Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šykštūs moka du kartus, arba Kaip nelikti apgautam renkantis būstą

Nekilnojamo turto kainoms po truputį lipant į viršų, vis daugiau žmonių nuomojamą būstą nusprendžia iškeisti į nuosavą. Gyventojai, susivilioję mažesnėmis būsto kainomis nei rinkoje, gali pakliūti į apgavikų pinkles ir prarasti sumas, siekiančias kelis tūkstančius eurų.
Būstas
Būstas / 123rf.com nuotr.

Apie vieną iš tokių sukčiavimo atvejų portalui LRT.lt papasakojo nekilnojamo turto (NT) agentūros „Capital“ brokeris Balys Kesminas.

Jis pasakoja, kad benaršydamas internete aptiko buto skelbimą, kurio kaina buvo itin viliojanti. Buto pardavėju prisistatė Mindaugas.

„Radau Vilniuje parduodamo buto P.Širvio gatvėje skelbimą. Parduoda savininkas, du kambariai, tarpinis aukštas, paliekami visi baldai, o siūloma kaina apie 15 tūkst. eurų žemesnė nei rinkos. Skelbimas tikrai patraukė akį“, – pasakojo jis.

Vis dėlto, patikrinus skelbimą atidžiau, B.Kesminas pastebėjo, kad internete toje pačioje svetainėje yra dar vienas skelbimas su tomis pačiomis nuotraukomis. Tik gatvė ir aukštas jau kitas, o jį parduoda NT brokeris, kuris už butą prašo 89 tūkst. eurų (melagingame skelbime nurodyta kaina buvo 49 tūkst. eurų).

Susisiekus su juo paaiškėjo, kad skelbimas tikras, todėl kilo įtarimų dėl skelbimo, kuris naudojo tas pačias nuotraukas ir siūlė beveik du kartus mažesnę kainą nei tikrasis skelbimo autorius.

B.Kesminas pabandė susisiekti su įtartino skelbimo savininku ir pareiškė norą apžiūrėti butą.

„Paprašius apžiūrėti būstą, jo pardavėjas teigė, kad išvažiuoja gyventi į užsienį ir nori kuo skubiau jį parduoti. Jis taip pat minėjo, kad šiuo metu yra išvykęs, grįš penktadienį, o šeštadienį ir vėl išvažiuoja į užsienį. Pardavėjas tikino, kad yra dar vienas klientas, norintis pirkti butą, bet jei aš noriu, jis gali man padaryti paslaugą ir už 300 eurų užstatą rezervuoti būstą apžiūrėjimui“, – skambutį su pardavėju komentavo B.Kesminas.

„Jei bus blogai, aš tą užstatą tikrai grąžinsiu. (...). Man nereikia problemų su policija“, – galimo aferisto žodžius perfrazavo NT ekspertas.

Pardavėjas žadėjo atsiųsti žmonos sąskaitą, kadangi butas yra jos močiutės.

„Į avanso paskirtį rašykite „Avansas už butą P.Širvio g. 16“. Buto numerio negaliu dabar pasakyti, yra nuomininkai, konfidencialumo sutartis su jais yra sudaryta, o dokumentai likę bute“, – galimo apgaviko žodžius komentavo B.Kesminas.

123rf.com nuotr./Būstas
123rf.com nuotr./Būstas

Jis minėjo, kad pardavėjas atsiuntė kažkokios moters banko sąskaitos numerį ir kitą rytą pradėjo teirautis, kada bus pervestas avansas.

B.Kesminas teigė, kad pabandžius internete paieškoti daugiau informacijos apie tariamą pardavėją Mindaugą, rado, kad pastarasis suteikia paskolas internetu iki 8 tūkst. eurų, tačiau taip pat prašo 300 eurų užstato. Be to, B.Kesminas pastebėjo, kad tas pats žmogus internete publikavo naują NT skelbimą Jaruzalės mikrorajone, Rugių gatvėje, kurio kaina apie 20 tūkst. eurų mažesnė nei rinkos.

„Paskambinus atsiliepė tas pats pardavėjas Mindaugas ir vėl išgirdau panašią istoriją: yra pirkėjas, reiktų avanso, močiutė savininkė, dabar bute yra nuomininkai, išvykstam į užsienį ir panašiai. Paieškojus buto nuotraukų, iškart radau, iš kur jos paimtos ir kokia reali buto kaina. Žodžiu, modelis aiškus“, – komentavo B.Kesminas.

Anot jo, šiuo metu abu skelbimai yra išimti. Tačiau nuo sukčiaus pinklių galėjo nukentėti ne vienas žmogus, kadangi pardavėjas kalbėjo įtikinamai ir buvo gerai pasiruošęs.

Policija: sumos nėra didelės, tam, kad neišgąsdintų patiklių žmonių

Policijos departamento, komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis pastebi, kad tokie atvejai pasitaiko, o žmonės kreipiasi į policiją dėl apgavysčių.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ramūnas Matonis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ramūnas Matonis

Anot jo, dažniausiai apgavikų prašomos sumos nėra didelės, tam, kad neišgąsdintų patiklių žmonių. Tačiau užstatų kainos gali svyruoti priklausomai nuo turto vertės.

„Siekiant išvengti tokių situacijų, reikėtų vengti pervedinėti avansus, kol nėra dokumentų arba kol butas dar nėra apžiūrėtas“, – komentavo R. Matonis ir pridūrė, kad pastebėjus tokius sukčiavimo atvejus žmonės turėtų kreiptis į policiją.

Galima prarasti nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių eurų

Nekilnojamo turto agentūros „Ober–Haus“ būsto departamento vadovas Audrius Šapoka pastebi, kad tokie atvejai NT rinkoje yra nesvetimi, o ant sukčių kabliuko papuolusių klientų prarastos sumos gali siekti nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių eurų.

NT ekspertas pažymi, kad tokios apgavystės dažniausiai pasitaiko nuomos rinkoje, o jos ypač suaktyvėja rudenį. Tačiau yra atvejų, kada nukenčia ir butus bandantys įsigyti klientai.

A.Šapoka teigia, kad buto nuomos atveju užstatas įprastai siekia 1–2 mėnesių nuomos kainos dydį. Prabangesniam turtui gali būti taikomas ir 3 mėnesių buto nuomos užstato kaina. Jis taip pat teigia, kad profesionalūs brokeriai niekada neima rezervacijos mokesčio, tačiau tai daro nepatyrę pardavėjai.

Norint išvengti sukčiavimo atvejų NT ekspertas siūlo atkreipti dėmesį į tai, ar pinigai pervedami su sutartimi, ar be jos.

„Labai svarbu pastebėti, ar užstatas yra perduodamas tuomet, kada jau yra pasirašyta nuomos sutartis ir perduoti raktai, ar prašoma pervesti užstatą, kai dar jokie dokumentai nėra pasirašyti. Jei nėra jokios sutarties, rizika būti apgautam didėja“, – teigia A.Šapoka.

Kitas svarbus aspektas, visada privalu pasitikrinti asmens, su kuriuo bendraujama dėl buto pardavimo, tapatybę.

„Jei pasirašome susitarimą, visada pridėkime prie susitarimo asmens dokumento kopiją“, – pataria NT ekspertas A.Šapoka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius