Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su daugiabučiais Vilniaus Z.Sierakausko gatvės gyventojai kovoja peticija

Vilniaus Naujamiestyje esančios Z.Sierakausko gatvės gyventojai ieško naujų būdų kovai su bendrove, kuri, jų teigimu, vietoje šimtametės vilos ir liepų alėjos pasiryžusi statyti daugiabučių namų kvartalą. Raginama pasirašyti peticiją „Dėl istorinio Vilniaus Z.Sierakausko gatvės vaizdo išsaugojimo“.
Anastasijos Danilovos vila
Anastasijos Danilovos vila / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Kultūros paveldo objektai yra kiekvienos šalies turtas. Jie kuria miesto istoriją, didina gyventojų pasitenkinimą ir didžiavimąsi savo gyvenamąja aplinka, formuoja bendruomenes ir skatina atvykstamojo turizmo patrauklumą“, – taip pristatoma Naujamiesčio Sierakausko bendruomenės parengta peticija, skirta Kultūros ministerijai, Kultūros paveldo departamentui, Vilniaus miesto savivaldybei, Aplinkos ministerijai.

Pasirašyti peticiją gali visi norintys, tačiau labiausiai raginami vilniečiai.

Kritikuoja valdžios institucijas

„Atsainus atsakingų institucijų požiūris į susiformavusius senuosius miesto kvartalus, įstatymų spragos ir procedūrinės klaidos atveria galimybes invaziniams verslo interesams.

Puikiai išmanydami ir išnaudodami šią situaciją, pažeisdami arba apeidami įstatymus NT valdytojai, statybos projektų vystytojai bei projektuotojai planuoja jiems didelį pelną nešančius objektus net ir įstatymais saugojamose miesto teritorijose. Atsakingos institucijos, neužkirsdamos kelio tokioms statyboms istoriškai susiformavusiose teritorijose, visiškai nesirūpina miesto identiteto, gyvenamosios aplinkos išsaugojimu, neįvertina susidarančių problemų masto: susisiekimo sistemos perpildymo, oro taršos didinimo, vietų mokyklose bei darželiuose, viešųjų erdvių, vaikų žaidimo aikštelių trūkumo ir t.t.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Anastasijos Danilovos vila
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Anastasijos Danilovos vila

Šiuo metu nekilnojamo turto valdytojas UAB „Realinija“ nusitaikė į Z.Sierakausko g. 25 esančią istorinę vilą ir gatvės šimtamečių liepų alėją. Parengtas įžūlus daugiabučių gyvenamųjų namų statybos projektas, iš esmės prieštaraujantis Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatymui – šioje teritorijoje nauja statyba negalima.

Todėl mes, miesto gyventojai, reikalaujame atsakingų institucijų – Kultūros ministerijos, Kultūros paveldo departamento, Aplinkos ministerijos, Vilniaus miesto savivaldybės išsaugoti unikalią kultūros vertybę – 100-metę Z.Sierakausko gatvėje esančią istorinę vilą bei jos sodą, gatvės želdinius ir laikytis įstatymų“, – rašoma peticijos tekste.

Istorinė vila

15min pernai rugpjūtį rašė apie numatomas statybas šioje Naujamiesčio dalyje Vilniuje. Jau tuomet gyventojai tvirtino, kad istorinė Anastasijos Danilovos vila ir greta esantis parkas greitai gali virsti modernių daugiabučių kvartalu.

Esą medžiai jau buvo pradėti kirsti, nuo istorinio ąžuolo, kurį pasodino Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus ir diplomatas Stasys Lozoraitis, dingo memorialinė lentelė, o internete galima rasti projektą, kaip pasikeis Z.Sierakausko gatvė po statybų.

Vilniuje, Z.Sierakausko g. 25 esanti A.Danilovos vila su landšaftiniu sodu ir pavėsine–rotonda pastatyta praėjusio amžiaus pradžioje. Vilos autorius – Michailas Prozorovas – žymus architektas, suprojektavęs daugybę Vilniaus pastatų, įskaitant ir Šv. Aleksandro Nevskio cerkvę, kur įkurtas iki šiol veikiantis vienintelis Lietuvoje stačiatikių moterų vienuolynas.

Ši vila nėra įtraukta į saugomų paveldo vertybių registrą, tik Vilniaus miesto savivaldybė yra pastatą pripažinusi svarbiu, bet vietiniu, o ne visos šalies mastu. 2016 m. sausio mėnesį jis parduotas aukcione už 2,7 mln. eurų.

Bendrovės „Realinija“ pardavimų skyriuje 15min patvirtino, kad kol kas jokios statybos adresu Z.Sierakausko g. 25 nėra pradėtos, negautas ir statybos leidimas darbams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius