-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.Malinausko laukia naujos bėdos: Statybos inspekcija įpareigojo pašalinti pažeidimus

Druskininkų savivaldybės ir mero Ričardo Malinausko laukia naujos bėdos. Statybos inspekcija nustatė, kad valstybinę žemę aptverianti tvora prie mero namų yra neteisėta, ir įpareigojo pažeidimus pašalinti.
R.Malinauskas ir greta jo namo užtverta valstybinė žemė
R.Malinauskas ir greta jo namo užtverta valstybinė žemė / 15min nuotr.

Istorija dėl aptvertos valstybinės žemės greta R.Malinausko sklypo tęsiasi jau seniai. 15min ne kartą skelbė, kad netoli garsiojo Vijūnėlės dvaro Turistų gatvėje Druskininkų mero kiemas padidėjo valstybinės žemės sąskaita. Taip pat aptvertoje valstybinėje žemėje atsirado ir visuomenei neprieinamas tvenkinys.

Prokuratūra anksčiau įpareigojo Nacionalinę žemės tarnybą (NŽT) pašalinti pažeidimus. Pastaroji nustatė, kad valstybinė žemė yra aptverta ir neprieinama visuomenei. Tuomet savivaldybė pasitelkė gudrybę: tvoros iš valstybinės žemės nepašalino, tik sunkiai prieinamoje vietoje įrengė vartelius ir teigė, kad tai užtikrins laisvą žmonių patekimą į valstybinę žemę.

Nacionalinei žemės tarnybai toks sprendimas tiko, tačiau jie nusprendė dar periodiškai lankytis teritorijoje ir tikrinti, ar varteliai nėra užrakinti. Vis dėlto tuo istorija nesibaigė. Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) atliko patikrinimą ir sausio mėnesį surašė nurodymą Druskininkų savivaldybei pašalinti pažeidimus.

Iki liepos mėnesio turi pašalinti pažeidimus

Po 15min pranešimo apie tvorą valstybinėje žemėje greta Druskininkų mero namų Statybos inspekcijos Kauno departamentas nustatė, kad statinys nėra teisėtas.

Pagal teisės aktus, norint statyti statinį nuosavybės teise nevaldomoje žemėje, privalomas šios žemės valdytojo rašytinis sutikimas. Nustatyta, kad šiuo atveju tokio sutikimo nebuvo.

Druskininkų savivaldybės nuotr./Raudonai pažymėta aptverta teritorija, geltonai - vartelių vieta
Druskininkų savivaldybės nuotr./Raudonai pažymėta aptverta teritorija, geltonai - vartelių vieta

„Surinkus faktinę informaciją ir gavus Nacionalinės žemės tarnybos atsakymus nustatyta, kad tarnyba, kaip valstybinės žemės patikėtinė, nėra davusi sutikimo tvoros statybai.

Departamentas surašė Druskininkų savivaldybės administracijai privalomąjį nurodymą pašalinti nustatytus pažeidimus, t. y. nugriauti minimą tvorą arba pateikti privalomą Nacionalinės žemės tarnybos sutikimą“, – komentavo Statybos inspekcijos atstovė Ligita Luščiauskaitė.

Pasak jos, privalomasis nurodymas turi būti įvykdytas iki šių metų liepos 11 dienos.

Druskininkų savivaldybė: Statybos inspekcijos nurodymas yra neteisėtas

Druskininkų savivaldybės atstovė Diana Sinkevičiūtė 15min teigė, jog savivaldybės nuomone, Statybos inspekcijos privalomasis nurodymas pašalinti pažeidimus yra neteisėtas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Druskininkų savivaldybė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Druskininkų savivaldybė

„Druskininkų savivaldybės nuomone, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos privalomasis nurodymas yra neteisėtas, o jame išdėstyti reikalavimai – pertekliniai, neatitinkantys teisės aktų“, – rašoma D.Sinkevičiūtės atsakyme.

Savivaldybė aiškina, kad buvusi bešeimininkė tvora teismo sprendimu Druskininkų savivaldybės nuosavybėn perduota 2014 metais. Pasak savivaldybės, nagrinėjant šią civilinę bylą Nacionalinė žemės tarnyba, būdama šalimi ir teikdama išvadas teisme, sutiko, kad minėta tvora būtų perduota Druskininkų savivaldybės nuosavybėn. Taigi savivaldybė mano, kad tokiu būdu tarnyba neprieštaravo tvoros buvimui valstybinės žemės sklype.

„Druskininkų savivaldybė Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai pateikė visus jūsų minimos tvoros stovėjimo teisėtumą įrodančius dokumentus ir pareikalavo panaikinti privalomąjį nurodymą“, – rašoma savivaldybės atstovės atsakyme.

Druskininkų savivaldybės nuotrauka/Varteliai ir informacinis stendas greta R.Malinausko kiemo
Druskininkų savivaldybės nuotrauka/Varteliai ir informacinis stendas greta R.Malinausko kiemo

Anksčiau pateikė istoriją apie „hidrotechninį įrenginį“ ir nuo nelaimių saugančią tvorą

Nacionalinė žemės tarnyba teritoriją greta R.Malinausko sklypo tikrino ne kartą. Vienas iš patikrinimų įvyko prieš daugiau nei metus. Tuomet tarnybą įtikino Druskininkų savivaldybės paaiškinimas, kad tvenkinys valstybinėje žemėje yra „hidrotechninis įrenginys“, o tvora valstybinėje žemėje ne pažeidžia, o gina viešąjį interesą, nes saugo žmones nuo įkritimo į „įrenginį“.

„Minėta tvora atskiria Vijūnėlės parką nuo atviro hidrotechninio įrenginio, skirto paviršinio vandens surinkimui. Patikrinimo metu Druskininkų savivaldybės atstovai nurodė, kad Vijūnėlės parke lankosi įvairaus amžiaus žmonės.

Savivaldybės atstovai taip pat nurodė, kad jie šiam atviram hidrotechniniam įrenginiui neturi galimybės paskirti gelbėtoją, todėl tvora yra reikalinga užtikrinti visuomenės saugumą“, – rašoma Nacionalinės žemės tarnybos patikrinimo akte, surašytame 2016 metų rudenį.

Tąkart po patikrinimo Nacionalinė žemės tarnyba nusprendė, kad statinys, aptveriantis valstybinę žemę, nepažeidžia viešojo intereso. Tarnyba nuomonę pakeitė tik vėliau, kai prokuroras įpareigojo imtis priemonių, kad pažeidimai būtų pašalinti.

STT konstatavo, kad R.Malinauskas naudojosi neteisėto statinio privalumais

Ne visos institucijos patikėjo Druskininkų savivaldybės paaiškinimais. 2017 metų pradžioje prokurorai konstatavo, kad viešasis interesas yra pažeistas.

2013 metais situaciją dėl galimos žemgrobystės teritorijoje nagrinėjo Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT). Tarnyba atsisakė pati pradėti ikiteisminį tyrimą, nes nerado nusikaltimo sudėties, tačiau konstatavo, jog neteisėto statinio privalumais naudojosi šalia gyvenantis Druskininkų meras R.Malinauskas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Specialiųjų tyrimų tarnyba
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Specialiųjų tyrimų tarnyba

„Darytina išvada, kad R.Malinauskas, kaip savivaldybės vadovas, ne tik nesiėmė aktyvių veiksmų, siekdamas išvengti interesų konflikto, bet ir pats neatlygintinai naudojosi neteisėto statinio – tvoros sudarytais privalumais“, – anksčiau konstatavo STT.

STT pasitelkti ekspertai taip pat paneigė savivaldybės žodžius apie tai, kad tvenkinys greta R.Malinausko namo yra „hidrotechninis įrenginys“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius