Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Renovavę namus vasarą karštu vandeniu naudojasi nemokamai

Lietuvoje daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa yra sparčiai įsibėgėjusi ir gyventojai vis dažniau linkę rinktis pilną renovacijos paketą, investuoti daugiau, kad vėliau galėtų sutaupyti. Prie šių gyventojų norų puikiai gali prisidėti ir saulės kolektorių įsigijimas, kadangi jų pagalba vasarą galima beveik išvengti karšto vandens sąskaitų.
Vilniaus g. 123, Šiauliai
Vilniaus g. 123, Šiauliai / BETA nuotr.

Vasarą – karštas vanduo už dyką

Pagrindinis saulės kolektorių privalumas yra išlaidų sutaupymas, o tai gyventojams rūpi labiausiai. Be to, su saulės kolektoriais išlaidų sutaupymas užtikrinamas ilgam laikui. „Įsidiegę saulės kolektorių sistemas gyventojai nuo gegužės iki rugsėjo mėnesio sąskaitų už karštą vandenį negauna arba gauna jas labai nedideles, nors vartoja tą patį kiekį. Investicija atsiperka maždaug per 10 metų, o ilgalaikėje perspektyvoje ji labai vertinga“, – pagrindinius privalumas vardina pastatų energinio naudingumo sertifikavimo ekspertas Darius Juozapavičius.

Kiekvienam daugiabučiui – individuali sistema

Saulės kolektoriai nėra vienodai projektuojami visuose namuose. Labai svarbu atsižvelgti į gyventojų karšto vandens sunaudojimą ir pagal tai individualiai parengti sistemą. „Gyventojams nusprendus, kad jie nori įsidiegti saulės kolektorius, stengiamasi išsiaiškinti jų poreikius, t. y. kiek per metus jie sunaudoja karšto vandens. Tai pirmas ir vienas svarbesnių dalykų, kadangi tada projektuotojas parengia tinkamą sistemą, kad ji dengtų būtent tą kiekį vandens, nebūtų per didelė, per brangi“, – pasakoja D. Juozapavičius.

Įsidiegus saulės kolektorių sistemą jų priežiūra taip pat gali būti skirtinga kiekvienam namui, kadangi tai priklauso nuo gamintojo. „Kiekvienas gamintojas turi nusistatęs pats, kokia turi būti jo gaminio techninė priežiūra ir ją aprašęs techniniuose pasuose. Namų ūkį ir šildymo sistemą administruojanti įmonė turi prižiūrėti sistemą pagal aprašymą“, – pasakoja D. Juozapavičius. Visgi, saulės energijos prietaisų priežiūra yra ganėtinai nesudėtinga. „Reiktų kartas nuo karto tiesiog patikrinti ar viskas gerai. Ar niekas nevarva, nelaša. Ir, aišku, svarbu palaikyti elementarią švarą ir tvarką“, – reikiamos priežiūros minimalumą pabrėžia pašnekovas.

Lietuvos klimatui puikiai tinka ir pigesni kolektoriai

Nors lietuviai vis dažniau atsižvelgia į kokybę, kainos faktorius vis dar išlaiko itin didelę svarbą. Renkantis saulės kolektorius šiuos aspektus suderinti yra itin paprasta dėl Lietuvos klimato.

„Šiaip naudojami plokštieji ir vamzdiniai, kartais dar taip vadinami kolbiniai, saulės kolektoriai. Pastarųjų naudingumas didesnis ir jie brangesni. Tačiau būtent Lietuvos klimatui puikiai tinka ir plokštieji saulės kolektoriai, kurių privalumas – paprastas eksploatavimas. Tai optimaliausias variantas žvelgiant į kainos ir kokybės santykį“, – situaciją apibendrina D. Juozapavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius