Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valdžia ruošia „pagalvę“ be darbo likusiems būsto paskolų turėtojams

Dėl koronaviruso Lietuvoje įvedus karantiną, Vyriausybė pirmadienį ėmėsi svarstyti ekonomikos skatinimo ir pagalbos verslui planą. Siekiant išsaugoti darbo vietas ir gyventojų pajamas, valdžia siūlo prailginti būsto paskolų atidėjimo laikotarpį iki 6 mėnesių tiems, kurie neteko darbo, suteikiant valstybės garantiją.
Paskola
Paskola / 123rf.com nuotr.

Ankstyvą pirmadienio rytą, Lietuvoje įvedus karantiną, Finansų ministerija parengė priemonių paketą, kurio vertė – 2,5 milijardo eurų. Dalis jo – pagalba darbo netekusiems, bet turintiems būsto paskolas žmonėms.

Siūloma prailginti būsto paskolų įmokų (išskyrus palūkanas) mokėjimo atidėjimo laikotarpį netekusiems darbo nuo 3 iki 6 mėnesių, suteikiant valstybės garantiją.

TAIP PAT SKAITYKITE: Užsidarančiai Lietuvos ekonomikai ir darbuotojams – 2,5 milijardo eurų gelbėjimosi ratas

Situacija paveiks apie dešimtadalį skolininkų

Lietuvos banko Finansinio stabilumo departamento direktorius Jokūbas Markevičius 15min teigė, kad būsto paskolas turinčių namų ūkių šiuo metu yra apie 200 tūkst. Tačiau sudėtinga tiksliai įvardinti gyventojų dalį, kuriai bus pritaikomos mokėjimo atostogos dėl koronaviruso pasekmių.

„Galima numanyti, kad tai palies gyventojus iš karantinui pažeidžiamesnių sektorių, tokių kaip turizmas, viešbučiai ir restoranai, prekyba. Atsižvelgiant į dirbančiųjų pažeidžiamuose sektoriuose dalį, galima daryti prielaidą, kad dėl koronaviruso ir įvesto karantino padarinių gali būti paveikti apie dešimtadalį būsto paskolas turinčių namų ūkių“, – įvertino jis.

Lietuvos banko nuotr./Jokūbas Markevičius
Lietuvos banko nuotr./Jokūbas Markevičius

Vis dėlto, anot J.Markevičiaus, tokia priemonė yra reikalingas sprendimas, siekiant palengvinti gyventojų išlaidų naštą, laikinai sumažėjus jų pajamoms.

„Karantinui pasibaigus ir verslui vėl pradėjus veikti įprastu ritmu, gyventojų pajamos atsistatytų ir jie vėl imtų mokėti įmokas, tad daugelio jų mokumas, tikėtina, nesuprastėtų“, – įsitikinęs jis.

Problema didesnė, nei paskolų mokėjimas

„Inreal“ grupės analitikas Tomas Sovijus Kvainickas 15min teigė, kad ši priemonė nėra butaforinė ir turėtų daliai piliečių padėti.

„Kiekviena visuomenės apsaugos ar pagalbos jai priemonė tokiu sudėtingu metu yra sveikintina. Kokiai daliai žmonių šių priemonių prireiks, kol kas sunku pasakyti, nes nežinome, kaip plėsis koronavirusas, kaip ilgai truks pandemijos ir karantino laikotarpiai, kaip visa tai paveiks Lietuvos ekonomiką ir verslą“, – sakė jis.

Tačiau, T.S.Kvainicko teigimu, kol kas neabejotina, kad didžiausią smūgį karantinas suduos turizmo, kultūros, pramogų, maitinimo sektoriams.

„Jeigu normaliomis ekonomikos sąlygomis netekau darbo, išėjau iš jo, tai trys mėnesiai sveikai veikiančioje rinkoje yra sąlyginai pakankamas laiko tarpas susirasti darbą. Lygiai taip pat normaliomis sąlygomis 6 mėnesiai jau yra pakankamas laikas susirasti darbą.

Tačiau, jeigu buksuoja sektorius, atleidžia daug žmonių, tai per tuos 6 mėnesius tampa sunkiau susirasti darbą ir tai reiškia, kad daliai žmonių teks persikvalifikuoti. Ar to laiko užtenka tam? 6 mėnesiai yra trumpas laiko tarpas“, – įsitikinęs analitikas.

„Inreal“ nuotr./Tomas Sovijus Kvainickas
„Inreal“ nuotr./Tomas Sovijus Kvainickas

Tačiau, T.S.Kvainicko nuomone, nekilnojamojo turto rinka šioje situacijoje turi daugiau privalumų dėl užsiaugintų „lašinukų“ per paskutinius kelerius metus ir savo inertiško pobūdžio.

„Tačiau užsitęsus karantinui poveikį turės ir NT, kaip ir visos kitos verslo sritys“, – aiškino jis.

Bankų asociacija: planas turi būti lankstus

Manto Zalatoriaus, Lietuvos bankų asociacijos prezidentas, 15min teigė manantis, kad Vyriausybės plane numatytos priemonės ir pinigų suma yra užtektinai svarios, kad jų įgyvendinimas bent iš dalies amortizuotų neigiamus pandemijos efektus. Be to, anot jo, svarbu, kad planas būtų lankstus, nes situacijai keičiantis jį gali prireikti koreguoti.

„Šalyje veikiantys bankai pasirengę prisidėti prie bendrų veiksmų. Tik veikdami išvien, išspręsime šios išskirtinės situacijos keliamus iššūkius“, – sakė jis.

Be to, M.Zalatoriaus teigimu, šiuo metu šalies finansų sektorius yra stabiliausias per visą Nepriklausomybės laikotarpį ir geriau nei bet kada iki šiol pasirengęs galimiems sukrėtimams.

„Naujausiais duomenimis, bankų kapitalo pakankamumo rodikliai ženkliai viršija nustatytus reikalavimus. Tai suteikia bankams daug daugiau manevro laisvės. Tačiau labai svarbu suprasti, kad vien finansų sektoriaus pastangų susiklosčiusioje situacijoje nepakanka – minimizuoti jos neigiamus padarinius galime tik visi kartu“, – aiškino jis.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Mantas Zalatorius
Arno Strumilos / 15min nuotr./Mantas Zalatorius

Be to, M.Zalatoriaus teigimu, bankai puikiai supranta nerimą dėl neapibrėžtumo ir yra pasirengę bendradarbiauti su finansinių įsipareigojimų turinčiais klientais, laikinai praradusiais pajamas.

„Kiekvienas atvejis yra individualus ir gali būti išspręstas bankui ir klientui bendradarbiaujant. Tad svarbiausia – laiku pasidalinti nuogąstavimais ir pradėti ieškoti abiem pusėms priimtinų sprendimo būdų“, – sakė jis.

Anot jo, vadovaujantis galiojančiais teisės aktais ir Vyriausybės patvirtintu ekonomikos skatinimo ir pagalbos verslui planu, bankų paskolas turintys gyventojai, susidūrę su finansiniais sunkumais, gali kreiptis dėl vadinamųjų kredito atostogų – būsto paskolų įmokų mokėjimo atidėjimo.

„Finansinių įsipareigojimų turintiems gyventojams norime priminti, kad šios priemonės nėra taikomos automatiškai. Tam būtinas paties kliento kreipimasis. Įvertinus karantino specifiką, prašome visų klientų supratingumo ir rekomenduotume kreiptis į banką tik faktiškai netekus pajamų“, – komentavo jis.

M.Zalatorius primena, kad karantino metu primygtinai rekomenduojama naudotis interneto banku bei nuotolinėmis specialistų konsultacijomis. Kilus būtinybei apsilankyti skyriuje, klientams patariama pirmiausia susipažinti su aktualia informacija dėl paslaugų teikimo karantino metu konkretaus banko interneto svetainėje.

Bankai ragina klientus kreiptis patiems

Sonata Gutauskaitė Bubnelienė, SEB Baltijos šalių mažmeninės bankininkystės vadovė, mano, kad koronaviruso pandemijos padarinius Lietuvos verslas ir gyventojai pradės matyti tik dabar.

Anot jos, bankas atidžiai stebi besikeičiančią situaciją ir pasaulyje, ir mūsų šalyje, ruošiasi įvairiems scenarijams.

„Kol kas nematome padidėjusio klientų nerimo, sulaukiame tik pavienių klientų prašymų aptarti finansinių įsipareigojimų klausimus. Esame pasirengę padėti klientams išgyventi sunkesnį laiką, kiekvieną atvejį nagrinėsime individualiai“, – atsakė ji.

„Luminor“ banko Privačių klientų finansavimo grupės vadovė Regina Ungailaitienė 15min sakė, kad pagal galiojančius įstatymus būsto paskolos mokėjimai gali būti atidedami 3 mėn. terminui, tačiau šiuo metu esant neapibrėžtai situacijai šį laikotarpį pratęsėme iki 6 mėn.

„Pakeitimus atliekame tiesiog gavus kliento prašymą“, – aiškino ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nekilnojamasis turtas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nekilnojamasis turtas

Be to, R.Ungailaitienė pažymi, kad į kiekvieną atvejį žiūrima individualiai. Jeigu kliento pajamos sumažėjo, gali sumažėti ar gali atsirasti kitų trukdžių grąžinant paskolą, rekomenduojama kuo greičiau susisiekti su banku.

„Kuo anksčiau klientas pasitars su banku, tuo daugiau galimybių surasti abiem pusėms priimtiną sprendimą. Įprastą bankui praktiką taikome ir viruso grėsmės atveju“, – 15min komentavo ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius