Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stogo dangos: visos turi privalumų

Ar turi stogą virš galvos? Taip dažnai klausiame, kai domimės, ar žmogus turi būstą. Taigi, stogas – vienas iš svarbiausių namo elementų, kuris apsaugo nuo oro negandų viską: ir patį namą, ir kas jame yra. Todėl stogo dangos pasirinkimas – atsakinga užduotis, kuri dešimtmečiams lems gyvenimo komfortą ir saugumą bei jūsų būsto ilgaamžiškumą. Šiandien supažindiname su skirtingomis stogo dangomis: plienine, pluoštinio cemento ir molinėmis čerpėmis.
Stogo dangos: visos turi privalumų
Stogo dangos: visos turi privalumų / Partnerio nuotr.
Temos: 2 Stogo danga Stogas

Modulinės stogo dangos

Bendrovės „Budmat“ siūlomi plieniniai stogo lakštai pirmiausia patogūs tuo, kad juos paprasta montuoti ant stogo – suklojami kaip dėlionė, jie nedidelių formatų (apie 1 190x736 mm), lengvi. Be to, vieno namo stogo danga paprastai telpa ant vieno padėklo – tai supaprastina ir atpigina jo atsivežimą. Lakštai turi automatinį pritaikymą, gamykloje padarytas tvirtinimo kiaurymes ir įdubas („Budmat“ užpatentuotas sprendimas), todėl ant stogo jie montuojami paprastai, greitai ir tiksliai sujungiami.

Partnerio nuotr./Modulinės stogo dangos
Partnerio nuotr./Modulinės stogo dangos

Ne bėda, jei atsiranda poreikis pakeisti kad ir vieną lakštą ar norite uždengti naujai pristatytą statinį išlaikydami bendrą sodybos stilių – iš platintojo visuomet įsigysite tokios pat spalvos ir formos kad ir vieną dangos lakštą.

Dėl per dešimtmečius tobulintos technologijos ir unikalios dangos lakštai turi stiprias apsaugines savybes ir yra ilgaamžiai – D-MATT dangai suteikiama 30 metų garantija, o X-MATT – net 50 metų garantija. X-MATT dangos gali būti molio, vyšninės, rudos, grafito ar juodos spalvos, o D-MATT – ir antracito.

„Budmat“ modulinės stogo dangos gaminamos kelių formų. Pirmoji pradėta gaminti „Venecja“ puikiai tinka klasikiniams pastatams. Moderniems ir drąsaus dizaino pastatams skirta „Murano“ danga. „Rialto“ išsiskiria technologijos naujovėmis, stiliumi ir nesenstančia elegancija. Beje, vienoje paletėje telpa net 352 „Rialto“ lakštai, kuriais galima uždengti iki 283 kv. m stogo.

„Bella Sara“ danga turi mažiausius lakštus (1 184x735 mm) iš visų „Budmat“ modulinių dangų, todėl stogo įrengimas su ja yra ekonomiškiausias, o su vienoje paletėje esančiais 350 lakštų uždengiama beveik 282 kv. m stogo.

Savo pasididžiavimu ir XXI amžiaus stogu „Budmat“ įvardija modulinę stogo dangą „Ferrara“. Šios elitinės stogo dangos vienas lengvas lakštas atitinka 8 klasikines keramikines čerpes.

Visos minėtos dangos jau susižėrė daugybę įvairių aukščiausių apdovanojimų už kokybę ir dizainą.

Tęsdama kampaniją „Revoliucija ant stogo“ „Budmat“ buvo pirmoji įmonė, kuri pateikė novatorišką modulinių apdailos elementų sistemą MOD. Ji užtikrina idealią stogo apdailą, sutrumpina montavimo laiką ir garantuoja patvarumą bei estetiką. MOD apima novatorišką apdailos elementų sujungimo sistemą, sukurti specialūs taurelių pavidalo įspaudai varžtams paslėpti, dėl pailgų kiaurymių atsirado galimybė papildomam reguliavimui lakštų montavimo ant stogo metu. Nedideli apdailos elementų matmenys (1 200 mm) ir paruoštos kiaurymės juos leidžia montuoti vienam asmeniui. Kompiuteriu valdomos gamybos linijos garantuoja MOD sistemos elementų nepriekaištingą tikslumą ir tvirtumą bei kokybę. Šie nauji elementai puikiai papildė jau anksčiau daugelio pamėgtus modulinius kraigus bei modulines vėjalentes „Venecja“, kurių forma idealiai dera su modulinės stogo dangos „Venecja“ bangų linijomis.

Partnerio nuotr./Modulinės stogo dangos
Partnerio nuotr./Modulinės stogo dangos

Visos modulinės stogo dangos komplektuojamos su atitinkamų spalvų visais priedais, kurie būtini moderniam ir ilgaamžiam stogui: kraigais, vėjalentėmis, sąlajomis, plienine lietaus nuvedimo sistema „Flamingo“, ventiliaciniais kaminėliais, savisriegiais varžtais ir kt.

Banguoti lakštai – lietuviška klasika

Naujojoje Akmenėje bendrovės „Eternit Baltic“ gaminami banguoti lakštai – tai saugi beasbestė stogo danga, pagaminta iš cemento, kalkakmenio, celiuliozės, vandens ir asbestą pakeitusio polivinilo acetato (PVA). Pluoštinis cementas yra itin patvarus ir atsparus aplinkos poveikiui, todėl ši danga ilgai saugo stogą, atrodo dailiai, jai nereikia papildomos priežiūros. Lakštams dažyti naudojama giluminio ir tolygaus dažymo technologija „CurtCoat“, jiems suteikiama 30 m. garantija. Lakštai gali būti 8 spalvų.

Partnerio nuotr./Banguoti lakštai „Eternit Banga BL31“
Partnerio nuotr./Banguoti lakštai „Eternit Banga BL31“

Lakštai sugeba absorbuoti drėgmę, todėl po jais nesusidaro kondensatas. Dėl didelio grebėstavimo žingsnio stogui reikia mažiau medienos, mažos tvirtinimo elementų sąnaudos (2–5 vnt./kv. m). Kadangi lakštas tvirtinamas aukščiausioje savo vietoje, todėl sumažėja galimybė vandens prasiskverbimui po danga. Siūlomas pilnas stogo sprendimas su originaliomis rankų darbo detalėmis, o dėl nupjautų kampų ir išgręžtų skylių „Eternit Gotika“ ir „Eternit Banga“ lakštai visiškai paruošti montavimui.

Pastarieji lakštai siūlomi gyvenamųjų namų šlaitiniams stogams. Be to, „Eternit Gotika“ – mažiausias lakštas. Dėl savo dydžio jis sukuria išskirtinį stogo vaizdą, primenantį čerpėmis dengtą stogą. Dėl aukštos bangos ši stogo danga atlaiko didesnes apkrovas. Tai mažiausias banguotas lakštas rinkoje, juo dengtas stogas atrodo ypač elegantiškai.

„Eternit Banga“ yra modernūs lakštai, kuriais padengtas stogas atitinka šiuolaikinį europietišką dizainą. Jų išskirtinumą sustiprina originalūs rankomis formuoti priedai, atkartojantys lakštų bangas. Aukštų bangų reljefas stogui suteikia elegantišką ir tvarkingą išvaizdą. Dėl optimalaus kainos ir estetinių savybių santykio „Eternit Banga“ yra vienas populiariausių stogo sprendimų. Šie lakštai didesni nei „Eternit Gotika“, todėl stogas sumontuojamas greičiau, reikia mažiau tvirtinamųjų detalių.

Partnerio nuotr./Banguoti lakštai „Eternit Klasika BL21“
Partnerio nuotr./Banguoti lakštai „Eternit Klasika BL21“

„Eternit Klasika“ – tradicinio profilio banguoti lakštai. Jie suteikia namui klasikinę išvaizdą – jis visada atrodys tvarkingas ir derės prie supančios aplinkos. Dėl optimalaus dydžio šiais lakštais galima uždengti didelio ploto stogą. Jie atsparūs agresyviai aplinkai (lakštas nekeičia savo savybių kontaktuodamas su amoniaku, trąšomis ar kitais chemikalais), yra žemo triukšmo lygio lyjant (apie 60 dB(A)).

„Eternit Baltic“ tiekia rinkinį produktų pilnam stogo sprendimui: stogo dangas, kraigus, vėjalentes, briaunas, tvirtinamąsias detales ir kitas stogo medžiagas. Jei stogą dengiatės patys, iš tinklapio eternit.lt galite atsisiųsti produktų brošiūras, montavimo instrukcijas, brėžinius, susipažinti su specialistų patarimais apie stogo dangų ir fasado apdailos medžiagų montavimą. Tinklapyje rasite ir parengtus stogo sprendimus, sąmatos skaičiavimus. „Eternit Baltic“ dangų specialistus galima išsikviesti į statybos vietą ir aptarti svarbius klausimus bei pamokyti statybininkus, kaip montuoti.

Molinės čerpės: paneigti mitai

Bendrovės „Klinkerland“ specialistai atkreipia dėmesį, jog egzistuoja dvi molinių čerpių rūšys – itin paplitusios keraminės čerpės bei mažiau žinomos klinkerio čerpės. Vizualiai jos beveik nesiskiria, tačiau skiriasi jų techninės charakteristikos.

Abi šios čerpių rūšys gaminamos iš molio, smėlio ir kitų mineralinių medžiagų mišinio, tačiau klinkerio čerpėms papildomai naudojamos specialios molio rūšys, permaltų išdegusių molio gaminių milteliai. Jos degamos kur kas aukštesnėje temperatūroje ir beveik dvigubai ilgiau nei keraminės. Tai lemia produkto tankį bei geresnes charakteristikas – klinkerio čerpių vandens įgeriamumas nesiekia 6 proc. (dažnai ir 1 proc.), jos pasižymi itin dideliu mechaniniu atsparumu, kuris iki 3–4 kartų didesnis nei keraminių!

Molinės čerpės yra itin ilgaamžės, jų tarnavimo laikas skaičiuojamas dešimtmečiais ar šimtmečiais. Standartinis jų garantinis laikotarpis yra 30–50 metų, tačiau realus tarnavimo laikas keliskart ilgesnis, ką įrodo ir archeologiniai tyrimai.

Ypatinga jų savybė – ir po pusės amžiaus nei produkto spalva, nei paviršius, nei kitos esminės savybės nepakinta. Tinkamai suklotų molinių čerpių stogams nebaisūs stipriausi vėjai ar vėtros, kurios pastaraisiais metais pridaro žalos ir Lietuvos gyventojų stogams. Dėl savo tankios struktūros molinių čerpių danga neperkaista vasarą ir neprašąla žiemą, puikiai slopina lietaus, krušos ar vėjo garsą. Ši danga nereikalauja priežiūros – jos nereikia perdažyti, papildomai prižiūrėti ar plauti.

Partnerio nuotr./Čerpės
Partnerio nuotr./Čerpės

Taip pat reikia išsklaidyti bent kelis mitus, kurie sklando apie molines čerpes. Pirmiausia, apie kainą – tai ne prabangos prekė. Molinių čerpių stogo danga (visas komplektas) kainuoja tiek pat arba net mažiau, nei bet kuri vidutinės ar geros kokybės stogo danga.

Kitas mitas: molinių čerpių stogo dangai reikia stipresnės bei brangesnės stogo konstrukcijos. Pagal Statybos techninį reglamentą stogo konstrukciją skaičiuojantis konstruktorius privalo vertinti visas jai tenkančias apkrovas: sniegą, vėją, vidutinį žmogaus ir stogo dangos svorį. Beje, stogo dangos svoris sudaro tik apie 10 proc. stogo konstrukcijai tenkančios apkrovos, tad nėra skirtumo, kokia danga bus pasirinkta – pagrindinė laikančioji stogo konstrukcija turi būti atlikta lygiai taip pat.

Dar vienas mitas – molio čerpėms reikia didelio stogo nuolydžio. Molio čerpes galima naudoti net minimaliam leidžiamam šlaitinių stogų 7 laipsnių nuolydžiui, o standartinis minimalus stogo nuolydis, nereikalaujantis papildomų sandarinimo medžiagų, tesiekia 12 laipsnių. Tad molio čerpės tinka net tuomet, kai daugelio kitų stogo dangų naudoti negalima.

Tiesos neatitinka ir mitas, kad „kokybiškos čerpės gaminamos tik Vokietijoje, o Pietų Europos produkcija netinka Lietuvos klimatui“. Tiesa – vokiškų čerpių kokybė yra aukšta, tačiau molio čerpių gamybai bei kokybei neturi įtakos, kur yra gamykla. Visur molio čerpės gaminamos automatizuotai, o jų kokybę lemia žaliava bei įranga. Kadangi visoje Europos Bendrijoje čerpių kokybę reglamentuoja vienas bendras dokumentas, nėra skirtumo, kurioje šalyje jos pagamintos, – visur taikomi tie patys reikalavimai, o čerpės yra tinkamos naudoti ir kaitriausiose šalyse, ir atšiauriausiuose kalnuose. Beje, vienos kokybiškiausių ir geriausių techninių parametrų klinkerio čerpės gaminamos Portugalijoje.

Partnerio nuotr./Čerpės
Partnerio nuotr./Čerpės

Šiuolaikinė architektūra diktuoja naujas madas – jos neaplenkia ir molio čerpių. Lygaus profilio molinės čerpės pastaraisiais metais imtos naudoti ne tik stogams, bet ir fasadų apdailai. Prisiminus šio produkto ilgaamžiškumą, natūralumą ir žemą kainą nenuostabu, jog tokia idėja žaibiškai prigijo ir Lietuvoje.

„Klinkerland“ siūlo net 8 Europos gamintojų keramines bei klinkerio čerpes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius