Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Svarstote įsigyti butą nuomai? NT ekspertai įvardija alternatyvų būdą saugiai investuoti į NT

Nekilnojamas turtas – klasikinė investicija. Istoriškai dažniausiai sutinkama jos forma yra butas nuomai. Tačiau pasaulis keičiasi, o inovacijos jau leidžia investuoti į nekilnojamą turtą daug efektyvesniais būdais, nors ir nuo 100 eurų.
„Rontgen“ platformoje finansuoti NT projektai"
„Rontgen“ platformoje finansuoti NT projektai" / Partnerio nuotr.

Šiandien smulkusis investuotojas, norintis investiciniame portfelyje turėti realaus turto, jau gali rinktis tarp įvairių sprendimų: tiesiog nusipirkti butą ir jį išnuomoti, nusipirkti akcijų biržoje prekiaujamą į NT investuojantį fondą (REIT) arba investuoti į NT per sparčiai populiarėjančias sutelktinio finansavimo platformas. Nors visais atvejais investuojama į tą pačią turto klasę, skirtingi investavimo būdai turi savų pliusų ir minusų, kuriuos būtina suprasti, norint priimti būtent sau tinkamiausią sprendimą.

Kodėl butas nuomai ne visada yra geriausia investicija?

Investavimo į NT platformos „Röntgen“ teigimu, buto nuomai pirkimas yra suprantamiausias pasirinkimas. Nusiperki turtą, gauni turto nuosavybės dokumentus, gali nuvažiuoti ir paglostyti sienas. Viskas labai aišku. Tačiau toks investavimo būdas susijęs su dažnai neįvertinamais faktoriais. Kokie jie?

„Įsivaizduokite, jog perkate butą už 70 tūkstančių eurų įmokėdami 12 tūkstančių eurų pradinį įnašą. Taip pat, įsipareigojate trisdešimt metų bankui kiekvieną mėnesį mokėti maždaug 260 eurų įmokas. Butą planuojate išnuomoti už 350 eurų. Viskas atrodytų gerai – pelnas 90 eurų per mėnesį, o dar ir paskola pati save dengia,“ – sako „Röntgen“ atstovai.

Partnerio nuotr./Investavimo platformos „Röntgen“ direktorius Martynas Stankevičius
Partnerio nuotr./Investavimo platformos „Röntgen“ direktorius Martynas Stankevičius

Tačiau investavimo į NT ekspertai taip pat kviečia nepamiršti, jog tik nupirkę butą, bankui ir notarams sumokėsite bent 500 eurų, kitaip tariant pirmų 6 mėnesių pelną. Tuomet kiekvieną mėnesį teks mokėti už verslo liudijimą, kurio kaina svyruoja priklausomai nuo miesto ir kitų aspektų. Remiantis VMI skaičiuokle, visus 2021 metus gyvenamosios paskirties patalpų nuoma leidžiantis verstis liudijimas Vilniaus mieste kainuos 684 eurus (57 eurai per mėnesį). Tad iš 90 eurų, kuomet pasidengsite dokumentų sąnaudas, per mėnesį beliks 30 eurų pelno. Bet ir tie 30 pradės sparčiai tirpti, kai įvertinsite būsto nusidėvėjimo sąnaudas, savo laiko ir nuolatinės objekto priežiūros kainas.

„O jei skaičiuosime ir alternatyvias sąnaudas – tai yra pinigus, kuriuos galėjote gauti, jei būtumėte nusprendę investuoti kitur, pavyzdžiui į NT projektus per sutelktinio finansavimo platformą – skirtumai ilguoju laikotarpiu pasidarytų labai žymūs. Įsivaizduokite, jei vien verslo liudijimui skirtus 57 eurus kas mėnesį nuolat reinvestuotumėte per sutelktinio investavimo platformą su 7% metine grąža, per 30 metų (būsto paskolos laikotarpis) jie virstų 66 tūkstančiais eurų,“ – sako „Röntgen“ platformos atstovai.

Investavimo į NT ekspertai taip pat priduria, jog imdamas banko paskolą žmogus prisiima ir finansinį įsipareigojimą, kuris ne tik privalo būti išpildytas, bet turi ir savo kainą. Nors dabar gyvename žemų palūkanų aplinkoje, tačiau ilguoju laikotarpiu vidutinė metinė paskolos kaina greičiausiai sieks 3-4%. Mažų palūkanų aplinka dar du ar tris dešimtmečius tikrai nesitęs. Bet įsipareigojimai bankui po penkių metų niekur nedings. Todėl vertinti viso laikotarpio grąžą pagal šiandienos palūkanas būtų naivu.

Pasak „Röntgen“ ekspertų, skaičiuojant vidutinį atvejį, visos sąnaudos susives į daugiau nei 3% nuo turto vertės per metus. Todėl šiandien reali vidutinio buto grąža Lietuvoje, perkant turtą su banko paskola sieks vos 4-5%.

Partnerio nuotr./„Rontgen“ platformoje finansuoti NT projektai"
Partnerio nuotr./„Rontgen“ platformoje finansuoti NT projektai"

Kokios alternatyvos norint investuoti saugiai?

Šiandien finansinės technologijos jau leidžia investuoti į nekilnojamą turtą daug efektyvesniais būdais nei butas nuomai. Investuotojai, kurie savo investiciniu partneriu renkasi sutelktinio finansavimo platformas, gauna tam tikrų privilegijų, jei lyginsime tokias investicijas su fizinio NT pirkimu. Tokios platformos kaip „Röntgen“ siūlo galimybę investuojamą sumą, pavyzdžiui pradinį įnašą butui, diversifikuoti ir ją investuoti trumpesniam laikotarpiui gaunant geresnį grąžos ir rizikos santykį. „Vietoj ilgo taupymo ir didelės dalies santaupų įdėjimo į vieną butą, kuomet nesi profesionalas ir tikrai gali suklysti rinkdamasis, per sutelktinio finansavimo platformą gali mažesnėmis sumomis investuoti į 5-10 ar daugiau profesionaliai atrinktų ir įvertintų NT projektų. Tokiu būdu puikiai sumažinsi konkretaus projekto riziką,“ – sako investavimo į NT ekspertai.

Be to, tokios sutelktinio finansavimo platformos kaip „Röntgen“, siūlo investuoti ne tik į užbaigtus, bet ir į vystomus NT projektus didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Pastarieji generuoja ženkliai didesnę grąžą, nei nuomai skirti projektai. „Kuomet vystymo projektus atsakingai atrenka patyrusi komanda, jų rizika taip pat nėra didelė, juolab kai visos investicijos yra apsaugotos pirminiu NT įkeitimu. Todėl, paskirsčius pinigus tiek per nuomos, tiek per vystymo projektus, investuotojas besinaudojantis sutelktinio finansavimosi platforma, gali turėti gerai diversifikuotą NT krepšelį, kuris geru atveju atneš didesnę grąžą, nei nuomojamas butas“, – sako „Röntgen“ atstovai.

Įvertink savo realias galimybes ir rinkis atsakingai

Investuodamas į NT su patikimu ir patyrusiu partneriu per investavimo platformą, gali gauti ir daugiau naudų. Dokumentai bus sutvarkyti už tave, įkeičiamas turtas ir įkeitimo sąlygos patikrintos ekspertų, projektai atrinkti patyrusios komandos. Be to, vietoj vieno šūvio į vieną iš šimtų tūkstančių miesto butų, galėsi šauti 10 šūvių į griežtus vertinimo kriterijus atitikusius NT projektus, įkeistus tavo naudai. Galiausiai, investicinis laikotarpis nebus toks ilgas, o investicijos uždarymas toks brangus ir sudėtingas.

Anot specialistų, jei esi patyręs nekilnojamo turto rinkos ekspertas, gali skirti investicijoms į NT daug laiko, turi kapitalo, rimtą kontaktų tinklą ir žinai, kiek kiekviename miesto daugiabutyje esantis vidutinis butas turėtų kainuoti, pirkti NT pačiam yra logiška. Tačiau jei patirties bei žinių nedaug, o kapitalas yra ribotas, verta pagalvoti apie inovacijų privalumus ir rinktis alternatyvų investavimo į nekilnojamą turtą būdą per sutelktinio finansavimo platformą.

Investavimo platforma į nekilnojamąjį turtą - „Röntgen“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius