Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„The Guardian“: D.Trumpas kartu su V.Putino rėmėju I.Krutojumi Rygoje planavo statyti pramogų oazę

2010 metais dabartinis Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas kartu su turtingu Rusijos prezidento Vladimiro Putino rėmėju kompozitoriumi Igoriu Krutojumi planavo statyti Baltijos šalių mažąjį Las Vegasą – viešbutį ir pramogų kompleksą Latvijos sostinėje Rygoje, praneša britų dienraštis „The Guardian“.
Donaldo Trumpo vizitas Prancūzijoje
Donaldo Trumpo vizitas Prancūzijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

I.Krutojus yra vienas garsiausių Rusijos kompozitorių, už nuopelnus Rusijos kultūrai apdovanotas ordinu, kurį gavo iš V.Putino, taip pat laikomas vienu ištikimiausių jo šalininkų.

Į Rygą 2010 metų rugsėjį buvo atvykęs vyresnysis D.Trumpo kompanijos viceprezidentas įsigijimui ir plėtrai Davidas Orowitzas, kuris, „The Guardian“ šaltinių teigimu, žvalgėsi teritorijos galimoms statyboms. Kaip tinkamiausia vieta pasirinkta Zakiusalos sala Dauguvos upėje, kurioje pastatytas aukščiausias Baltijos šalyse Rygos televizijos bokštas.

2011-ųjų birželį I.Krutojus kartu su dviem kolegomis buvo susitikęs su D.Trumpo dukra Ivanka Trump Manhatane siekiant aptarti galimas viešbučio statybas. Susitikime kalbėta apie pastato statybas festivaliui „Naujoji banga“, kurio vienas iš įkūrėjų buvo I.Krutojus.

„Norėjome viešbutį festivalio metu skirti muzikantams ir dainininkams, o koncertų salę – pasirodymams“, – I.Krutojus aiškino „The Guardian“.

Grįžęs į Latviją jis surengė spaudos konferenciją su Ainārsu Šlesersu, latvių verslininku ir buvusiu ministro pirmininko pavaduotoju, kuris turėjo užtikrinti D.Trumpo įsitraukimą į projektą.

„Pritraukdami tokio rimto investuotojo kaip Trumpas dėmesį, galima galvoti apie „Naujosios bangos“ kryptį link Europos auditorijos“, – tuomet sakė I.Krutojus.

„Scanpix“ nuotr./Igoris Krutojus
„Scanpix“ nuotr./Igoris Krutojus

Galimas bendradarbiavimas su „Trump Organization“ buvo derinamas ne vieną kartą, tačiau vėliau I.Krutojų apklausė Latvijos korupcijos prevencijos ir kovos (KNAB) biuro darbuotojai, kurie tuo metu tyrė vadinamąją „Oligarchų bylą“. Tiesa, jokie įtarimai verslininkui nebuvo pareikšti.

Bet A.Šlesersas buvo pagrindinė tyrimo, kurį vykdė Latvijos institucijos, figūra ir buvo įtariamas, kad pasinaudodamas padėtimi darydavo įtaką nekilnojamojo turto plėtotojams ir teikdavo pagalbą toms bendrovėms, kurias paslapčia valdė. Tačiau A.Šlesersas kaltinimus neigė.

Nors viešai neigiama, kad KNAB tyrimas galėto padaryti įtaką sandoriui, tačiau po to tolesnės derybos su D.Trumpo kompanija sustojo.

Viešėdamas Rygoje Donaldas Trumpas jaunesnysis žurnalistams prisipažino, kad jo šeima svarstė galimybę plėtoti projektą Latvijoje.

„Mes kurį laiką kalbėjome apie galimybę čia statyti, tačiau niekas toliau nepasistūmėjo, bet dar vis esame susidomėję šia vieta“, – reporteriams sakė jis, paklaustas apie I.Krutojų.

Norėdamos tęsti šią tyrimo dalį, Latvijos institucijos paprašė JAV teisėsaugos pagalbos 2014 metais. Šaltinių teigimu, latviai prašė, kad būtų apklaustas pats D.Trumpas. Kiek žinoma, bent vienas „Trump Organization“ vadovų kalbėjosi su FTB atstovais, taip pat kompanija pateikė rašytinius atsakymus. JAV Latvijai atsakė tik 2015-ųjų rugsėjį, kai byla buvo beveik baigta, tačiau jau be D.Trumpo pavardės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius