Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Rekordiniai metai davė toną: laukiama proveržio Kauno būsto rinkoje

2016 metus nekilnojamojo turto analitikai laiko vienais sėkmingiausių, nes ekonomiškai aktyviausi šalies regionai perėjo į spartesnio augimo fazę. Nors rinka buvo aktyvi, ekspertų manymu, ji buvo subalansuota. Ekspertai šiemet prognozuoja proveržį Kauno būsto rinkoje, taip pat daugiau namų projektų.
Nuoma
Butas / 123rf.com nuotr.

Nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Ober-Haus“ 2016 metų gyvenamojo nekilnojamojo turto apžvalgoje skelbiama, kad pernai parduota 13 proc. butų ir 7 proc. namų daugiau nei 2015 metais.

„Bendras 2016 metų būsto rinkos aktyvumas Lietuvoje nusileido tik 2004–2007 metų laikotarpiui. Vilniuje 2016 metais užfiksuotas istorinis aktyvumo rekordas – per metus bendras parduotų butų skaičius viršijo 11 tūkst. Tai yra didžiausias metinis parduotų butų skaičius per visą istoriją“, – rašoma apžvalgoje.

Kiti Lietuvos didmiesčiai taip pat nenusileido sostinei: Kaune ir Klaipėdoje pernai parduota 10 proc. daugiau butų, Šiauliuose – 9 proc., o Panevėžyje – 1 proc.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniaus gatvėje dirba vos keli darbininkai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniaus gatvėje dirba vos keli darbininkai

Rinka subalansuota

„Ober-Haus“ duomenimis, 2016 metais Vilniuje buvo pastatyti 3709 butai – 4 proc. daugiau nei 2015 metais. Sostinėje iš viso buvo įgyvendinti 49 skirtingi daugiabučių namų projektai ar jų etapai.

2016 metų sostinės butų pasiūlą galima laikyti pakankamai subalansuotą.

Sparčiausiai praėjusiais metais augo prestižinės klasės butų dalis bendroje metinėje pasiūloje, jų dalis augo iki 13 proc. Vidutinės klasės butų dalis per metus sumažėjo iki 48 proc., o ekonominės klasės butų dalis augo iki 39 proc.

Pasak „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovo Sauliaus Vagonio, 2016 metų sostinės butų pasiūlą galima laikyti pakankamai subalansuotą, nes visi segmentai galėjo pirkėjams pasiūlyti pakankamą kiekį butų.

Kaune laukiamas naujų butų pasiūlos šuolis

Naujos statybos butų pasiūlos augimas 2016 metais fiksuotas Kaune ir Klaipėdoje. „Ober-Haus“ duomenimis, Kaune per 2016 metus pastatyta 311 butų – 26 proc. daugiau nei 2015 metais. Klaipėdoje atitinkamai pastatyti 202 butai – 55 proc. daugiau nei užpernai.

S.Vagonio nuomone, 2017 metai gali tapti lūžio metais Kaunui, nes plėtotojų planai žada naujų butų pasiūlos šuolį šiame mieste. Teoriškai Kaune 2017 metais galėtų būti įgyvendinta apie 15–20 naujų daugiabučių projektų, kurie rinkai pasiūlytų 600–800 naujų butų. Klaipėdoje nors ir žadamas rinkos augimas, per metus pastatytų butų kiekis neturėtų būti didesnis nei 300.

Nors kiti miestai džiaugėsi kylančia pasiūla, Šiauliuose ir Panevėžyje naujų butų statybos 2016 metais vyko vangiai. Šiauliuose per metus nebuvo pastatytas nė vienas daugiabutis, o Panevėžyje buvo pastatyti du nauji mažaaukštės statybos korpusai.

„Nors šiuose miestuose investuotojai žada atgaivinti anksčiau sustojusių daugiabučių plėtrą ar pradėti vieną kitą naują nedidelį projektą, tačiau itin žemas naujų butų likvidumas iš esmės stabdo didesnių projektų plėtrą. 2017 metai Šiauliuose ir Panevėžyje nebus visiškai „tušti“ ir realiai turėtų būti įgyvendinti 4 nedideli projektai ar jų etapai, per kuriuos bus įrengta tik apie 35 naujos statybos butus“, – rašoma apžvalgoje.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./ Namai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./ Namai

Daugėja ir namų projektų

Namų segmente Vilnius ir Klaipėda pagal pardavimus nusileido kitiems miestams, fiksuotas pardavimų sumažėjimas, atitinkamai 9 proc. ir 5 proc. O Panevėžyje parduota 34 proc., Šiauliuose – 28 proc., Kaune – 10 proc. daugiau namų.

Augantis arba išliekantis didelis būsto rinkos aktyvumas didino tiek pardavimo, tiek nuomos kainas.

„Pastaraisiais metais naujo būsto pasiūlos pokyčiai stebimi ne tik daugiabučių pastatų, tačiau ir individualių bei sublokuotų namų rinkoje – didėjančios gyventojų pajamos ir augantis didesnio gyvenamojo ploto poreikis plėtotojus paskatino nukreipti dalį investicijų ir į namų gyvenviečių plėtrą. Ypač akivaizdūs pokyčiai fiksuojami šalies sostinėje ir jos apylinkėse“, – teigia S.Vagonis.

„Ober-Haus“ skaičiavimais, 2016 metais plėtotojai Vilniaus mieste ir jo apylinkėse iš viso pastatė beveik 320 naujų namų – 39 proc. daugiau nei 2015 metais. Tačiau šiemet šis skaičius Vilniaus miesto ir jo apylinkėse turėtų išaugti iki 400.

Brangstantys butai kelia ir nuomos kainas

Augantis arba išliekantis didelis būsto rinkos aktyvumas didino tiek pardavimo, tiek nuomos kainas.

„2016 metais visuose Lietuvos didmiesčiuose buvo fiksuojamas vidutinis 2–5 proc. butų nuomos kainų augimas. Nepaisant augančios nuomojamo būsto pasiūlos sostinėje, 2016 metais iš esmės buvo fiksuojami teigiami butų nuomos kainų pokyčiai“, – teigia S.Vagonis.

Apžvalgoje rašoma, kad labiausiai kainos augo pačiame aktyviausiame segmente, kuriame nuomos kainos siekia 200–400 eurų per mėnesį, kur kainos vidutiniškai ūgtelėjo 2–4 proc.

„Ober-Haus“ duomenimis, 2016 metais vidutinė 1–3 kambarių nuomos kaina Vilniuje sudarė 379 Eur/mėn., Kaune – 283 Eur/mėn., Klaipėdoje – 272 Eur/mėn., Šiauliuose – 150 Eur/mėn. ir Panevėžyje – 115 Eur/mėn.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius