Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stilingai ir inovatyviai uždengti langai: daugiau komforto ir taupiau

Prieš įrengiant būstą svarbu apsispręsti, kaip dengsime langus. Jų uždengimai atlieka ne tik dekoro ir puošybos funkciją, bet ir apsaugo namus nuo per langus sklindančios kaitros ar šalčio, mažina energijos sąnaudas ir vėsinant, ir šildant namus.
Kambarys
Kambarys / Projekto partnerio nuotr.

Eksterjero sprendiniai: ir saugumui, ir taupymui

„Domus Lumina“ specialistai atkreipia dėmesį, kad, pasirinkę tinkamus langų uždengimus, šaltuoju metų laiku sutaupome šildydami būstą, o vasarą galime sustabdyti iki 80 proc. saulės kaitros bei padidinti namų saugumą nuo įsilaužimo. Jie siūlo platų apsauginių žaliuzių asortimentą: nuo įsilaužimų saugančių klasikinių iki montuojamų sienoje ar integruotų lange. Į apsaugines žaliuzes galima integruoti tinklelį nuo vabzdžių, kuris nesumažina oro ir šviesos patekimo į patalpas. Sauganti nuo įsilaužimų žaliuzių sistema tinka ir jau pastatytų namų langams, durims, garažo vartams.

Efektyviausiai saulės kaitra ir šviesa blokuojama sumontavus fasado žaliuzes ar fasado roletus, be to, taip sutaupoma erdvės interjere. Fasado produktai yra tvirti ir ilgaamžiai, valdomi elektrine pavara. Juos lengva integruoti ir į protingo namo sistemas, iš bet kur valdyti telefonu.

Jaukumui: minkštoji namų tekstilė – užuolaidos

Kuriant interjerą specialių taisyklių nėra, svarbiausia – kambario paskirtis ir funkcionalumas. Norintieji klasikinio stiliaus ir jaukumo renkasi užuolaidas – jos vėl itin madingos. Vaikų kambaryje geriau kabinti romanetes, kadangi užuolaidas vaikai gali nutraukti – jos nėra saugiausias pasirinkimas.

Populiaru derinti roletus su užuolaidomis. Užuolaidos puošia patalpas, o roletai skirti langams uždengti. Galima derinti vienodo audinio ir raštų užuolaidas bei roletus. Itin funkcionalus ir patogus gaminys – plisuotosios žaliuzės. Jomis paprasta uždengti nestandartinių formų langus, galima rinktis net 15 valdymo tipų.

Projekto partnerio nuotr./„Domus Lumina“ asortimentas
Projekto partnerio nuotr./„Domus Lumina“ asortimentas

Anot specialistų, vieni šeimininkai lango uždangalus derina prie sienų, taip suteikdami būstui erdvės, kitiems patinka langą padaryti akcentu. Pakeisti roletus ar jų audinį nebrangu, todėl neverta vengti ryškių spalvų, madų, eksperimentuoti. Jei reikia specialistų patarimo, „Domus Lumina“ dizainerės padės priderinti langų uždengimus prie interjero.

Sujungtos erdvės: ką pasirinkti?

Dabar dažname būste virtuvės ir svetainės erdvės sujungtos, todėl norisi, kad jų langų uždengimai derėtų tarpusavyje. Dažnas suderinimo būdas: ant virtuvės lango – romanetė, o kambaryje – roletai ir to paties audinio užuolaidos. Toks derinys užtikrina funkcionalumą ir jaukumą. Norintiems sutaupyti erdvės specialistė siūlo kabinti roletus. Galima rinktis tos pačios spalvos, tačiau skirtingo saulės pralaidumo roletus, komponuoti du audinius į vieną roletų sistemą: dieną nuleisti dieninį, o naktį – užleisti naktinį arba sukeisti juos vietomis. Klasikinis produktas – medinės žaliuzės. Jos tinka ir virtuvėje, ir svetainėje. Virtuvei taip pat tinka antibakteriniai, nedegūs audiniai, kurie tarnauja itin ilgai.

Pasiūlymai mažoms ir didelėms erdvėms

Įrengiant mažas erdves rekomenduojama rinktis neutralias spalvas, o labiau tiktų vertikalūs langų uždengimų raštai. Kai lubos žemos, rekomenduojama rinktis vertikalių linijų raštus, žaliuzes iki palangių, šviesius audinius su vertikaliais raštais, rinktis permatomus audinius. Uždengus langus tamsiais audiniais erdvė sumažės.

Didelėms erdvėms norisi suteikti jaukumo, todėl tinka krentantys bangomis, šiltų spalvų audiniai. Šiltos spalvos sušildo, suteikia jaukumo didelei erdvei. Taip pat didelius vitrininius langus galima dengti širmomis. Tinka ir medis, sukuriantis nepaprastai natūralų įspūdį. Medinės žaliuzės ypač tinka ant didelių langų, jas lengva priderinti prie kitų interjero detalių.

Kada pradėti planuoti uždengimus?

Būsto interjerą galima planuoti bet kuriuo jo įrengimo metu, bet geriausiai dar projektuojant. Renkantis interjero detales svarbu atsižvelgti į tai, kaip įsivaizduojame savo langus. „Domus Lumina“ langų uždengimų pasirinkimas didžiulis: galima derinti prie modernių šiuolaikiškų baldų nebijant, kad kažkas dabar ar ateityje netiks. Reikia atkreipti dėmesį, į kurią pusę yra langai: jei jie į pietus ar vakarus, patartina juos dengti storesniu audiniu, kuris praleidžia šviesą, tačiau blokuoja tiesioginius saulės spindulius. Tai ypač svarbu įrengiant darbo kambarį.

Lengviausia parinkti langų uždengimą atsižvelgiant į kambario funkciją, todėl sprendimą galima rasti bet kuriame būsto statybos ar įrengimo etape. Net jei nesuplanavote elektros privedimo prie langų – ne bėda: automatinių langų uždengimams galima naudoti maitinimo elementus, kurie tarnauja apie pusmetį. Taip pat galima naudoti saulės energija įkraunamus elementus. Toks variantas ypač tinka stoglangiams: nereikia aukštai kelti rankų – uždengimą galima valdyti pulteliu.

Prižiūrėti paprasta

Šiuolaikinis žmogus nori kuo daugiau laiko skirti sau, tad labai svarbu, kad langų uždengimų priežiūrai nereikėtų skirti daug laiko ir jėgų. Medinėms, aliumininėms žaliuzėms pakanka dulkių šluostės, šepetėlio dulkėms nuo paviršių nuvalyti, o roletams, jeigu jie nėra užterštoje zonoje, pakanka drėgnos šluostės ar dulkių šluostelės. Roletai, plisuotos žaliuzės valomi drėgna šluoste, o kai kuriuos galima skalbti pamirkius muiluotame vandenyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius