Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sodybų pilnėjimo metas? Erdvės ištroškę miestiečiai nori ne tik įsigyti, bet ir išsinuomoti

Pasėdėję butuose per karantiną šalies gyventojai, regis, pradėjo vertinti didesnius plotus ir galimybę išeiti laisvai į lauką. Nekilnojamojo turto brokeriai pastebi, kad pastarąsias savaites stipriai išaugo norinčių įsigyti vadinamųjų vienkiemių. Be to, nors ir padaugėjo tų, kurie norėtų išsinuomoti sodybas, žmonės jų įsileisti trumpam laikui nenori.
Vienkiemis, kuriame užaugo pasaulio čempionas Andrius Gudžius
Vienkiemis / Aliaus Koroliovo/15min nuotr.

Brokerį nustebinęs aktyvumas

Pastarąsias kelias savaites Valentinas Karvelis, nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Inreal“ brokeris, dirbantis Utenoje, Zarasuose, Ignalinoje ir aplink šias vietoves, teigia pastebėjęs išskirtinai didelį susidomėjimą vienkiemiais.

„Paskutinius keletą metų poilsinis sektorius, sodybos, sklypai prie upių, ežerų, nepriemiestiniai sklypai buvo praradę patrauklumą. Pasiūla buvo didelė, paklausa maža, vienas kitas skambutis ir sezoniškumo, kad sodybas žiūri pavasarį, nesijautė. O dabar matyti, kad domisi sodybomis. Nebūtinai prie ežerų ar upių, bet tokios, kur galėtų apsistoti gyventi ir kad būtų vienkiemis, o ne miesteliuose esantys namai“, – 15min pasakojo jis.

Žmonės pamatė, kad tokiais atvejais labai gera turėti užmiestinę sodybą“, – mano V.Karvelis.

Didysis sodybų supirkimo metas buvo itin ryškus prieš praėjusią krizę, kai, kaip aiškino V.Karvelis, „pirko už nežmoniškas kainas“. Tačiau Rytų Lietuvoje dirbantis brokeris pasakojo, kad paskutinius 4–5 metus sodybų segmentas nebuvo labai aktyvus. Tačiau jau antrą karantino savaitę susidomėjimas vienkiemiais, regis, atgijo.

„Tikrai esu nustebęs. Pavasarį visada būna vienu kitu skambučiu daugiau. O kitų parduodamų objektų, namų, butų, skambučiai visai sustojo. Bet prasidėjo užmiestiniai namai.

Tai realus rinkos poreikis, nes per šitas tris savaites vienas sandoris jau įvykęs, du rezervuoti. Tai net mane nustebinęs rezultatas. Važiuoja ir domisi gana rimtai, o ne taip, kad skambina net nepažiūrėję normaliai skelbimo. Klausinėja iki smulkmenų, matyti, kad rimtai domisi, o ne iš neturėjimo ką veikti“, – tikino brokeris.

Nori pirkti be paskolų

Be to, V.Karvelis nesieja to su sezoniškumu ir aiškina, kad priešingu atveju daugiau domėtųsi objektais prie vandens telkinių.

„Žmonės, kaip suprantu, bent tie, kurie domisi, važiuoja ir žiūri, nori pasirinkti gana greitai. Jiems sklypai nebeįdomu, reikia, kad galėtų ateiti, išsivalyti ir galėtų būti ten. Dėl dabartinio susidomėjimo vienareikšmiškai susiję (su koronavirusu, – red. past.), pamatė, koks yra malonumas būti butuose užsidarius. Aš tik su tuo siečiau, nes tikrai nematau kitos priežasties“, – sakė pašnekovas.

Karolinos Stažytės nuotr./Skrydis oro balionu virš Zarasų
Karolinos Stažytės nuotr./Skrydis oro balionu virš Zarasų

V.Karvelio teigimu, šiuo metu pasiūla yra gana nemaža. Galima rasti ir bakūžių, kainuojančių 8–9 tūkst., ir virš 100 tūkst. eurų vertės naujai pastatytų namų. Tačiau dabar pirkėjai domisi vidutinės klasės paprastomis sodybomis, į kurias kad ir rytoj būtų galima pervažiuoti.

„Ieško ekonominės klasės sodybų, nuo 15 iki 30 tūkst. Tos, kurios yra brangesnės arba prie ežerų, naujos statybos, rekonstruotos, jos mažiau domina. Tai pirkėjas, kuris negalvoja kreiptis į jokius bankus ir tiesiog turėdamas pasitaupytų pinigų nori įsigyti užmiesčio“, – tikino jis.

V.Karvelio nuomone, susidomėjimas vienkiemiais dar kurį laiką išliks.

„Žmonės pamatė, kad tokiais atvejais labai gera turėti užmiestinę sodybą“, – įsitikinęs jis.

Ieško namų nuomai prie jūros

O Vakarų Lietuvoje veikiančios agentūros „Pamario NT“ vadovė Audronė Užandienė pastebi, kad žmonės domisi sodais, tačiau ji to nesieja su karantinu.

„Sodus perka, bet nėra didelio padidėjimo. Pirkimo atvejų labai sumažėję, bankai sugriežtino sąlygas, neduoda paskolų“, – pasakojo ji.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Saulėlydis Palangoje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Saulėlydis Palangoje

Tačiau šiuo metu vis daugiau žmonių kreipiasi norėdami išsinuomoti visam sezonui namus ar butus.

„Skambina ir iš Vilniaus, ir iš Kauno, ieško pajūryje išsinuomoti namų. Nori poilsiui, turėti, kur atvažiuoti savaitgalį ir pabūti prie jūros. Turkiją iškeičia į Palangą. Arba, sakė, jei neras čia už padorią kainą, nes pas mus tikrai nemažos kainos, tada važiuosim į Aukštaitiją prie ežerų. Ieško vietos, kad turėtų kur išvažiuoti. Manau, kad į užsienį tikrai sumažės srautas, nes negalės važiuoti ir tada nuomosis“, – 15min pasakojo A.Užandienė.

Anot jos, pajūry namo nuomos kaina mėnesiui prasideda nuo 1 tūkst. eurų.

Aukštaičiai sodybų nuomoti nenori

Prie jūros išsinuomoti namus yra pakankamai populiaru, o Aukštaičiai sako, kad ši nauja tendencija juos stebina. V.Karvelis sakė dirbantis brokeriu jau 15 metų, tačiau iki šiol dėl galimybės išsinuomoti parduodamą vienkiemį skambučio sulaukęs gal kokį vieną ar du kartus.

„Kad skambintų klausdami dėl parduodamų sodybų nuomos, to anksčiau nebūdavo. O dabar tikrai daug kas skambina. Dabar turiu 10–12 parduodamų sodybų, tai tikrai buvo bent po porą skambučių dėl kiekvienos sodybos nuomai. Teko kalbėti su kolegomis iš Molėtų, Zarasų, lygiai tą patį patvirtino, kad tikrai skambučių dėl nuomos ir skambučių dėl sodybų tikrai padaugėję“, – sakė jis.

Tiesa, nors norinčių daug, patys savininkai kategoriškai atsisako išnuomoti parduodamas sodybas.

„Vieni, pas kuriuos geriau aptvarkyta, nenori, kad būtų sugadinta. Kiti ir patys savaitgaliais, kol nepardavė, atvažiuoja. Keletas sakė, kad nenori prasidėti, jei atsiras pirkėjas, bus sunku išvyti. Aišku, keletas tokių buvo, kur be nedidelės investicijos tiesiog negali pradėti gyventi, reikia pasitvarkyti“, – aiškino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius