-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Teismo sprendimas dėl Zoologijos sodo rekonstrukcijos pirkimo bus skundžiamas

Kauno apygardos teismo sprendimą nutraukti Zoologijos sodo rekonstrukcijos viešąjį pirkimą po trečiadienio pasitarimo Aplinkos ministerijoje nuspręsta skųsti.
Snieginis leopardas
Snieginis leopardas / Aliaus Koroliovo/15min nuotr.

„Priimtas toks sprendimas, kad reikėtų skųsti apeliacine tvarka šitą teismo sprendimą aukštesnės instancijos teismui visa apimtimi“, – BNS sakė aplinkos ministro atstovas spaudai Mindaugas Bajarūnas.

Pasitarimas su ministerijos ir Zoologijos sodo atstovais surengtas po to, kai teismas pirmadienį neteisėtomis pripažino Zoologijos sodo rekonstrukcijos sąlygas ir nurodė pirkimą nutraukti.

Tikimasi, kad aukštesnės instancijos teisme klausimas bus išnagrinėtas per maždaug tris mėnesius.

Kaip BNS sakė aplinkos viceministras Martynas Norbutas, lygiagrečiai teisminiams ginčams bus vykdomos konsultacijos ir ruošiamasi paskelbti naują pirkimą tuo atveju, jeigu apeliacinės instancijos teismas sprendimo nepakeis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Martynas Norbutas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Martynas Norbutas

Ministerijos ir Zoologijos sodo atstovams ypač nepriimtinas buvo teismo reikalavimas išskaidyti viešąjį pirkimą dalimis, kad atskirai būtų rengiami projektavimo ir statybos darbų konkursai. Kaip BNS anksčiau sakė aplinkos viceministras Martynas Norbutas, tokiu atveju darbų nebūtų spėta pabaigti laiku ir grėstų prarasti apie 12 mln. eurų finansavimą Zoologijos sodo rekonstrukcijos projektui.

Pasak viceministro, nepalankios teismo išvados gali būti pasitelkiamos kaip argumentas ir vykdant naują pirkimą, todėl procesas dar labiau užsitęstų. Jeigu apeliacinės instancijos teismo verdiktą pavyktų gauti iki rudens, darbus dar būtų įmanoma pradėti laiku.

„Teisme buvo eksperto išvados iš zoologijos sodo pusės, kodėl pasirinktas neatskyrimas. Buvo aiški argumentacija: dėl paties projekto vientisumo. (...) Ši teritorija yra labai jautri ir visas planas yra sudarytas, statybos turi vykti pagal labai aiškų grafiką, kad žvėris būtų galima perkelti iš vienos vietos į kitą, kad jie nebūtų paveikti statybų darbų. Jeigu būtų skirtingi laimėtojai, laikymasis grafiko būtų dar sudėtingesnis“, – sakė viceministras.

Aplinkos ministerija vis dar svarsto galimybę didelės vertės viešojo pirkimo organizavimą perimti iš Zoologijos sodo ir vykdyti jį pati arba pavesti kitai pavaldžiai institucijai. Dėl šio klausimo, pasak M.Bajarūno, kol kas galutinai nenuspręsta.

Pirmosios instancijos teismas paskelbė, kad vykdyto pastatų ir voljerų projektavimo bei statybos darbų konkurso kai kurios sąlygos pripažintos neteisėtomis, nes, teismo vertinimu, pirkimo sąlygos nebuvo aiškios, tikslios, nepakankamai skaidrios, sudarančios galimybę perkančiajai organizacijai subjektyviai vertinti tiekėjų pateiktus pasiūlymus.

Šį pirkimą tyrė bei jam priekaištų turėjo ir Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius