Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prie renovacijos teks prisidėti šiek tiek daugiau

Tik šiemet prie Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos prisijungę namai renovaciją vykdys turėdami kiek mažesnę valstybės paramą nei ankstesniais metais. Tiesa, kitos svarbios sąlygos nesikeičia – modernizuojantiesiems būstą valstybė ir toliau užtikrins lengvatinio kredito gavimą, o asmenims, turintiems teisę į šilumos kompensaciją, kaip ir anksčiau, bus kompensuojama 100 proc. renovacijos išlaidų.
Šviesos g. 5, Vievis
Šviesos g. 5, Vievis / BETA nuotr.

Parama sieks 35 proc.

Po renovacijos sumažinus daugiabučio šilumos sąnaudas ne mažiau kaip 40 proc., gyventojai gaudavo 40 proc. paramą energinio efektyvumo priemonėms, tokioms kaip fasado ir stogo šiltinimas, šildymo sistemos modernizavimas, langų keitimas ir t. t. Šiemet parama energinio efektyvumo priemonėms sumažėja iki 35 proc.

Taip pat nuo šių metų sumažėja valstybės parama renovacijos projekto rengimui, renovacijos administravimo paslaugoms ir techninei priežiūrai.

„Gyventojai turės daugiau prisidėti prie svarbiausių modernizacijos dokumentų, tokių kaip investicijų planas, parengimo, taip pat – projekto administravimo paslaugų, kurias teikia renovacijos administratorius, ir techninės priežiūros paslaugų, kurios vykdomos užtikrinant atnaujinimo darbų kokybę. Valstybės parama šioms išlaidoms nuo 2017 m. sausio 1 d. siekia 50 proc. Anksčiau visiems gyventojams šios išlaidos buvo kompensuojamos 100 proc.“, – pasakoja Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) Projektų įgyvendinimo skyriaus vedėja Gintarė Burbienė.

Susidomėjimas nemažėja

Pašnekovė atkreipia dėmesį, kad nepaisant paramos renovacijai sumažėjimo, gyventojų susidomėjimas daugiabučių modernizacija tik didėja.

„Todėl labai svarbu įsidėmėti, kad 35 proc. paramą gaus tik tie daugiabučiai, kurie įgyvendins renovaciją iki šių metų pabaigos – t. y. iki 2017 m. gruodžio 31 d. Daugiabučių, jau dalyvaujančių arba norinčių dalyvauti programoje, bet nespėsiančių įgyvendinti renovacijos iki šio termino, greičiausiai lauks kiek kitokios finansavimo sąlygos“, – sako G. Burbienė.

Renovacijai – lengvatinės paskolos

Nors gyventojai turės sumokėti už renovaciją šiek tiek daugiau, jiems ir toliau bus teikiamos lengvatinės paskolos, garantuojant, kad metinės palūkanos sieks tik 3 proc. „Kaip ir anksčiau, paskolas renovacijai teiks įvairūs šalies bankai, 20-ieties metų laikotarpiui“, – sako G. Burbienė.

Nemažiau svarbu, kad renovacijos sąlygos nesikeičia asmenims, turintiems teisę į šilumos kompensaciją. „Ir energinio efektyvumo priemonių įgyvendinimo, ir visos su renovacijos projekto parengimu, administravimu ir priežiūra susijusios išlaidos ir toliau bus kompensuojamos tiems, kam to labiausiai reikia“, – patikina BETA specialistė.

Mano daugiabutis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius