-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Swedbank“ daugiabučiams renovuoti skiria 40 mln. eurų finansavimą

„Swedbank“ prisidės prie daugiabučių renovavimo programos „Jessica“, suteikdamas daugiau kaip 40 mln. eurų finansavimą. Bendra daugiabučių renovacijai „Swedbank“ suteiktų lėšų suma nuo 2010 m. siekia apie 93 mln. eurų, rašoma banko pranešime žiniasklaidai.
Renovuojamas daugiabutis Kaune
Renovuojamas daugiabutis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Prie daugiabučių renovacijos programos prisidedame jau daugiau kaip dešimtmetį. Renovacijos projektai yra reikšmingi keliais atžvilgiais – jie padeda pagerinti žmonių gyvenimo kokybę, modernizuotuose būstuose gerokai sumažėja energijos išteklių naudojimas ir dėl to susidarančių emisijų lygis. Galiausiai, investicijos į būstų atnaujinimą sumažina sąskaitas už šildymą, taip padidindamos gyventojų finansinį atsparumą bei sustiprindamos visos šalies energetinę nepriklausomybę“, – sako „Swedbank“ Lietuvoje vadovė Inga Skisaker.

Šiuo metu du trečdaliai pastatų Lietuvoje priskiriami žemesnei nei C energetinei klasei. ES strategijoje „Renovacijos banga“ numatyta dvigubai paspartinti viešos paskirties ir gyvenamųjų pastatų modernizavimą, prioritetą skiriant gyvenamųjų namų kvartalams. Tai svarbi Europos Žaliojo kurso dalis, nes pastatams tenka apie 40 proc. Europoje suvartojamos energijos ir apie 36 proc. visų anglies dvideginio emisijų.

Skaičiuojama, kad Lietuvoje iki šiol renovuota apie 10 proc. visų daugiabučių, santykinai daugiau tokių namų renovuota mažesniuose šalies miestuose ir miesteliuose. Vilniuje ir Kaune iki šiol renovuota po maždaug 7 proc. visų daugiabučių.

Pasak I.Skisaker, spartesnis daugiabučių ir kitų pastatų modernizavimas Lietuvai gali padėti lengviau pasiekti Nacionalinėje klimato darbotvarkėje numatytų tikslų didinti atsinaujinančių energijos šaltinių naudojimą ir mažinti bendrą emisijų kiekį.

„Vadovaudamiesi mūsų banko tvarumo strategija, planuojame aktyviai dalyvauti finansuojant projektus, kurie prisideda prie Nacionalinėje klimato darbotvarkėje apibrėžtų tikslų, siekiant sumažinti neigiamą poveikį aplinkai ir skatinant pozityvius pokyčius klimato srityje“, – sako „Swedbank“ vadovė.

„Swedbank“ finansavimo lėšos papildo „SB modernizavimo fondą“, kurio bendra vertė sudaro 275 mln. eurų, įskaitant Europos investicijų banko (EIB), Europos Tarybos vystymo banko, Šiaurės investicijų banko, „INVL Asset Management“, Šiaulių banko, taip pat Lietuvos valstybės bei Europos struktūrinio ir investicijų fondo (ESIF) finansavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius