Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvai kurti architektų iš viso pasaulio projektai laužo stereotipus

Daugiau kaip 300 architektų komandų iš 63 pasaulio šalių bandė sukurti specialiai Lietuvai pritaikytus mobilius restoranų – kavinių projektus. Šie pastatai būtų statomi iš modulinių konstrukcijų, rašoma pranešime spaudai.
Antra vieta
Antra vieta

Vertinant konkursui pateiktus projektus komisija stengėsi išlaikyti santykį tarp darbų, kurie būtų profesionalūs, kokybiški, racionalūs, bet tuo pačiu turėtų sąsają su konkrečia vieta. Suprojektuoti pastatai turėjo tilpti į 80 kv. m plotą.

„Reikalavimai konkurso dalyvius stipriai įspaudė į rėmus, o tai nemažas iššūkis, ypač siekiant sukurti tokius projektus, kurie būtų patrauklūs lankytojo akiai, bet paprastai įgyvendinami, ir galiausiai ekonomiškai efektyvūs. Visa tai ir lėmė pirmąją vietą“, – sakė pirmosios vietos projektą įgyvendinti planuojantis verslininkas Aivaras Vozgirdas.

VIDEO: Ryterna modul Architectural Challange CODE: Restaurant - Winners 2016

Stereotipas – žiemą moduliniuose pastatuose šalta

Anot bendrovės „Ryterna modul“ vadovo Andrius Orlovo, teiginys, kad moduliniai pastatai tinka pietų klimatui ir nėra skirti Lietuvai – tik stereotipas.

„Moduliuose statiniuose nepanaudosi tokių medžiagų kaip plytos ir betonas, tačiau visas kitas naujoviškas, šiltas ir izoliuojančias medžiagas, lengvai. Taigi, žiemą šie pastatai yra šilti, o vasarą su kondicionavimo sistemomis, – teigė jis.

Architektas Donatas Česiulis sakė, kad padaryti Lietuvai pritaikytą gražų sprendimą su atviromis erdvėmis, gal ir nėra taip paprasta, kaip Ispanijoje ar Prancūzijoje, tačiau tai nėra ir neįmanoma. Būtent tai, pasak jo, įrodė pirmąją vietą laimėjusi architektų komanda iš Lietuvos.

Laimėjo paprastumas ir „Apple“

Architektų komisija pirmąją vietą konkurse skyrė lietuviams – Mildai Naujalytei ir Arminui Šadževičiui su projektu „FOODHOUSE“. Antrąją vietą laimėjo Toska Kalinova ir Vladimiras Enchevas su projektu „CLOUD“ iš Bulgarijos, o trečioji iškeliavo į Kanadą Suhaibui Bhatti už projektą „AMF11317“.

Pasak projektus vertinusios architektų komisijos, pirmosios vietos laimėtojų projektas – racionalus, antrosios – poetiškas, o trečiosios – gilus, konceptualus.

„Komisija juokavo, kad pirmosios vietos projektas primena „Apple“ telefoną. Paprastas, racionalus, lakoniškas, gražus – jame tiesiog norisi būti. Jis turi visas gerąsias savybes – didelę valgymo erdvę, aiškų ir racionalų išplanavimą, daug šviesos, panaudotos gražios medžiagos”, – sakė architektas Ignas Uogintas.

Antra vieta
Antra vieta

Kolega architektas Donatas Česiulis pastebėjo, kad pirmos vietos autorius neneigia konteinerinės projekto prigimties, priešingai – aiškiai ją parodo.

Architekto Kęstučio Vaikšnoro teigimu, antrosios vietos projektas komisiją sužavėjo originalumu, savita architektūrinė kalba ir estetika.

„Kokia idėja, toks ir atlikimas. Pavadinimas – „Debesis“. Jis taip ir atrodo tiek pagal medžiagas, tiek pagal spalvas. Tikras debesis, – pastebėjo architektas. – Ir trečioji vieta – projektas rodantis autoriaus gylį. Analizuojama vieta, situacija, pati modulinė sistema, ryšys su miestu. Kuriama aplinka paryškina bendruomenišką valgymo kultūrą”.

Pirma vieta
Pirma vieta

Populiarumas – praktiškume

Kaip pastebėjo architektas I.Uogintas, modulinių pastatų Lietuvoje daugėja.

„Konkurso darbai paryškina, kad tai gali būti racionalus, paprastas ir greitai pastatomas pastatas, bet ir iš to galima gauti aukštą kokybę. Taigi, nebelieka vietos stereotipui, kad tai yra paprastas jūrinis konteineris, kurį tiesiog perdažai ir džiaugiesi. Čia jau nueita daug toliau. Modulinis pastatas turi potencialą tapti kažkuo labai išskirtiniu“, – sakė architektas.

Architektai tikina, kad modulinių pastatų panaudojimas keičiasi.

„Jeigu kalbėsime apie maitinimo paslaugas, tai pagaliau išaugama nuo kebabinių ant ratų į didesnes patalpas, į kurias jau galima užeiti. O svarbiausia, kad tie moduliniai pastatai vis didėja – iš vieno moduliuko jie jau tampa pastatais“, – pastebi A.Orlovas.

Šiandien mobilius modulinius pastatus naudoja nemaža dalis savivaldybių, kaip kasas, informacinius ar turizmo centrus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius