstesniais metais. Be to, naujausiame kvietime buvo numatytos ir kiek kitokios paramos renovacijai sąlygos.

G. Burbienė primena, kad šiemet pirmą kartą paraiškos ir investicijų planai turėjo būti teikiami BETA jau gavus nemažesnį nei 55 proc. gyventojų pritarimą. Anksčiau BETA galima buvo teikti ir gyventojų galutinio pritarimo negavusius investicijų planus.

„Taip pat labai svarbu pažymėti, kad šiemet prioritetinis balas tenka paraiškoms modernizuoti daugiabučius įtrauktus į energinio efektyvumo didinimo programas, parengtas savivaldybių“, – primena BETA ekspertė. Tai reiškia, kad šiemet savivaldybės skatinamos atnaujinti ne pavienius namus, o daugiabučių grupes, esančias viename kvartale.

Minimalūs reikalavimai paraiškoms nesikeitė – norėdami gauti valstybės paramą, daugiabučiai po renovacijos turi pasiekti ne mažesnę nei C pastato energinio naudingumo klasę bei sutaupyti ne mažiau nei 40 proc. šilumos energijos, lyginant su šilumos energijos suvartojimu iki atnaujinimo.

Vertinimas susijęs ir su paraiškos kokybe

Pasakodama apie šiuo metu vykstantį paraiškų vertinimo procesą, BETA Projektų įgyvendinimo skyriaus vedėja atkreipia dėmesį, kad jam didelę įtaką daro pateiktų paraiškų bei investicijų planų kokybė.

„Jei investicijų planas parengtas tinkamai, ji suderintas su bendrojo naudojimo objektų valdytoju arba savivaldybės paskirtuoju administratoriumi, kurie įvertina investicijų plano atitikimą techninei užduočiai“, – paaiškina pašnekovė ir pastebi, kad investicijų planai, suderinti su namo bendrojo naudojimo objektų valdytoju, dažniausiai būna kokybiškesni ir jų vertinimas BETA užtrunka trumpiau, nes kyla mažiau abejonių dėl investicijų plano tinkamumo konkretaus namo būklei ir atnaujinimo poreikiams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius