Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rengiantis renovacijai – nepamiršti apie naujas taisykles

Kai spalio 4 d. Aplinkos ministerija paskelbė naujausią kvietimą prisijungti prie Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos, daugelis gyventojų jau suskubo planuoti renovaciją bei rengti investicijų planus. Tačiau rengiantis modernizacijai, svarbu iš akių nepaleisti naujos Valstybės paramos daugiabučiams namams atnaujinti (modernizuoti) įstatymo redakcijos, kuri įsigalioja nuo lapkričio 1 d.
Kęstučio g. 9, Birštonas
Kęstučio g. 9, Birštonas / BETA nuotr.

Ketina teikti kvartalinės renovacijos projektus

Jau beveik mėnesį daugelyje Lietuvos savivaldybių verda aktyvus pasirengimas dalyvauti naujajame renovacijos etape. Kaip pasakoja Aplinkos ministerijos Statybų ir teritorijų planavimo departamento direktorius Marius Narmontas, per šį laiką su didesniais sunkumais nesusidurta ir dauguma savivaldybių ketina pateikti kvartalinės renovacijos planus – šiemet kvartlainės renovacijos projektams bus skiriamas prioritetas skirstant paramą renovacijai.

„Kol kas matome, kad į parengiamuosius darbus įsitraukė visos savivaldybės, kai kuriose renovacijos iniciavime aktyviai dalyvauja savivaldybių administracija, merai – jie bendrauja su gyventojais gyvai, primena apie renovacijos naudą“, – komentuoja pašnekovas.

Vis dėlto aktyviai inicijuojant projektus ir gyventojams, ir administratoriams, ir kitiems renovacijos dalyviams reikėtų nepamiršti apie kelias svarbiausias modernizacijos naujoves, kurios įsigalios nuo lapkričio 1 d.

Atsinaujinti turėtų suspėti visi norintys

Naujajame modernizacijos etape kiekviena savivaldybė gali teikti neribotą skaičių paraiškų gauti paramai, tačiau yra trys svarbūs renovacijos projektų atrankos kriterijai: kvartalinės renovacijos projektams, aukštesnę energetinę klasę (pavyzdžiui A arba B) planuojantiems pasiekti daugiabučiams ir itin energiškai neefektyviems namams bus suteikta pirmenybė gauti valstybės paramą.

Kitąmet planuojama atnaujinti apie 500 daugiabučių. „Daugiabučiai, kurie kitąmet nepateks į finansuojamų projektų sąrašą, t. y. „liks už brūkšnio“, bus įtraukti į rezervinį projektų sąrašą ir galės atsinaujinti dar kitais metais. Siekiame, kad anksčiau ar vėliau modernizuoti savo būstą galėtų visi norintys“, – pažymi M. Narmontas.

Paraiškas renovacijai teikiamos Būsto energijos taupymo agentūrai (BETA) iki kitų metų vasario 1 d. „Svarbu pažymėti, kad paraiškos BETA turi būti pateiktos jau gavus gyventojų galutinį pritarimą modernizacijai. Šią naujovę reikėtų ypatingai įsidėmėti renovacijos administratoriams“, – akcentuoja Aplinkos ministerijos atstovas.

Parama svarbiausiems darbams – 30 proc.

Ko gero, labiausiai gyventojams aktuali naujovė – naujajame įstatyme nustatyti valstybės paramos dydžiai energinio efektyvumo priemonių įgyvendinimui. Kaip pastebi M. Narmontas, toks paramos intensyvumo įtvirtinimas įstatyme turėtų garantuoti, kad per ateinančius metus parama renovacijai išliks nepasikeitusi, o tai leis ir daugiabučiams, ir administratoriams, ir finansinėms institucijoms lengviau planuoti renovacijos procesą.

Pagal naująjį įstatymą energinio efektyvumo priemonėms skiriama 30 proc. parama. Tokio dydžio valstybės parama bus skiriama šildymo ir karšto vandens sistemų pertvarkymui ir keitimui, ventiliacijos ir rekuperacijos sistemų pertvarkymui arba įrengimui, stogo, fasado sienų, cokolio šiltinimui, nuogrindos atnaujinimui, balkonų ar lodžijų įstiklinimui, butų ir visų kitų daugiabučio patalpų langų keitimui mažesnio šilumos pralaidumo langais, taip pat laiptinės ir rūsių durų keitimui, lifto atnaujinimui bei pritaikymui žmonių su negalia poreikiams.

Papildoma 10 proc. papildoma subsidija nuo šiol bus skiriama ir šilumos punkto modernizacijai arba naujo šilumos punkto įrengimui, šildymo sistemos subalansavimui, įrengiant šilumos apskaitos prietaisus. Tikimasi, kad tai paskatins įgyvendinti atnaujinimą, kuris apimtų ne tik šildymo sistemos, bet ir viso šilumos punkto modernizaciją.

Projekto administravimas nekainuos

100 proc. valstybės parama bus skiriama visoms su renovacijos projektu susijusioms išlaidoms, tad investicijų plano rengimas, renovacijos projekto administravimas, techninės priežiūros išlaidos gyventojams nieko nekainuos.

Kaip atkreipia dėmesį Aplinkos ministerijos atstovas, nors lyginant su šiemet prie renovacijos prisijungusiems namams teikta parama, naujajame etape parama energinio efektyvumo priemonėms sumažėjo 5 proc., tačiau 50 proc. padidėjo parama administracinėms renovacijos išlaidoms, tad bendra valstybės paramos proporcija nesumažėjo. Be to, kaip ir anksčiau, nepasiturintiems gyventojams, turintiems teisę į šildymo kompensaciją, renovacija nieko nekainuoja – valstybės parama jiems siekia 100 proc.

Keičiasi taisyklės, susijusios su palūkanomis

Naujajame renovacijos etape bus kiek kitaip teikiama valstybės parama – atsisakyta „nulinių palūkanų“. Tai reiškia, kad visa valstybės parama bus teikiama iškart po renovacijos projekto įgyvendinimo, o ne dalimis po kelis kartus.

Keičiasi ir valstybės garantuojamų 3 proc. palūkanų laikotarpis – dabar lengvatines palūkanas renovacijos kreditui valstybė garantuos 5 metus. „Anksčiau šis laikotarpis buvo ilgesnis, tačiau statistika rodo, kad dauguma gyventojų išmoka visą renovacijos kreditą būtent per 5 metus“, – komentuoja M. Narmontas.

Nuo 2017 m. lapkričio 1 d. paraiškos dėl daugiabučio namo atnaujinimo priimamos vertinimui visuose Būsto energijos taupymo agentūros regioniniuose padaliniuose.

Daugiau informacijos www.betalt.lt ir www.atnaujinkbusta.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius