-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sužinokite, kaip bėdas atbaido rūpestingi kaimynai

Palaikyti gerus santykius su kaimynais svarbu ne tik dėl mikroklimato daugiabutyje ar namų kvartale. Kaimynų draugiškumas ir rūpestis tampa ypač aktualus norint apsaugoti nuo nelaimių save bei savo turtą.
Kaimynai
Kaimynai / 123rf.com nuotr.

Draudimo bendrovės „Gjensidige“ Turto žalų skyriaus vadovo Giedriaus Norkaus teigimu, noras gyventi saugiau nėra atsitiktinis. „Vis daugiau žmonių ieško būdų, kaip apsaugoti savo turtą nuo ilgapirščių, o šalia namų stengiasi sukurti saugią aplinką. Klientai dažnai teiraujasi, kokios galimybės ir naujovės padėtų užtikrinti didesnį saugumą namuose ir aplink juos“, – sakė G. Norkus.

Pasak draudimo bendrovės „Gjensidige“ atstovo, šiandien daugiabučių ir privačių namų gyventojai tikrai turi iš ko pasirinkti – saugos priemonių arsenalas labai didelis. Pastaruoju metu bendruomenėse gyvenantys kaimynai vis dažniau ne tik rūpinasi vieni kitais, bet ir domisi vaizdo stebėjimo galimybėmis daugiabučių kiemuose, atvirose ir uždarose automobilių stovėjimo aikštelėse, vaikų žaidimų aikštelėse ir kitose teritorijose“, – kalbėjo G.Norkus.

Jis prisiminė vieną atvejį, kuomet vagys į tuos pačius namus brovėsi tris kartus. „Pirmąjį kartą jie išdaužė būsto langą ir apvogė namus. Tuomet šeimininkai langus apklijavo specialia plėvele ir antrąjį kartą ilgapirščiams lango išdaužti nepavyko. Tada jie pateko į namus pro duris ir juos apšvarino. Namų šeimininkas investavo į kameras, įdiegė apsaugos sistemą, tačiau trečiąjį kartą įsibrovę vagys kartu su kitais daiktais išnešė ir nešiojamąjį kompiuterį, kuriame buvo filmuota medžiaga. Po visų trijų nelaimių klientui atlyginome patirtus finansinius nuostolius. Visa laimė, ketvirtojo karto nebuvo. Tai pavyzdys, jog saugumo priemonių nebūna per mažai“, – pasakojo draudimo bendrovės „Gjensidige“ atstovas.

Akyli kaimynai – saugumo garantas

Saugos tarnybos „Mano sauga“ vadovas Gediminas Jankauskas akcentavo, kad akyli kaimynai dažniausiai užkerta kelią vagystėms. „Žmonėms nuolat patariame, kad savaitgaliui ar kitam ilgesniam laikui išvykdami iš namų įspėtų kaimynus, su kuriais palaiko draugiškus santykius. Jei tai individualus namas, jiems įtarimą galėtų sukelti privažiavęs automobilis, vaikštantys pašaliniai asmenys. Daugiabučiuose namuose kaimynai taip pat turėtų atkreipti dėmesį į kaimyninį butą – tai irgi aktualu dėl vagysčių. Praktika rodo, kad veikti planuojantys vagys dažnai pasidomi „aukų“ dienotvarke“, – teigė G. Jankauskas.

Gera kaimynystė
Gera kaimynystė

Vis dažniau kaimynai kooperuojasi ir dėl saugumo į pagalbą pasitelkia ne tik vieni kitus, bet ir vaizdo kameras. „Vaizdo kameros prie daugiabučių yra tikrai populiarios. Daug kur, ypač naujos statybos daugiabučių kvartaluose, žmonės jas supranta kaip savaime suprantamą saugumo priemonę. Kameros įrengiamos prie įėjimų, vaikų žaidimų ir automobilių stovėjimo aikštelėse, laiptinėse, liftuose – viešose ar bendro naudojimo erdvėse. Natūralu, kad tokios priemonės drausmina gyventojus ir jų svečius. O esant reikalui, padeda išaiškinti incidentus ar net nusikaltimus“, – akcentavo G. Jankauskas.

„Mano saugos“ praktikoje jau yra pasitaikę įvairių incidentų, kuriuos išaiškino vaizdo stebėjimo kameros. Dalis jų net tapo įrodymais ikiteisminių tyrimų procesuose. „Kartą kameros užfiksavo, kaip daugiabučio kieme vairuoja galimai neblaivus vyras. Atvykus mūsų ir policijos ekipažams įtarimai pasitvirtino. Vairuotojas buvo sulaikytas“, – prisiminė G. Jankauskas.

Tarp dažnų užfiksuotų vaizdų – automobilių stovėjimo aikštelėse sukeltos avarijos ir pabėgimai iš eismo įvykio vietos, vagystės iš statybviečių. Klaipėdoje vaizdo kameros daugiabučių gyventojams padėjo iš laiptinių išprašyti narkomanus. „Būna ir kuriozinių situacijų. Kartą kameros užfiksavo, kaip pensinio amžiaus kaimynė atsuktuvu išlaužia kitos kaimynės pašto dėžutę. Paaiškėjo, kad pensininkės jau kurį laiką konfliktavo tarpusavyje“, – kalbėjo vadovas.

Kaimynų aplaidumas kainuoja brangiai

Pasak draudimo bendrovės „Gjensidige“ atstovo, geri kaimynai rūpinasi ne tik savo, bet ir kaimynystėje gyvenančių žmonių turtu. „Bet kokia avarija, įvykusi pas kaimyną, akimirksniu gali pridaryti žalos visiems aplinkiniams gyventojams, todėl atsakingi kaimynai turėtų prižiūrėti vamzdynus, kad neužlietų vandeniu kitų, privalėtų laikytis priešgaisrinių reikalavimų, kad nesudegintų kaimynystėje gyvenančių žmonių turto“, – sakė G.Norkus.

Jo teigimu, kaimynų bendruomeniškumas saugantis nuo vagystės yra itin svarbus. Kaimynai, pamatę įtartinus asmenis prie durų, turi atkreipti į juos dėmesį ir informuoti būsto savininką bei, esant reikalui, kviesti policijos pareigūnus. Jei pamatote ar pajaučiate nelaimingą atsitikimą kaimynų patalpose, nedelsdami kvieskite tarnybas: gaisrininkus, pastato administratorių, avarinę tarnybą ar policiją.

Saugiausia yra savo turtą apdrausti – tai pirmoji garantija, kad po įvykusios nelaimės liksite ne tuščiomis kišenėmis. Draudimo bendrovė „Gjensidige“ vykdo turto draudimo akciją: sudariusiems naują būsto draudimo sutartį – dūmų detektorius dovanų. Akcija vyksta iki gegužės 12 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius