-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus biurų rinkos vakansija netrukus pasieks Europos vidurkį: ko tikėtis ateinančiais metais?

Vilniaus komercinio nekilnojamojo turto (NT) rinkoje įsivyravo štilis – trečiąjį ketvirtį naujų nuomos sandorių buvo sudaroma mažiau, o nuomininkams toliau auga biurų pasirinkimo galimybės. Prognozuojama, kad per paskutinį šių metų ketvirtį vakansijos rodiklis Vilniuje palaipsniui augs iki 7-8 proc. ir pasieks Europos vidurkį, o po 12 mėnesių gali pasiekti daugiau nei 10 proc. siekiančią vakansiją, skelbiama tarptautinės nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovės „Newsec“ parengtoje 2020 m. III ketvirčio Vilniaus biurų rinkos apžvalgoje „Vilnius Office Outlook“.
Ofisas
Ofisas / 123rf.com nuotr.

Kaip ir buvo prognozuota, žemas vakansijos lygis Vilniuje paskatino projektų vystytojus investuoti į biurų plėtrą ir 2020 III ketv. Vilniaus modernių biurų rinkos pasiūla išaugo 50 100 kv. m arba 6,7 proc., o nuo metų pradžios pasiūla padidėjo 69 700 kv. m arba 9,6 proc. Bendra rinkos vakansija per šį ketvirtį padidėjo nuo 3,3 proc. iki 4,9 proc. : A klasėje vakansija išaugo nuo 2,1 proc. iki 3,2 proc., o B klasėje – nuo 4,3 proc. iki 6,3 proc. Daugiau ploto per vieną ketvirtį buvo papildyta tik prieš ketverius metus, kai atsidarė „Quadrum“ ir „City“ verslo centrai.

Šiuo metu Vilniuje vystomi projektai, sudarantys apie 236 800 kv. m naujos nuomojamo biuro erdvės, kuri dar labiau padidins pasiūlą šiame sektoriuje iki 2022 metų pabaigos.

Vilniuje didėjanti naujų biurų pasiūla išliks pagrindine laisvų patalpų ploto augimo priežastimi ir plėtotojai joms naujų nuomininkų ieškos ilgiau nei buvo įprasta pastaruosius keletą metų.

„Įvertinus sudaromų nuomos sandorių ir naujų vystomų projektų apimtis, prognozuojama. kad vakansija metų pabaigoje padidės iki 7-8 proc. ir pasieks Europos vidurkį. Per 2020 m. ir dvejus ateinančius metus suplanuota dvigubai didesnė vidutinė metinė pasiūla – 138 000 kv. m, nei praėjusių penkerių metų vidurkis – 65 000 kv. m. Skaičiuojame, kad jei patalpų įsisavinimo lygis neaugs sparčiau, lyginant su praėjusiais metais, jau po 12 mėnesių galime turėti ir daugiau nei 10 proc. siekiančią vakansiją. Vis tik Vilniuje didėjanti naujų biurų pasiūla išliks pagrindine laisvų patalpų ploto augimo priežastimi ir plėtotojai joms naujų nuomininkų ieškos ilgiau nei buvo įprasta pastaruosius keletą metų“, – teigia Jurgita Ragaišė, „Newsec“ tarpininkavimo paslaugų grupės vadovė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Newsec“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Newsec“

Sulėtėjusi naujų nuomos sandorių rinka

Vakansija biurų segmente šių metų III ketvirtį sparčiau augo ir dėl sulėtėjusios nuomos sandorių rinkos. Nuo metų pradžios sudarytų sandorių plotas perkopė 77 300 kv. m, o nuomos rinka, palyginus su praėjusių metų devyniais mėnesiais, sulėtėjo apie 15%. 2020 III ketvirtį, lyginant su šių metų praeitu ketvirčiu, nuomos rinkos apsukos sumažėjo 53%, o sudarytų nuomos sandorių plotas tesiekė 13 300 kv. m. Susiklosčiusią situaciją lemia keli rodikliai: potencialūs nauji investuotojai į darbo vietas negali atvykti dėl apriboto keliavimo, ne visos įmonės planuoja darbo vietų augimą arba jį planuoja pritaikant pamaininiam darbui, taip pat dėl pandemijos sukeltos nežinomybės bendrovės stengiasi neplanuoti relokacijos ir išvengti su persikraustymu susijusių išlaidų.

„Šiuo neapibrėžtumo laikotarpiu įmonės neskuba atsisakyti turimų biurų, nes patalpų nuoma dažniausiai sudaro gana nedidelę įmonių išlaidų dalį (vidutiniškai apie 6-8 proc.). Be to, įprastai nuomos sutartys yra sudaromos 5-10 metų laikotarpiui, o norint jas nutraukti anksčiau laiko, tenka papildomai susimokėti. Bendrovių sprendimai, priimami dėl biuro poreikių ir jų poveikis rinkai išryškės per artimiausius dvylika mėnesių. Rinkos aktyvumą gali palaikyti tiek ilgalaikiai augimo planai, tiek sprendimai keisti biuro vietą ar net mažinti plotą“, – teigia J.Ragaišė.

Ateities biuras – susitikimų ir bendradarbiavimo vieta

Ekspertė atkreipia dėmesį, jog pandemijos metu kaip niekada aktualu tapo lanksčios nuomos sąlygos ir galimybė įgyvendinti netradicinius sprendimus biure. Tokie pokyčiai kaip didesnio fizinio ploto darbuotojui skyrimas ir nefiksuotų darbo vietų įrengimas, skirtingoms užduotims ir veikloms pritaikytų zonų gausa bei neformalių poilsio vietų įrengimas, ateityje turės padėti formuoti komandas, socialinius ryšius, skatinti kūrybiškumą, efektyvumą ir bendradarbiavimą. Šios vertybės svarbios tiek darbdaviams, tiek darbuotojams.

Kad biurų projektai išliktų konkurencingi, projektų vystytojams teks dar daugiau investuoti į kokybę bei būti lankstesniais dėl kitų nuomos sutarčių sąlygų.

Prognozuojama, kad pagrindiniu motyvu biuro poreikio išlikimui taps įmonės kultūros ir identiteto puoselėjimas. Šiuo metu daugiau nei pusę Vilniaus modernių biurų nuomininkų sudaro IT ir globalių paslaugų teikimo kompanijos, kurios būtent ir diktuoja tendencijas biurų įrengimui. Dauguma šių kompanijų augimo tempų nemažino net ir taikant kompleksinius darbo iš namų ir biuro sprendimo modelius – praeitą ketvirtį į naujus biurus persikraustė „Danske Bank“, „Bentley Systems“, „SEB Bankas“, „Vinted“, ,„Swedbank“ bei kiti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naujasis „Vinted“ biuras
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naujasis „Vinted“ biuras

Pasiūlos daugėja, bet kainos nesikeičia

2020 III ketv. nuomos kainų korekcijos nebuvo. A klasėje nuomos vidurkis siekė 15,6 EUR, B klasėje – 12,2 EUR. J.Ragaišės teigimu, biurų nuomos kainos rinkoje ir toliau išliks panašios, tačiau klientai gali sulaukti palankesnių nuomos sąlygų. Laisvo biuro ploto augimas nuomininkams suteiks didesnę pasirinkimo laisvę ir daugiau galios derėtis dėl lankstesnių sąlygų. Nuomotojai turės daugiau investuoti į kokybę, kad atitiktų klientų lūkesčius.

„Per ateinančius metus didėjanti vakansija suteiks daugiau laisvės ir pasirinkimo nuomininkams. Panašu, kad dėl to derybos tik intensyvės, o nuolaidų paketas gali tapti dar svarbesniu įrankiu pritraukiant nuomininkus. Kad biurų projektai išliktų konkurencingi, projektų vystytojams teks dar daugiau investuoti į kokybę bei būti lankstesniais dėl kitų nuomos sutarčių sąlygų“, – pažymi „Newsec“ tarpininkavimo paslaugų grupės vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius