Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus bendrabučiuose netelpa studentai: laikai, kai triviečiuose kambariuose gyveno po du, praeityje?

Šiais metais neįprastai sumažėjusi pasiūla paaugino butų nuomos kainas, tad pigūs bendrabučiai, panašu, tapo dar geidžiamesne išeitimi. Vilniaus studentų bendrabučiuose – jau ankšta. Triviečiai kambariai, kuriuose anksčiau buvo galima gyventi po du ar net vieną bus užpildyti visu 100 proc. Į juos vėl sugrįžta baldai trečiajam asmeniui. Ieškoma, kur apgyvendinti į juos netelpančius.
Renovuojami studentų bendrabučiai Saulėtekyje
VGTU bendrabutis Sauletekyje / Šarūnės Janušonytės/15min nuotr.

Feisbuke, vienoje iš studentų grupių, keletas vartotojų pasidalijo gauta informacija, kad bendrabučiais nusėtame Vilniaus Saulėtekio rajone gyvenantys studentai nebegalės triviečio kambario dalytis dviese, nes jie bus 100 proc. užpildyti po tris gyventojus.

„Administracija niekuo negali padėti. Ateityje nebelieka jokios galimybės toliau gyventi po vieną ar du“, – rašė studentės.

15min kreipėsi platesnių komentarų į grupės vartotojus, tačiau nesulaukė atsakymų.

Viena jų pasiūlė kreiptis į universiteto administraciją.

Universitetų atstovai patvirtina, kad šįmet sostinės bendrabučiuose studentams teks pasispausti, o ir visi norintys veikiausiai netilps.

Vilnius TECH paslaugų skyriaus vedėjas Algirdas Bendikas patvirtino, kad ieškoma būdų, kaip bendrabutyje sutalpinti kuo daugiau gyvenamosios vietos ieškančių studentų.

„Studentų, kai jų buvo mažiau, patogumui triviečiai buvo virtę dviviečiais, kambariuose buvo daugiau erdvės. Šiemet turime labai daug studentų prašymų – tiek Lietuvos, tiek užsienio, kurie nori gauti bendrabutį. Kad jiems pagelbėtume, sutalpintume kuo daugiau studentų, didesnieji kambariai vėl paverčiami triviečiais“, – 15min teigė A.Bendikas.

Jis pasakojo, kad šiuo metu iš gamintojo laukiama naujų baldų. Buvusiuose triviečiuose kambariuose bus papildomai pristatyta po lovą, kėdę, staliuką ir spintą.

Kaip tik šiuo metu vyksta studentų apgyvendinimas, bet jau dabar akivaizdu – visi norintys netelpa.

„Jau daugiau kaip šimto nebesutalpiname. Ieškome variantų, kaip juos apgyvendinti, prašome kitų mokymų įstaigų pagalbos apgyvendinti“, – tvirtino A.Bendikas.

Mykolo Romerio universiteto (MRU) Išorinės komunikacijos vadybininkas Kęstutis Stoškus taip pat 15min patvirtino, kad bendrabučiai bus 100 proc. užimti, o ne visi norintys galės apsigyventi MRU Studentų namuose.

Tiesa, priešingai nei kitur, čia ir anksčiau nebūta galimybės triviečiuose kambariuose gyventi po du ar vieną.

„Studentų namuose niekuomet nebuvo ir nėra galimybės gyventi triviečiuose kambariuose po du, kadangi tai atimtų vietą iš kitų studentų, kurie nori gyventi Studentų namuose“, – patikino K.Stoškus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mykolo Romerio universitetas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mykolo Romerio universitetas

Vilniaus universiteto Komunikacijos poskyrio vadovė Gretė Gerulaitytė
15min teigė, kad šiuo metu universitetas priėmė didelę dalį ukrainiečių studentų bei nuolat siekia užtikrinti apgyvendinimo galimybę lietuviams, kurie stokoja finansinių pajėgumų.

„Jų skaičius šiemet padidėjęs ir dėl būsto rinkos brangimo. Todėl iki šiol dviese triviečiuose kambariuose gyvenę studentai ar po vieną dviviečiuose gyvenę studentai ir mokėję pilną nuomos kainą (kuri universitete nebuvo didinama jau kurį laiką) už kambarį mokės mažiau priimdami gyventojus laisvose vietose“, – komentavo G.Gerulaitytė.

Pasak jos, universitetas nuomos sutarčių su studentais nenutraukia, jos šiuo metu yra koreguojamos.

„Su studentais nuolat palaikomas ryšys ir apie pokyčius jie informuojami, to anksčiau padaryti nepavyko iki naujų sutarčių pasirašymo momento, kai paaiškėja kiek studentų pretenduoja į gyvenamąją vietą bendrabutyje, kadangi tam tikrais atvejais pirmumo tvarka gyvenamoji vieta skiriama tam tikrus kriterijus atitinkantiems studentams“, – pridūrė G.Gerulaitytė.

Studentams išsinuomoti būstą – iššūkis

NT ekspertas, VšĮ „Realdata“ vadovas Arnoldas Antanavičius neseniai 15min teigė, kad butų nuomos kainos nuo metų pradžios paaugo apie 20–30 proc. Toks nuomos kainų šuolis labiausiai susijęs su karu Ukrainoje – dėl jo į Lietuvą atsikraustė tūkstančiai ukrainiečių.

„Atitinkamai rinkoje dėl to nutiko sujudimas – iš vienos pusės, nuomininkams pakilo kainos. Yra tokių prielaidų, kad dalis nusprendė įsigyti būstą, nepaisant visų neigiamų rodiklių. Matome, kad pirkimų ir pardavimų apimtys antrinėje rinkoje išlieka stabiliai aktyvios. Kita vertus, padidėjus nuomos kainoms, padidėjo ir pelningumas iš nuomos, galbūt tai kažkam pasirodė patrauklu įsigyti“, – kalbėjo specialistas.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Arnoldas Antanavičius
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Arnoldas Antanavičius

Anot A.Antanavičiaus, šiuo metu rinka natūraliai pradeda normalizuotis, bet trumpuoju laikotarpiu tam tikras iššūkis studentams lieka, nors gatvėje gyventi neteks.

„Faktas, kad studentai yra ta nuomininkų grupė, kuri dažniausiai yra linkusi kooperuotis ir ieškoti tokių ekonomiškai efektyvių sprendimų. Studentai turi savo biudžetą, kurį yra nusiteikę skirti pragyvenimui, ir stengiasi surasti, kad į tą biudžetą įtilptų – ar tai būtų vieno kambario butas nuomotis dviese, ar trijų kambarių butas pasidalinant kambariais“, – komentavo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius