Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sporto miestas Roterdame: patvirtintas 63 tūkst. vietų stadiono projektas

Roterdamo miesto taryba patvirtino kuriamo Sporto miesto generalinį planą. Žinoma olandų architektūros kompanija „OMA“ šį planą parengė kartu su žinomu vietos futbolo klubu „Feyenoord“, kurio įspūdingas naujas stadionas planuojamas pačioje Maso upės pakrantėje.
Sporto miestas Roterdame
Sporto miestas Roterdame / „OMA“ vizualizacija

Erdves sujungs pėsčiųjų takas

Žinomo olandų architekto Remo Koolhaaso vadovaujama kompanija „OMA“ (partneris Davidas Gianottenas) neseniai pristatė sporto miesto „Feyenoord City“ generalinį planą. Šis planas apima naująjį klubo „Feyenoord“ stadioną Maso upės pakrantėje. Projektą kartu su futbolo klubu ir Roterdamo savivaldybe projektuotojai rengė 1,5 metų.

Skirtingai nei ankstesniuose naujojo stadiono planuose, OMA pasiūlė įrengti Sporto miestą. Pastarojo pagrindinis akcentas – 63 tūkst. vietų stadionas – taptų savotišku miesto plėtros į pietus „katalizatoriumi“ (Rotterdam Zuid). Būtent šiai miesto daliai nūnai reikia ekonominio stimulo ir atnaujinimo.

„OMA“ vizualizacija /Sporto miestas Roterdame
„OMA“ vizualizacija /Sporto miestas Roterdame

Dabartinis klubo „Feyenoord“ stadionas „De Kuip“ yra pastatytas dar 1937 metais. Jį dėl pagarbos istoriniams elementams numatyta pritaikyti apartamentų, sporto ir komercijos centrui su viešąja erdve. Aplink stadioną esantis Kuip parkas suteiks žaliąsias erdves sportui, laisvalaikiui ir gyvenamajai paskirčiai. Įrengtas pakeltas pėsčiųjų takas „The Strip“ sujungs abu stadionus bei viešąsias, komercines ir automobilių stovėjimo aikštelių erdves. Stadioną bus galima patogiai pasiekti iš miesto apvažiavimo žiedo, o su kaimynyste jį sujungs nauja promenada „Urban Bridge“.

„OMA“ vizualizacija /Sporto miestas Roterdame
„OMA“ vizualizacija /Sporto miestas Roterdame

Stadionas – jau po 5 metų

Sporto miesto „Feyenoord City“ programa apima 180 tūkst. kv. m gyvenamojo ploto ir 64 tūkst. kv. m komercinio ploto su kino teatru, restoranais, viešbučiais ir parduotuvėmis. Visuomeninė programa užims 83 tūkst. kv. m plotą su sporto paskirties centru ir sporto aikštelėmis. Naująją infrastruktūrą su stadionu papildys plati socialinė programa, kurios pagrindas – sportas. Tai bus įvairaus sporto klubas, kuris turėtų patenkinti vietos mikrorajono gyventojų poreikius.

„OMA“ vizualizacija /Sporto miestas Roterdame
„OMA“ vizualizacija /Sporto miestas Roterdame

Pirmajame Sporto miesto projektavimo etape – naujas stadionas, 4 gyvenamieji bokštai, viešbutis ir šiaurinė pėsčiųjų tako dalis. Naujasis stadionas planuojamas 2022–2023 m. futbolo sezonui.

Naujojo stadiono idėjos pritarimo sulaukęs atgimstantis Roterdamo futbolo klubas „Feyenoord“ šią gegužę švęsti turi ir dar vieną progą – po 18 metų pertraukos jis ką tik vėl tapo Olandijos čempionu. Nacionalinėse futbolo pirmenybėse „Feyenoord“ prieš tai yra triumfavęs tik 1999-aisiais. Gali būti, jog naujasis stadionas ne tik duos impulsą futbolo klubo bei gyvenamojo rajono atgimimui, bet ir ateityje prisidės prie Olandijos futbolo rinktinės pergalių, kurios pastaruoju metu futbolo gerbėjus džiugina kiek rečiau.

Deja, bet mūsų šalies futbolo gerbėjai apie tokį dėmesį šiai pasaulyje itin populiariai sporto šakai galėtų nebent pasvajoti. Futbolo reputacijai kenkia ne vien nuolat iš skandalų neišlipanti šalies federacija. Dėl stadionų šalyje susiklostė tiesiog apverktina padėtis – Nacionalinio stadiono istorija čia tęsiasi dešimtmečiais, legendinis Vilniaus „Žalgirio“ stadionas paaukotas verslui, o S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukcijos projektavimas vyksta paslapčia ir kone nusikalstamai atmestinai.

Parengta pagal OMA ir PILOTAS.LT informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius