Senoji Trakų autobusų stotis netrukus bus nugriauta, po metų iškils nauja

Pirmadienį oficialiai pradedama Trakų autobusų stoties rekonstrukcija. Senasis pastatas netrukus bus nugriautas, o jo vietoje iki 2022 metų gruodžio turėtų iškilti naujas kartu su „Rimi“ parduotuve.
Trakai iš paukščio skrydžio
Trakai iš paukščio skrydžio / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pasak bendrovės „Trastas“ savininko Dariaus Nedzinsko, nors oficialiai projektas startavo, senosios stoties pastato griovimo darbai dar neprasidėjo.

„Taip, šiandien oficialiai yra stoties statybų pradžia, bet dar reikia išspręsti įvairių techninių dalykų, pavyzdžiui, prisijungti elektrą, aptverti statybvietę, taip pat perkelti į laikiną vietą dabartinę stotį ir tik tada prasidės griovimo bei statybos darbai“, – BNS teigė D.Nedzinskas.

„Bet kokiu atveju iki gruodžio vidurio senoji stotis bus nugriauta, o kitų metų gruodžio pastatyta nauja“, – pridūrė jis.

Anksčiau BNS verslininkas yra sakęs, kad į naujos stoties su parduotuve statybas „Trastas“ ketina investuoti apie 4,5 mln. eurų. Darbus atliks Statybų bendrovė „Binkauskas ir Stašinskas“.

Nuo 2017 metų stoties atnaujinimo projektas buvo įstrigęs teismuose, nes jam nepritarė Trakų istorinio nacionalinio parko direkcija. Pasak jos vadovo Gintaro Abaravičiaus, stoties statybos prieštaravo parko planavimo schemai.

Po kelerius metus trukusių teismų šiemet sausį Apeliacinis teismas patvirtino „Trasto“, „Trakų autobusų“ ir prokurorų taikos sutartį, pagal kurią prokurorai atsisakė ieškinio, o abi šalys įsipareigojo nereikšti daugiau jokių pretenzijų viena kitai dėl mainų sutarties ar kitų finansinių reikalavimų.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas šiemet sausį prokurorų prašymu taip pat galutinai nutraukė bylą dėl įvairių institucijų sprendimų, susijusių su autobusų stoties rekonstrukcija.

Šį birželį Trakų savivaldybė, „Trastas“, „Trakų autobusai“ bei Trakų istorinio nacionalinio parko direkcija pasirašė taikos sutartį, o netrukus „Trastui“ buvo išduotas statybos leidimas.

2019 metais Vilniaus apygardos teismas sutartį buvo pripažinęs negaliojančia, nes „Trakų autobusai“ turėjo skelbti viešą stoties rekonstrukcijos konkursą. Teismas tuomet pritaikė restituciją – „Trastas“ turėjo grąžinti įsigytą žemės sklypą, o „Trakų autobusai“ – „Trastui“ perduotą dalį pastato.

Mainų sutartimi „Trakų autobusai“ perdavė „Trastui“ beveik pusę autobusų stoties pastato mainais į šalia esantį „Trasto“ žemės sklypą. Pasak prokurorų, tai nebuvo vien turto mainai – „Trastas“ įsipareigojo investuoti į stoties atnaujinimą, už tai gaudamas leidimą statyti, įskaitant ir parduotuvę, iš kurios gaus pajamų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius