Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Renovacijos sulauks ir seniausias Tauragės devynaukštis

Devynaukščiu-relikvija šį namą pavadino ilgametis Tauragės architektas Vincentas Paulauskas. Pasak jo, daugiau nei prieš keturiasdešimt metų iškilęs pirmasis miesto devynaukštis buvo pastatytas iš vėliau uždraustų naudoti raudonų plytų. Įvairiais gandais apipintame daugiabutyje netrukus prasidės renovacija. Prieš keletą metų buvo pasklidusi informacija, esą šis namas avarinės būklės ir bet kada gali nugriūti.
Pasak ilgamečio architekto Vincento Paulausko, namo balkonai nebeatsparūs drėgmei, dėl to rūdija juos laikančios konstrukcijos
Pasak ilgamečio architekto Vincento Paulausko, namo balkonai nebeatsparūs drėgmei, dėl to rūdija juos laikančios konstrukcijos / „Tauragės Kurjerio“ nuotr.

Plytos, kurias vėliau uždraudė

„Su juo reikėtų elgtis atsargiai. Statant buvo naudojamos „Keramikos“ gamyklos plytos. Jos vėliau buvo uždraustos naudoti pajūrio zonoje, taip pat ir Tauragėje. Todėl, kad buvo formuojamos šlapiuoju būdu iš smulkiagrūdžio molio. Šis neišlaiko šalčių ciklo. Kai rudenį, žiemą tokias plytas permerkia lietūs, jos eižėja“, – pasakojo architektas V.Paulauskas.

Pasak architekto, prie autobusų stoties stovintis namas – pasenęs, jo balkonai praradę hidroizoliaciją, drėgmė patenka iki juos laikančios konstrukcijos ir armatūra rūdija. Be to, pasak pašnekovo, ant namo esantis lifto anstatas problemų kėlė dar prieš trisdešimtmetį: buvo pažeista jo pagrindinė konstrukcija. Anstate yra lifto trosų įtvirtinimai.

Mano, kad kažkas suinteresuotas

Apie tai, kad šį devynaukštį ketinama renovuoti, redakcijai pranešė skaitytojas (vardas, pavardė žinomi). Vyras išsakė nuomonę, kad namas per senas apšiltinimui, teigė, kad jis nepatikimas ir kelia grėsmę.

„Į namo kiemą atvežtas statybinių atliekų konteineris, matyt, tuoj statys stelažus. Tas namas jau seniai turėjo būti nugriautas. Visi žino, kad jis buvo surištas (suvaržytos konstrukcijos – red.). Kaip išvis jis dar negriūva?“, – svarstė vyras.

Devynaukštis prie stoties veido nekeičia jau tris dešimtmečius. Vietomis aptrupėjusios plytos, aprūdijusios balkonų konstrukcijos, išdužusios laiptinės plytelės. Ir nors viešai kalbama, kad prie stoties stovintis devynaukštis darko miesto veidą, jo gyventojai apie savo namą kalba tik gerai.

„Kaip manote, kodėl kalbama, kad reikia mūsų namą nugriauti? Matyt, yra tokių, kuriems labai norėtųsi po juo esančio sklypo“, – sakė viena iš namo gyventojų, su žurnaliste sutikusi kalbėti tik anonimiškai.

Pasak moters, šiame name nebegyvena kadaise landynėmis savo butus pavertę kaimynai. Prieš keliolika metų šis devynaukštis buvo pramintas „narkomanynu“, po jo langais mėtydavosi švirkštai. Laiptinė ir liftas dvokė šlapimu. Dabar prietemoje skęstančios laiptinės vestibiulis kvepia jazminais – virš durų staktos šalia lifto įsmeigta smilkalo lazdelė. Priėjus apžiūrėti, kaipmat užsidegė judesiui jautrus žibintas ir apšvietė užrašą, kad laiptinė stebima vaizdo kameromis.

Pasak architekto, prie autobusų stoties stovintis namas – pasenęs, jo balkonai praradę hidroizoliaciją, drėgmė patenka iki juos laikančios konstrukcijos ir armatūra rūdija.

Pati laiptinė atrodo liūdniau – didžiojoje dalyje aukštų sienose matyti įtrūkimai. Vietomis juos bandyta lopyti betonu. Tokį liftą, koks įrengtas šiame daugiabutyje, vargu ar dar kur gali išvysti. Jo durys medinės, trukteli durų rankeną ir duris atsidarai pats. Norėdamas kilti, turi pats jas ir uždaryti.

Namo gyventojai ilgai neapsisprendė dėl jo atnaujinimo. Pernai vis dėlto apsispręsta. Kaip skelbia laiptinėje namą administruojančios bendrovės „Tauragės butų ūkis“ pakabintas raštas, vienas pirmųjų renovacijos darbų – fasadinių sienų remontas

Linksta sienos?

Pasak architekto V.Paulausko, žurnalistės matyti įskilimai gali byloti apie tai, kad išsilenkė pastato sienos, nes joms tenka atlaikyti didelį slėgį.

„Reikia žiūrėti, ar skilimas prasideda nuo pamatų, ar aukščiau. Jei trūkis atsiradęs nuo antro ar ketvirto aukšto, o pamatinė dalis sveika, galbūt buvo neteisingai sumūrytas mūras ir nuo viršaus laiptinės šachtai tenkantis slėgis lemia pastato klupimą. Buitiškai kalbant, išsilenkia sienos. Tuos plyšius reikėtų pripurkšti betono ir uždėti metalinį bandažą (sutvirtinančią metalo konstrukciją – red.), kad pastatas nebekluptų“, – vardijo architektas.

Pasak V.Paulausko, geriausia, kad prieš renovaciją būtų atlikta pastato konstrukcijų ekspertizė.

Devynaukštis prie stoties veido nekeičia jau tris dešimtmečius.

Ekspertizę atliko

Namo rekonstrukcijos generalinis rangovas – Šiaulių UAB „Aukstata“, specializuota įmonė, atliekanti aukštybinius darbus. Vakar surengtas šios bendrovės atstovų ir namo gyventojų susitikimas, per kurį pristatytas renovacijos projektas. Bendrovės statybos direktorius Kęstutis Paulauskas patikino, kad namo ekspertizė buvo atlikta ir nuspręsta permūryti išbyrėjusius namo piliastrus (vertikalius atsikišimus namo viršuje – red.). K.Paulauskas sakė neprisimenantis, ar matė įskilusią laiptinės sieną.

„Reikia peržvelgti ekspertizės aktą. Turime patirties atliekant renovacijas, Lietuvoje renovavome apie 20 pastatų. Buvo įvairių: baisių ir normalių – visur, jei yra kokių įskilimų, sutvirtiname juos. Jei įskilimai mažesni, taikome specialų gruntą“, – dėstė statybos direktorius.

Pasak pašnekovo, metalinių sutvirtinimo elementų devynaukščiui neprireiks – tokie esą dedami, kai atsiskiria pastato išorinė siena. Tauragės relikvija, pasak jo, dar nėra tokios prastos būklės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius