Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ruošiamasi naujai renovacijos bangai

Namai, norintys dalyvauti Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje, iki šių metų vasario 1 d. turės pateikti Būsto energijos taupymo agentūrai (BETA) svarbiausią renovacijos dokumentą – investicijų planą, kuriame nurodomos energinio efektyvumo ir kitos priemonės, kurias daugiabutis ketina įgyvendinti siekdamas sumažinti šilumos energijos suvartojimą mažiausiai 40 proc. Artėjant šiam svarbiam terminui, BETA atstovai primena, kad šiemet didelė dalis atsakomybės už kokybišką investicijų planą gula ir ant renovacijos administratorių pečių.
Rotušės g. 1, Biržai
Rotušės g. 1, Biržai / BETA nuotr.

Svarbiausia šio renovacijos kvietimo naujovė – renovacijos administratoriai BETA specialistams turės pateikti jau gyventojų pritarimą gavusius investicijų planus. „BETA lauks investicijų planų, kuriems pritarta butų ir kitų savininkų 50+1 balsų dauguma. Anksčiau administratoriai galėjo teikti BETA ir gyventojų pritarimo dar nesulaukusius investicijų planus“, – paaiškina BETA projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyriaus vedėjas Edvardas Petrauskas.

Tikimasi, kad naujoji tvarka padės užtikrinti geresnę daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) proceso kontrolę ir sustiprins gyventojų vieningumą sprendžiant dėl renovacijos. „Pastebime, kad dauguma renovacijos administratorių jau turi sukaupę nemažai patirties ir žinių, kaip sėkmingai valdyti renovacijos procesą. Vis dėlto verta pabrėžti, kad nuo šiol renovacijos administratorių vaidmuo vertinant galutinio investicijų plano kokybę dar labiau padidėja“, – akcentuoja pašnekovas bei paaiškina, kad jei BETA specialistams pateiktuose investicijų planuose bus rasta neatitikimų, investicijų planas bus grąžintas taisyti, o tai reiškia, kad reikės dar vieno gyventojų balsavimo dėl renovacijos įgyvendinimo.

Siekiant išvengti šio iššūkio, galinčio atitolinti tolimesnių renovacijos etapų pradžią, BETA specialistas pataria atkreipti dėmesį į kelis svarbiausius investicijų planų rengimo aspektus.

Nauja galimybė modernizuoti laiptinės apšvietimą

Pirmiausia renovacijos administratoriams ir gyventojams reikėtų atkreipti dėmesį, kad neseniai buvo patvirtintos atnaujintos Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos taisyklės, kuriomis reikia vadovautis rengiant renovacijos projektus.

Džiugi naujovė, kurią įtvirtina šios taisyklės – galimybė gauti 30 proc. valstybės paramą elektros inžinerinių sistemų modernizacijai, taip pat bendrojo naudojimo patalpų – pavyzdžiui, laiptinės ir rūsio – apšvietimo atnaujinimui. Tai reiškia, kad nuo šiol renovuojamų daugiabučių gyventojai gali gauti valstybės paramą taupesnio ir saugesnio apšvietimo, pavyzdžiui, LED šviestuvų įsirengimui.

Peržvelgti renovacijos taisykles

Administratoriams, rengiantiems modernizacijos projektus, rekomenduojama detaliau susipažinti su Investicijų planų rengimo tvarkos aprašu.

„Daugiausia dėmesio reikėtų skirti analizuojant, kaip apskaičiuojami tam tikri darbų kiekiai ir parenkamos priemonės. Svarbu pažymėti, kad investicinių planų rengėjai turi numatyti statybos darbų kiekius pagal natūrinių apmatavimų duomenis. Tai reiškia, kad rengdami investicijų planą, rengėjai turi apsilankyti daugiabutyje“, – pažymi BETA specialistas bei priduria, kad renovacijos administratoriai ir gyventojai turėtų aktyviai prisidėti rengiant investicijų planą ir sudaryti sąlygas investicinių planų rengėjams ne tik apžiūrėti daugiabutį, bet ir nurodyti, su kokiomis problemomis dažniausiai namas susiduria.

„Svarbu, kad investicinių planų rengėjai galėtų pamatyti ir apžiūrėti kuo daugiau – pavyzdžiui, įvertinti vamzdynų būklę ir išsidėstymą, išmatuoti stogo plotą ir t. t.“, – vardija pašnekovas.

Gyventojai skatinami aktyviai domėtis renovacijos priemonėmis

Siekis, kad investicijų planai būtų kuo kokybiškesni, neatsiejamas ir nuo gyventojų aktyvumo domintis ir konsultuojantis su investicinių planų rengėjais apie energinio efektyvumo priemones, pastebi E. Petrauskas.

„Gyventojai turėtų labai atsakingai žiūrėti į investicinių planų aptarimus, aktyviai dalyvauti susirinkimuose ir gauti atsakymus į visus jiems rūpimus klausimus. Investicinių planų rengėjai ir administratoriai savo ruoštu turėtų stengtis kuo išsamiau supažindinti gyventojus su energinio efektyvumo priemonėmis ir jų pasirinkimo galimybėmis. Labai svarbu, kad gyventojai, apsispręsdami dėl investicijų plano, vėliau nebekeistų savo sprendimo. O tai reiškia, kad gyventojams iš anksto turi būti suteikti visa juos dominanti informacija“, – pabrėžia E. Petrauskas.

BETA specialistas primena, kad nuo pernai metų lapkričio 1 d. įsigaliojo nauja Valstybės paramos daugiabučiams namams atnaujinti (modernizuoti) įstatymo redakcija, pagal kurią energinio efektyvumo priemonėms skiriama 30 proc. valstybės parama, o renovacijos projekto administravimo išlaidoms bei techninei priežiūrai – 100 proc. parama. Gyventojai taip pat turi galimybę gauti papildomą 10 proc. subsidiją šilumos punkto modernizacijai arba įrengimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius