Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sąskaitas gavę Vilniaus Naujamiesčio gyventojai apstulbo: „Kainos netelpa į logikos rėmus“

Už dviejų balkonų aptraukimą apsauginiu tinklu – 1064 eurai, už lietvamzdį – beveik 1500 eurų. Sąskaitas gavę Vilniaus Naujamiesčio gyventojai pasipiktino, tačiau daugiabučių administratoriai teigia, kad rasti darbininkus tokiems smulkiems darbams šiandien tampa itin sudėtinga, todėl ir kainos tokios.
Daugiabutis sostinės Gerosios Vilties gatvėje
Daugiabutis sostinės Gerosios Vilties gatvėje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniaus Naujamiesčio rajono, Gerosios Vilties gatvėje esančio daugiabučio gyventojai tikina, kad gavę sąskaitą už sausio mėnesį nustebo joje pamatę eilutę apie papildomai atliktus darbus. Įmonė „Naujininkų ūkis“ aptraukė apsaugine plėvele du balkonus, taip pat pakeitė lietvamzdį.

„Lyg ir viskas būtų gerai, tačiau paskutiniu metu neužfiksavome jokių faktiškai atliktų bendrastatybinių darbų ar stogo remonto, ypač už tokias kainas“, – 15min rašė gyventojai.

Gyventojai: kaina – per didelė

Gyventojai paprašė namo administratoriaus paaiškinti, kokie darbai buvo atlikti ir kodėl darbų kaina yra tokia didelė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Daugiabutis sostinės Gerosios Vilties gatvėje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Daugiabutis sostinės Gerosios Vilties gatvėje

Vadybininkė gyventojams paaiškino, kad apsauginiu tinkleliu buvo aptraukti dviejų butų balkonai, o to prašė patys žmonės.

„Apmokėjimas paskirstytas laikantis įstatymų, kuriuose yra nurodyta, kad balkonų konstrukcijos yra bendra namo konstrukcija. Todėl mokestis už remonto ar kitus, susijusius su balkonų priežiūra, darbus paskirstomas visiems namo gyventojams“, – rašoma „Naujininkų ūkio“ vadybininkės atsakyme.

Lietvamzdžio keitimas, pasak jos, irgi buvo būtinas. Teigiama, kad jis neatliko savo funkcijų, dėl ko drėko namo siena. Gyventojų teigimu, nors jie sutinka, kad darbus atlikti reikėjo, tačiau jie įsitikinę, kad „atliktų darbų kainos netelpa į jokius sveikos logikos rėmus“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Daugiabutis sostinės Gerosios Vilties gatvėje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Daugiabutis sostinės Gerosios Vilties gatvėje

„Mūsų skaičiavimais, darbų kaina yra tikrai per didelė už tokio masto darbus. Už dviejų balkonų apdengimą apsauginiu tinklu – 1064,80 Eur, t.y. 532,40 Eur vienam balkonui, ir net 1494,35 Eur už vieno lietvamzdžio keitimą.

Pvz., vieno iš brangesnių statybinių apsauginių tinklų vieno ritinio, apie 160 m² ploto, kaina yra apie 130—150 Eur. Su tiek tinklo galima apdengti tikrai ne vieną ir ne du balkonus. Žinoma, reikalinga technika, žmonės ir pan. Tačiau kad ir kaip dėliotume galimą kainą, 1064,80 Eur už dviejų balkonų aptraukimą apsauginiu tinklu – išties per daug.

Lietvamzdžio kaina 1494,35 Eur (medžiagų, darbų, technikos) kaina irgi yra per didelė, 1 m lietvamzdžio kainuoja iki 10 Eur, 5 aukštų namas yra apie 16–20 m, todėl ir čia kyla klausimas dėl atliktų darbų kainos skaidrumo“, – tikina gyventojai.

Be to, jų teigimu, per kelias dienas daugiabučio administratorius nesugebėjo pateikti darbų sąmatos.

„Naujininkų ūkis“: kaina – mažiausia

„Naujininkų ūkio“ direktorius Sigitas Čirba 15min komentuodamas situaciją sakė, kad administratorius visais atvejais skelbia rangovų apklausas. Pagal nustatytas taisykles pasirenkama mažiausią kainą siūliusi bendrovė.

„Šitas namas ir darbai nėra išskirtiniai. Mūsų darbo principus reglamentuoja įstatymai, Vyriausybės nutarimai, aplinkos ministro patvirtintos pirkimų taisyklės ir jomis vadovaujamės. Ir šiuo atveju buvo organizuotos apklausos, atlikti darbai ir gyventojams išrašyti mokėjimai. Kas tuo metu pasisiūlė, kaip sugebėjo atlikti“, – aiškino jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Daugiabutis sostinės Gerosios Vilties gatvėje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Daugiabutis sostinės Gerosios Vilties gatvėje

Anot jo, lietvamzdį reikėjo keisti, nes šis buvo visiškai surūdijęs ir drėgmė skverbėsi net į butus. Tačiau, S.Čirbos teigimu, administratoriai, ieškodami rangovų mažos apimties darbams, susiduria su problema, kad žmonių, norinčių dirbti už nedidelę kainą, sunku rasti.

„Jeigu atsiranda 3–4 rangovai, kurie sutinka dirbti, tikrai džiaugiamės, kad jie atsiranda. Apimtys yra mažos, rangovai nesitepa rankų. Vis tiek turi dirbti keletas darbininkų, kelias dienas, o tą laiką kitame objekte uždirba kelis kartus didesnę sumą. Statybų sektorius dabar tikrai labai karštas darbuotojų atžvilgiu. Kartais skelbiame pirkimus, kurie viršija 3 tūkst. eurų, ir tenka skelbti po kelis kartus, kad atsirastų bent vienas norintis suremontuoti stogą, laiptinę už priimtiną kainą“, – aiškino jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Daugiabutis sostinės Gerosios Vilties gatvėje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Daugiabutis sostinės Gerosios Vilties gatvėje

S.Čirbos teigimu, konkurencija rangos sektoriuje atsiranda, kai darbų vertė viršija 10 tūkst. eurų. Tada į skelbiamą konkursą atsiliepia iki 10 įmonių.

„Pavyzdžiui, 500–600 kv. metrų stogo keitimas – va čia jau yra rimta konkurencija, nes stogo kaina maždaug 80 tūkst. eurų. Ten gali dalyvauti iki 10 rangovų.

O šiuo atveju buvo iki keturių pasiūlymų ir rinkomės patį pigiausią. Paprastai gyventojams atrodo, kad kainos labai didelės, bet kai reikia konkrečiai surasti rangovą, kuris atliktų, pasirodo, kad kaina buvo pigiausia rinkoje“, – aiškino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius