-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vakansijos biuruose pasiekė istorines žemumas

Šių metų I ketvirtį Vilniaus biurų rinkoje vakansijos rodiklis pasiekė rekordines žemumas – nukrito iki 3 proc. Nors šiemet mieste bus atidaromi 4 nauji biurų kompleksai, vakansija reikšmingai neišaugs. Tai skelbiama tarptautinės nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovės „Newsec“ parengtoje 2018 m. I ketvirčio Vilniaus biurų rinkos apžvalgoje „Inside Office Market“.
Žvilgsnis nuo Trijų kryžių kalno
Žvilgsnis nuo Trijų kryžių kalno / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Vakansijos rodiklio kritimą nulėmė spartus ekonomikos augimas, paskatinęs įmonių plėtrą, kuriuos savo ruožtu vis dažniau ieško modernaus biuro. Svarbus faktorius yra ir prieš 6-18 mėn. pasirašomos išankstinės nuomos sutartys dėl kurių didesnė dalis naujų biurų atsidaro beveik pilnai užimti. Rinkai pirmąjį metų ketvirtį pristatyta 9 tūkst. kv. m. naujos erdvės, tuo tarpu biuro paklausa buvo gerokai aukštesnė“, – pranešime spaudai cituojama bendrovės Tarpininkavimo grupės vadovė Jurgita Šilaikytė.

2018 m. pirmąjį ketvirtį Vilniuje buvo atidarytas verslo kompleksas „LINK“ rinkai pasiūlęs 8,5 tūkst kv. m. A klasės biuro erdvės. Tiesa jau atidarymo dieną jo užimtumas siekė 100 proc. – „LINK“ įsikūrė „Teltonika“, „Cognizant“, „BNS“, „Diginet“ ir „15min.lt“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jurgita Šilaikytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jurgita Šilaikytė

Vilnius kelerius metus iš eilės patenka tarp mažiausiai laisvos biuro erdvės turinčių miestų Europoje. Naujausiais duomenimis Lietuvos sostinė yra vienas iš trijų žemiausią vakansijos rodiklį turinčių miestų Europoje ir nusileidžia tik dviem Vokietijos didmiesčiams. Praėjusių metų pabaigoje mažiausia vakansija buvo Berlyne (2 proc.), Miunchene (3,3 proc.) ir Vilniuje (3,4 proc.).

„Augantis įsisavinimas ir nepakankamas naujų užbaigtų biurų projektų skaičius lėmė, kad bendras vakansijos rodiklis mažėjo ir Europos didžiuosiuose miestuose. 2017 m. jis nukrito iki 7,8 proc., kai 2016 m. siekė 8,5 proc.“, – teigia J.Šilaikytė.

2017 m. Vilniuje biurų įsisavinimas pasiekė rekordines aukštumas ir buvo 80 tūkst. kv. m. Tuo tarpu bendras Europos biurų įsisavinimas 2017 m., lyginant su 2016 m. metais, augo 12 proc. ir pasiekė apie 13 mln. kv. m, kai 2016 m. jis siekė 11,6 mln. kv. m.

Nauji biurai atidaromi jau užimti

Planuojama, kad šiemet duris atvers biurų centrai „Duetto II“, „Asgaard Keys“, „Business Stadium“, trečiasis biurų komplekso „3 Burės“ bokštas.

„Trys iš naujų biurų centrų bus atidaryti centriniame Vilniaus verslo kvartale ir turės A energetinę klasę. Jų plotas sieks nuo 4100 iki daugiau nei 15 tūkst. kv.m. Vienintelis B klasės biurų centras „Duetto II“ bus atidaromas Viršuliškių mikrorajone, greta 2017 m. atidaryto pirmojo biurų komplekso“, – pasakoja J.Šilaikytė.

Pirmąjį metų ketvirtį vakansijų rodiklis A klasės biuruose siekė 1,6 proc., o B klasės biuruose – 3,9 proc. Naujieji objektai biurų erdvės kiekį Vilniuje išaugins 39 tūkst., tiesa vakansijų rodikliui tai reikšmingos įtakos neturės, nes reikšminga ploto dalis yra išnuomota iš anksto.

„A klasės biurai išlieka populiariausi – juose išankstinių nuomos sutarčių yra daugiausia, o trečiasis biurų komplekso „3 Burės“ bokštas jau yra pilnai išnuomotas. Vidutiniškai šiemet atidaromuose A klasės biurų centruose yra išnuomota 55 proc. erdvės. Moderniais biurais aktyviai domisi tiek Lietuvoje veiklą pradedančios užsienio kompanijos, tiek plėtrą vykdančios vietos įmonės, todėl panašu, kad naujieji biurai atsidarys turėdami žemą vakansijos rodiklį“, – sako „Newsec“ Tarpininkavimo paslaugų grupės vadovė.

Kol kas didžiausias 2018 m. nuomos sandoris Vilniuje užfiksuotas vasario mėnesį – SEB bankas išsinuomojo didžiąją ploto dalį bendrovės „Lords LB Asset Management“ fondo planuojamame statyti verslo centre. Jo plotas sieks 12 700 kv. m, o apie 10 000 kv. m jau išsinuomojo SEB bankas. Verslo centrą tikimasi atidaryti iki 2020 m. vidurio.

Skaičiuojama, kad 2018–2019 m. Vilniaus biurų rinką papildys apie 148 tūkst. kv. m naujo ploto. Šiuo metu 10 iš 12 biurų projektų jau yra įgyvendinami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius