Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turto bankas parduoda pastatą ir patalpas Kauno senamiestyje

Turto bankas ketvirtadienį pranešė parduodantis kultūros vertybėmis pripažintą pastatą ir patalpas Kauno senamiestyje.
L.Zamenhofo g. 5A
L.Zamenhofo g. 5A / Turto banko nuotr.

Esperanto kalbos sumanytojo Liudviko Lazario Zamenhofo garbei gatvėje Turto bankas parduoda greta esančius du objektus. Vienas jų, Turto banko duomenimis, yra vienintelis pasaulyje išlikęs pastatas tiesiogiai susijęs su esperanto kalbos atsiradimu.

L.Zamenhofo g. 5 esantis 295 kv. m ploto, dviejų aukštų su mansarda, plytų mūro administracinis pastatas parduodamas su 0,0293 ha ploto sklypo dalimi. Pastatas XIX a. pabaigoje priklausė pasiturinčiai Kauno žydų Zilbernikų šeimai.

Jauniausioji iš aštuonių Zilbernikų atžalų – Klara Zilbernik XIX a. devintajame dešimtmetyje viešėdama Varšuvoje susipažino su gydytoju, filologu L.Zamenhofu. Jis 1887 metais pirmą kartą atvyko į Lietuvą aplankyti būsimų uošvių ir paprašyti jų dukros rankos. Apsilankymo Kaune metu jis pasakojo Klaros tėvui Aleksandrui apie savo idėją sukurti tarptautinę kalbą ir gavo solidžią paramą pirmosios esperanto kalbos knygos Unua Libro leidimui.

Gatvė, kurioje stovi vienintelis pasaulyje su esperanto kalbos kūrėju susijęs namas, 1926 metais pavadinta jo garbei.

Parduodamas pastatas taip pat buvo naudojamas įstaigų veiklai, nuo 1993 metais jame veikė Lietuvos esperantininkų sąjunga.

„Šiuo metu pastatui labai reikia naujo šeimininko, kuris imtųsi kapitalinio remonto ir prikeltų jį naujam gyvenimui. Pradinė parduodamo turto kaina – 220 495 eurai“, – skelbia Turto bankas.

Tame pačiame kieme esančiame kitame pastate, adresu L.Zamenhofo g. 5A, parduodamos 94,91 kv. m ploto negyvenamos patalpos su 0,0073 ha ploto sklypo dalimi.

XVI amžių menantis dviaukštis gyvenamasis namas su rūsiu XIX a. buvo paverstas sandėliu, kurį valdė Lenkijos karalystės pirklys, o vėliau Kauno žydai. Sovietmečiu pastatas buvo pritaikytas butams.

Turto banko parduodamos patalpos yra trijų aukštų pastato pusrūsyje, suremontuotos ir pritaikytos verslo poreikiams. Patalpos yra išnuomotos iki 2023 metų sausio 14 dienos, tačiau naujasis patalpų savininkas turės teisę vienašališkai nutraukti nuomos sutartį.

Pradinė parduodamo turto kaina 125 165 eurai.

Abu pastatai yra pripažinti kultūros paveldo vertybėmis. Registracija į šių objektų aukcionus vyks rugsėjo 5–7 dienomis, o patys aukcionai prasidės rugsėjo 12 dieną 9 valandą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius