Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Statybos inspekcija ginčija poilsio namų Juodkrantėje teisėtumą

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija ginčija investicijų valdymo bendrovės „Invalda privatus kapitalas“ Juodkrantėje baigiamų statyti šešių poilsio namų teisėtumą – inspekcija teigia, kad pastatai yra per aukšti, todėl negali būti įteisinti.
Lietuvos pajūris: Juodkrantė – ten, kur ošia pušys, kvepia rūkytas karšis ir klykia kormoranai
Juodkrantė / Wikimedia.org nuotr.

Įmonės atstovai viliasi ginčą išspręsti taikiai – jie teigia statę žemesnius pastatus ir inspekcijai pateikę pataisytus teritorijų planavimo dokumentus.

„Invalda privataus kapitalo“ nekilnojamojo turto įmonė „Andojus“ Juodkrantėje, buvusioje sovietinio karinio dalinio bei Olimpinių rinktinių centro teritorijoje baigia statyti 6 prabangius poilsio namus.

Tačiau jų statybos įteisinimas sustojo, nes Statybos inspekcija kreipėsi į teismą, prašydama panaikinti statybos leidimą, teritorijų planavimo ir kitus dokumentus.

Statybos inspekcijos atstovas spaudai Albinas Keturka BNS sakė, kad inspekcija, gavusi Lietuvos Nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriato prašymą, tikrino teritorijos detaliojo plano pakeitimus.

„Inspekcija atliko detaliojo plano korektūros, patvirtintos 2015 metais, teisėtumo patikrinimą ir kreipėsi į teismą dėl jos ir iš jos kildinamo 2015 metų statybos leidimo panaikinimo. Kadangi kreiptasi į teismą, objekto užbaigimo procedūra sustabdyta ir artimiausiu metu bus nutraukta“, – BNS sakė A.Keturka.

Jo teigimu, 2015 metais pakoreguotame detaliajame plane nustatytas iki 12,5 metro arba iki 3 aukštų leistinas rekonstruojamų pastatų aukštis, o tai viršija Neringos bendrajame plane bei Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo plane nustatytus aukštingumo apribojimus.

„Tvarkymo plano sprendiniuose reglamentuojamas pastatų aukštis – ne daugiau kaip 9 metrai, Neringos bendrojo plano sprendiniuose – 1–2 aukštai su mansarda, užstatymo aukštis – 7,5 metro, atskirų pastatų – iki 9 metrų“, – teigė jis.

„Andojui“ vadovaujantis „Inreal valdymo“ Nekilnojamojo turto valdymo departamento vadovas Agnius Tamošaitis BNS sakė, kad inspekcijos patikrintą detaliojo plano korektūrą bendrovė pataisė.

„Inspekcija ginčija detaliojo plano tikslinimą, nes vienas parametras buvo neaiškiai deklaruotas: nustatytas bendras pastatų aukštingumas, o jie norėjo, kad būtų nustatytas kiekvieno pastato atskirai. Mes tą pataisėme ir tikimės pasirašyti taikos sutartį, kurią esame pasiūlę. Arba jie turėtų ieškinį atsiimti, nes nebėra ginčo objekto, dėl kurio jie kreipėsi į teismą“, – aiškino jis.

Anot jo, detaliojo plano korektūroje įmonė detalizavo, jog iki 12,5 metro aukščio pastatas teritorijoje gali būti tik vienas, kitų aukštis apribotas iki 9 metrų.

Statybos inspekcijos atstovas patvirtino, kad praėjusią savaitę plėtotoja inspekcijai pateikė naują detaliojo plano korektūrą, kurią planuojama tikrinti.

„Jei atlikus jos teisėtumo patikrinimą bus nustatyta, kad detalusis planas buvo koreguotas neteisėtai, bus kreipiamasi į teismą dėl jo korektūros panaikinimo“, – pridūrė jis.

Inspekcija taip pat neteisėtomis prašo pripažinti jos 2016 metų balandį bei rugsėjį išduotas pažymas apie statybą be nukrypimų nuo projekto ir reikalauja, kad įmonė įteisintų statybas arba atstatytų statinius į buvusią padėtį.

Klaipėdos miesto apylinkės teismas birželį atsisakė priimti inspekcijos ieškinį, tačiau Klaipėdos apygardos teismas praėjusią savaitę šį sprendimą panaikino ir grąžino ginčą nagrinėti iš naujo.

Anot A.Tamošaičio, šiuo metu didžioji dalis poilsio namų parduota. Kiek investuota į projektą, jis neatskleidė.

Kuršių nerija yra įrašyta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius