Šiltnamių statytojų dilema: kokiais atvejais reikia statybą leidžiančio dokumento, gretimo sklypo savininko sutikimo?

Dauguma nuosavų žemės sklypų ar sodų savininkų savo sklypuose stato šiltnamius ir juose savo reikmėms stengiasi užsiauginti ekologiškų daržovių, prieskoninių augalų ar salotų. Gerokai didesnių ir kitokių parametrų šiltnamių prireikia gėlininkams. Iš pirmo žvilgsnio atrodytų, kad šiltnamis – paprastas, nesudėtingas objektas, tačiau Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (Statybos inspekcija) atkreipia dėmesį, kad yra atvejų, kai šiltnamio statybai SLD yra privalomas, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

Taigi Statybos inspekcija informuoja:

- jei šiltnamis yra nekilnojamasis daiktas (statinys), tokiu atveju šiltnamio statyba turi būti vykdoma vadovaujantis Statybos įstatymu, statybos techniniais reglamentais;

- kai šiltnamis yra kilnojamasis objektas (arba kilnojamasis daiktas, kaip jis apibrėžtas CK 4.2 str. 3 d.), jam statinių statybai privalomi reikalavimai (tarp jų ir dėl SLD) netaikomi.

Nekilnojamieji daiktai yra žemė ir kiti daiktai, kurie susiję su žeme ir kurių negalima perkelti iš vienos vietos į kitą nepakeitus jų paskirties bei iš esmės nesumažinus jų vertės (pastatai, įrenginiai, sodiniai ir kiti daiktai, kurie pagal paskirtį ir prigimtį yra nekilnojamieji).

Kilnojamaisiais laikomi daiktai, kuriuos galima perkelti iš vienos vietos į kitą nepakeitus jų paskirties ir iš esmės nesumažinus jų vertės, jeigu įstatymai nenustato ko kita.

Statybos įstatyme įtvirtinta statinio sąvokos apibrėžtis suponuoja, kad objektas laikomas statiniu tik tada, kai jis atitinka visas šias sąlygas:

- objektas yra nekilnojamasis daiktas, kurio negalima perkelti iš vienos vietos į kitą nepakeitus jų paskirties bei iš esmės nesumažinus jų vertės;

- objektas turi laikančiąsias konstrukcijas;

- objektas sukurtas vykdant statybos darbus.

Taigi šiltnamis būtų laikomas statiniu pagal Statybos įstatymo nuostatas, jei jis atitiktų visas šias paminėtas sąlygas. Statybos inspekcija pabrėžia, kad statytojai turėtų įdėmiai vertinti kiekvieno šiltnamio statybos atvejį, t. y. įvertinti, ar šiltnamis bus montuojamas statybos vietoje, ar nėra galimybės jo neišardžius perkelti jį į kitą vietą; ar statybos darbai vietoje nebus atliekami ir jau pagamintas šiltnamis bus atgabentas į jam numatytą vietą. Būtent atsakymai į šiuos klausimus padės išsiaiškinti, ar planuojamam eksploatuoti šiltnamiui reikia SLD.

Taip pat primename, kad SLD privalomumas naujam statiniui (ir šiltnamiui) priklauso dar ir nuo statinio kategorijos, kuri nustatoma pagal požymius ir parametrus, nurodytus statybos techniniame reglamente STR 1.01.03:2017 „Statinių klasifikavimas“, ir teritorijos, kurioje jis statomas.

Be to žinotina, kad bendruoju atveju, statant šiltnamį arčiau kaip 3 m atstumu nuo sklypo ribos, tačiau ne arčiau kaip 1 m (skaičiuojant atstumą horizontalioje plokštumoje nuo labiausiai išsikišusių konstrukcijų), kai šiltnamio bet kurios konstrukcijos, esančios 1–3 m atstumu nuo sklypo ribos, bet kurio taško aukštis, matuojamas nuo žemės paviršiaus ties sklypų riba (žemesniojo paviršiaus, jei ties sklypų riba yra aukščių skirtumas), didesnis už horizontalų atstumą nuo šio taško iki sklypų ribos, statant šiltnamį arčiau kaip 1 m nuo žemės sklypo ribos, privalomas rašytinis gretimo žemės sklypo savininko sutikimas.

Mėgėjų sodo sklype gretimo žemės sklypo savininko rašytinis sutikimas privalomas, jei šiltnamį norima statyti mažesniu kaip 3 m atstumu nuo žemės sklypo ribos.

Svarbu prisiminti, kad statant šiltnamius, jeigu žemės sklypui yra nustatytos specialiosios žemės naudojimo sąlygos (Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatyme nurodytose teritorijose taikomi ūkinės ir (ar) kitokios veiklos apribojimai), privalu atkreipti dėmesį į šių sąlygų reikalavimus ir jų nepažeisti.

VIDEO: „Viktorija perka“: vieno miegamojo butas „Vilniaus vartuose“ už 420 tūkst. eurų
VIDEO: Išskirtinis butas su netikėta detale kambario centre. Ryškios spalvos ir neeiliniai dizainerio sprendimai už ketvirtį milijono

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius