Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Spręs darbuotojų trūkumo problemą: Ilzenbergo dvaro savininkas Onuškio kaime planuoja daugiabutį

Ilzenbergo dvaro, esančio Rokiškio rajone, savininkas Vaidas Barakauskas nusprendė pastatyti savo darbuotojams daugiabutį. Į projektą verslininkas planuoja investuoti 1 mln. eurų, statybos turėtų prasidėti rudenį, o butus įsigyti žmonės galės pasinaudoję išperkamosios nuomos paslauga.
Onuškio kaime planuojamas daugiabutis
Onuškio kaime planuojamas daugiabutis / „Devyni architektai“

Rokiškio rajone Onuškio kaimo Komarų gatvėje ant dirbtinio ežero kranto planuojamame daugiabutyje ketinama įrengti 16 butų – po aštuonis skirtingo dydžio butus kiekviename aukšte.

Numatyta, kad name bus įrengti vieno, dviejų ir trijų kambarių butai. Daugiabutis turės vidinius kiemelius, vaikų žaidimo aikštelę. Taip pat planuojama, kad ant namo stogo bus sumontuotos saulės baterijos, įrengtas geoterminis šildymas, o pastatas atitiks A+ šilumos klasės reikalavimus.

Statinį šiuo metu projektuoja architekto Arūno Skrolio kompanija „Devyni architektai“.

„Devyni architektai“/Onuškio kaime planuojamas daugiabutis
„Devyni architektai“/Onuškio kaime planuojamas daugiabutis

Siūlys ir išperkamąją nuomą

V.Barakauskas 15min sakė, kad statybos turėtų prasidėti šių metų rudenį, o pabaiga numatoma kiek daugiau nei po metų. Investicijos į projektą turėtų siekti 1 mln. eurų.

„Darbuotojai galės pirkti per nuomą su išsipirkimu, kiti – tiesiog pirkti iškart. Dalis galbūt bus nuomojama, stebėsim pagal to meto situaciją. Nuoma su išsipirkimu reiškia, kad mokama nuoma, tol kol susikaupia pradinio įnašo suma, o tada forminamas pirkimas – perėjimas į nuosavybę“, – sakė jis.

Alfredo Pliadžio nuotr./Vaidas Barakauskas
Alfredo Pliadžio nuotr./Vaidas Barakauskas

Gyventojų daugiabučiui ieškos nekilnojamojo turto bendrovė „Resolution“.

Bendrovės vadovė Džiuginta Daujotaitė 15min sakė, kad bus siūloma keletas Ilzenbergo projekto būsto įsigijimo ir nuomos variantų.

„Tikslas – suteikti naujas galimybes Onuškio rajone dirbantiems žmonėms ir tiems, kurie nori gyventi naujos statybos būste“, – tikino ji.

Pasak D.Daujotaitės, pirmiausiai bus siūloma butą įsigyti nuosavomis lėšomis arba su banko finansavimu, kaip įprastą būstą. Taip pat Ilzenbergo dvaro darbuotojai galės įsigyti kaupiamosios nuomos sandorio modeliu, t.y. dalis darbuotojo atlygio būtų kaupiama būstui. Arba bus siūloma ilgalaikė buto nuoma.

Bendrovės nuotr./Ilzenbergo dvaras
Bendrovės nuotr./Ilzenbergo dvaras

Trūksta kvalifikuotų darbuotojų

V.Barakauskas 15min pasakojo, kad mintis statyti daugiabutį regione savo darbuotojams kilo tada, kai jis susidūrė su kvalifikuotų darbuotojų problema. Iš viso Ilzenbergo dvare, augalininkystės ir gyvulininkystės ūkiuose, maisto gamybos įmonėje dirba 30 nuolatinių ir 20 sezoninių darbuotojų.

„Rokiškyje nėra jokių šiuolaikinių butų. O kuriant geras darbo vietas reikia ir gerų gyvenimo sąlygų“, – 15min sakė jis.

V.Barakausko teigimu, tokią situaciją sąlygoja nepalanki demografinė padėtis – kvalifikuotų darbuotojų iš netolimų gyvenviečių paprasčiausiai nėra, todėl jų reikia kviestis iš tolimesnių rajonų.

Skaičiuojama, kad gyventojų dėl migracijos Rokiškio rajone kasmet sumažėja bent po kelis šimtus. Statistikos departamento duomenimis, 2018 m. į šį kraštą gyventi atvyko 900 žmonių, tačiau rajoną paliko 1,3 tūkst. gyventojų. Iš viso per du dešimtmečius Rokiškio rajonas neteko daugiau nei trečdalio gyventojų.

Bendrovės nuotr./Ilzenbergo dvaras
Bendrovės nuotr./Ilzenbergo dvaras

Profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė mano, kad darbuotojams specialiai pastatytas daugiabutis skatintų atvažiuoti ir įsikurti darbininkus.

„Regionai baigia numirti ir ne vieną kartą sakėm, kad reikia imtis labai aktyvių, net drastiškų priemonių, kad sustabdytume regionų nykimą“, – įsitikinusi ji.

Iniciatyvos imasi ir savivaldybės

Nekilnojamojo turto „Inreal“ grupės investicijų ir analizės vadovo Tomo Sovijaus Kvainicko teigimu, didelę plėtrą vykdančios įmonės, kurios priima daug naujų nevietinių darbuotojų, susiduria su darbuotojų apgyvendinimo problema. Ypač tai būdinga regionams, kur ne tik gyventojų žymiai mažiau nei sostinėje, bet ir galimybė išnuomoti būstą daug menkesnė. Tiesa, jis atkreipia dėmesį, kad tai bus ne pirmas projektas Lietuvoje, kuomet statomi namai darbuotojams.

„Pavyzdžiui, Akmenėje atsiras didelė Vakarų medienos grupės įmonė, kur bus įdarbinta apie 1000 žmonių. Plėtojama ne tik gamykla. Pradėtos kotedžų statybos būsimiems darbuotojams, nes pats Akmenės miestas niekaip negalės patenkinti atsirasiančio būsto poreikio“, – sakė jis.

Iniciatyvos imasi ir savivaldybės. Pavyzdžiui prieš kelerius metus Neringos valdžia pastatė socialinius būstus savo darbuotojams, nes šiame regione itin brangi būsto nuoma. Panevėžio savivaldybė taip pat turi planų statyti socialinio būsto daugiabutį siekdama pritraukti specialistus.

„Inreal“ nuotr./Tomas Sovijus Kvainickas
„Inreal“ nuotr./Tomas Sovijus Kvainickas

15min skelbė, kad Lietuvos regionams bandant prisikviesti trūkstamų specialistų iš didmiesčių ar užsienio tenka pasitelkti išradingumą. Savivaldybės jauniems specialistams siūlo stipendijas universitetuose, studijų apmokėjimą, tarnybinius butus, papildomas vienkartines išmokas gimus vaikui ar nemokamų mokyklinių priemonių krepšelį.

TAIP PAT SKAITYKITE: Jaunų specialistų vilionės į regionus: siūlomi butai, stipendijos ir išmokos vaikams

Žmonės atsisako išnuomoti butus

T.S.Kvainicko nuomone, tokie įstaigų bei įmonių veiksmai padeda ne tik pritraukti, bet ir išlaikyti vertingus darbuotojus. Be to, anot jo, ši tendencija galioja ne tik regionams.

„Kaune yra buvę atvejų, kai statybų, transporto sektorių įmonės ieškojo nupirkti butų ar namų užsieniečių darbuotojų apgyvendinimui. Dažnai nupirkti būstą yra paprasčiau nei išsinuomoti. Nes būstų nuomai trūksta, o ir butų šeimininkai ne itin linkę nuomoti savo turtą, pavyzdžiui, statybininkams ar gamyklų darbuotojams iš kaimyninių šalių dėl skirtingo tvarkos, švaros, atsakomybės suvokimo. Net užsienyje dirbantys regionų gyventojai verčiau laiko butą tuščią nei atiduoda jį nuomai“, – aiškino jis.

„Devyni architektai“/Onuškio kaime planuojamas daugiabutis
„Devyni architektai“/Onuškio kaime planuojamas daugiabutis

Tuo tarpu, anot T.S.Kvainicko, sostinėje situacija skiriasi nuo regionų. Plati ir aktyvi Vilniaus nekilnojamojo turto rinka suteikia daug geresnes galimybes apgyvendinimui.

„Darbdaviui apgyvendinimo problemos spręsti savarankiškai nereikia, nes rinkoje yra pakankamai dalyvių, galinčių pasiūlyti reikiamas paslaugas. Priklausomai nuo darbuotojo užimamų pareigų jam gali būti išnuomojamas tiek prabangus butas ar net namas miesto centre, tiek bendrabučio tipo gyvenamosios patalpos arčiau darbo vietos. Pastarasis variantas yra dažnas statybų sektoriuje“, – tikino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius