Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

STT pateikė pasiūlymus dėl skaidresnio statybų užbaigimo proceso

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), reaguodama į viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją dėl kotedžų statybos užbaigimo procedūrų problematikos, kai šeimos, įsigijusios būstus, sužino, kad jie yra pastatyti neteisėtai, gali būti nugriauti ir dėl to turi aiškintis teisme, antikorupciniu požiūriu įvertino teisės aktus, reglamentuojančius Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) veiklą, vykdant ir kontroliuojant statybų užbaigimo procedūras, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / STT nuotr.

Nustatyta, kad teisinis reguliavimas neužtikrina veiksmingo ir skaidraus statybų užbaigimo įgyvendinimo, todėl gali atsirasti prielaidos korupcijai pasireikšti.

Antikorupciniu požiūriu įvertinę statybos užbaigimo procedūras reglamentuojančius teisės aktus, STT korupcijos prevencijos pareigūnai nustatė korupcijos rizikas lemiančius veiksnius:

  • kai teikiama Statybų užbaigimo deklaracija, nėra įtvirtintos pareigos statybos vietose vizualiai įsitikinti, kad pastatyta tai, kam buvo išduotas leidimas;
  • numatyta nemažai sąlygų ir aplinkybių, kai VTPSI gaunami skundai gali būti paliekami nenagrinėti, bet nedetalizuojama tokių sprendimų priėmimo tvarka;
  • nėra aišku, kaip sudaromi patikrinimų planai, ar vertinamas tikrintinų objektų rizikingumas. Tai neužtikrina veiksmingo statybų proceso bei efektyvios statybų užbaigimo procedūrų kontrolės;
  • vykdant statybas valstybinėje žemėje, procedūrose nedalyvauja valstybinės žemės patikėtinis.

STT jau ne pirmą kartą atkreipia dėmesį, kad statybos leidimo išdavimo ir užbaigimo procedūrose turėtų dalyvauti tos pačios kompetentingos institucijos. Tačiau pagal dabartinį reglamentavimą, statybos užbaigimo procedūroje gali dalyvauti įstaigų atstovai, kurie nedalyvauja pirminiuose procedūrų etapuose. Tokios situacijos antikorupciniu požiūriu vertinamos, kaip rizikingos, esant galimiems neatitikimams statybos užbaigimo metu.

VTPSI pareigūnui suteikta itin plati diskrecija kiekvienu atveju nuspręsti, kurių institucijų atstovus paskirti į statybų užbaigimo komisiją, o kurių – nepaskirti. Dėl to į statybos užbaigimo komisijas gali būti paskirti subjektai, kurių kompetencija nėra tiesiogiai susijusi su statinio, kurio statybą siekiama užbaigti, ypatumais.

Kita situacija, kuri vertinama, kaip rizikinga antikorupciniu požiūriu – komisijos nariams nepasirašius statybos užbaigimo akto, automatiškai sukuriamas jų pritarimas tam tikro statinio užbaigimui ir esant nukrypimų nuo patvirtinto statinio projekto ar neatitikimų teisės aktų reikalavimams.

Antikorupcinio vertinimo išvadoje pažymėta, kad į anksčiau STT teiktas pastabas dėl kai kurių statybos užbaigimo procedūrų bei informacinės sistemos „Infostatyba“ veikimo ypatumų, nebuvo atsižvelgta, todėl VTPSI pasiūlyta pakartotinai juos svarstyti.

Aplinkos ministerija ir VTPSI per 2 mėnesius turės informuoti STT, kaip buvo atsižvelgta ar numatoma atsižvelgti į antikorupcinio vertinimo išvados pasiūlymus.

Visą antikorupcinio vertinimo išvadą galima rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius