Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Renovacija Druskininkus pavertė patrauklesniu kurortu

Lietuvoje įsisiūbavus renovacijos procesui, šalies miestai akivaizdžiai keičia savo išvaizdą. Bene ryškiausiai keičiasi Lietuvos kurortai, kuriems Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa padeda pritraukti naujų poilsiautojų, nes atnaujinti pastatai miestus paverčia patrauklesniais. Be to, pagyvena ir komercinė veikla, smulkusis verslas. Štai Druskininkų centre, Čiurlionio gatvėje rikiuojasi renovuoti daugiabučiai, kurių visi balkonai yra įstiklinti, nelieka nepastebėti kurorto lankytojų, o nemaža dalis jau renovuotų daugiabučių savo pirmuosiuose aukštuose priglaudžia smulkiojo verslo atstovus. Mieste, kuriame nuo 2013 m. atnaujinti 86, renovacija padeda atrasti naują gyvenimo būdą visiems.
M. K. Čiurlionio g. 93, Druskininkai
M. K. Čiurlionio g. 93, Druskininkai / BETA nuotr.

Aktyviausi nuomojamo būsto savininkai

Druskininkiečiams renovacija neretai tampa galimybe dar geriau išnaudoti savo miesto privalumus. Pavyzdžiui, dalis gyventojai pasirinko esminį balkonų atnaujinimą ir įstiklinimą, kad prie rytinio kavos puodelio būtų galima grožėtis Druskininkų vaizdais ištisus metus, paaiškina Tomas Staskevičius, renovacijos projektų administravimo vadovas.

„Pastebiu, kad renovacijos metu žmonės pradėjo aktyviau patys, savo iniciatyva tvarkyti miestą. Dažniausiai nuomojamų pastatų savininkai aktyviausiai rūpinasi būsto renovacija, konsultuojasi su rangovais – jie siekia, kad balkonai būtų įstiklinti, o pastatų fasadai taptų šviesesni. Taip atvykstantiems svečiams siekiama pasiūlyti kuo patrauklesnį renovuotą būstą. Juk poilsiaudami visada mieliau renkamės apsistoti atnaujintame būste, ypač kai kainos skirtumai nėra ženklūs“, – pasakoja pašnekovas.

Pasak jo, renovacija skatina gyventojus tvarkyti ir kitas detales, į kurias anksčiau dėmesys nebuvo atkreipiamas. Pavyzdžiui, renovuotų pastatų gyventojai renkasi atnaujinti ir laiptinę, o nerenovuotų pastatų gyventojai tokio poreikio dažniausiai neturi.

Renovuotose daugiabučiuose įrengia komercines patalpas

Pastebima, kad renovuotų būstų pirmuosiuose aukštuose dažniausiai atsiranda įvairios parduotuvės ar paslaugų įmonės. Net būstų, kurie tik dar laukia renovacijos, savininkai jau pradeda ruošti pirmųjų aukštų patalpas komercinei veiklai.

„Prie renovacijos starto linijos artėjančių daugiabučių savininkai pirmųjų aukštų patalpose įsideda naujas duris, paruošia vietą laiptams iš gatvės pusės, įsideda naujus langus, kad vėliau, nereikėtų draskyti jau renovuoto pastato sienų. Pastebime, kad gyventojams ypač aktualios konsultacijos, kaip atrenovuotame pastate kuo efektyviau įsirengti komercines patalpos“, – kalba T. Staskevičius.

Atnaujino ir medinių namų kvartalą

Anot pašnekovo, įdomiausias renovacijos projektas, įgyvendintas Druskininkuose yra medinių namų atnaujinimas Antakalnio gatvėje: „Atrodė, kad tuos medinukus liko tik nupūsti nuo žemės, bet po renovacijos jie tapo unikaliu miesto architektūros paveldu, nes renovacija buvo atliekama išsaugant apdailą.“

Dažniausiai renovuojami mūriniai daugiabučiai, kurių atnaujinimas yra kur kas paprastesnis ir pigesnis nei medinių bustų, kurių atnaujinimas yra brangesnis ir reikalauja statybininkų kruopštumo. Dėl šios priežasties ne visi statybininkai imasi renovuoti medinius pastatus, pastebi T. Staskevičius.

Jis paaiškina, kad po Antakalnio gatvėje renovuotų daugiabučių stogu yra maždaug po 8-10 gyvenamų butų, tad tokių pastatų nugriauti buvo neįmanoma, nors jų būklė rodė, kad tai vienintelė šių būstų ateitis. Visgi atlikus jų apžiūrą, pavyko parengti investicinį renovacijos planą ir jį suderinti su kultūros paveldo institucijomis, kurios reikalavo, kad pastatai nekeistų savo išvaizdos, apdailos medžiagų.

Nors šių pastatų renovacija ir buvo brangoka, bet gyventojai labai džiaugiasi rezultatu, viešai teikia padėkas statybininkas už jų kruopštumą. Dabar prie šių namų bus tvarkomi privažiavimai, automobilių stovėjimo aikštelės, įrengiami žalieji plotai. Šis kvartalas gali tapti lankytinu Druskininkų objektu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius