Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus centre bus įkurta Paralimpiečių krantinė

Vilniaus centre, šalia Neries vasarą vilniečiams bus atverta nauja erdvė – Paralimpiečių krantinė. Tai bus vieta, skirta įamžinti paralimpiečių pasiekimus, įkvėpti ir skatinti sportuoti kiekvieną žmogų, tiek sveikąjį, tiek gyvenantį su negalia. Projektą inicijuoja Lietuvos paralimpinis komitetas, konkursą idėjai įgyventinti organizuoja Lietuvos dailininkų sąjunga, palaiko Vilniaus miesto savivaldybė, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Vilnių užklojęs rytinis rūkas
Paralimpinė Lietuvos komanda RIO Paralimpinėse žaidynėse / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Paralimpiečių pergalių atminimui skirta erdvė bus įkurta šiuo metu rekonstruojamoje Neries krantinėje, kuri, planuojama, pavasarį taps populiaria laiko leidimo vieta. Jos įkūrimas sutampa su Lietuvos paralimpinio judėjimo 30 metų sukaktimi. Iš viso Lietuva paralimpinėse žaidynėse yra iškovojusi 37 medalius, už kiekvieno jų slypi išskirtinė istorija.

RGB Pictures / Roberto nuotr./Paralimpinė Lietuvos komanda RIO Paralimpinėse žaidynėse
RGB Pictures / Roberto nuotr./Paralimpinė Lietuvos komanda RIO Paralimpinėse žaidynėse

„Neatsitiktinai mūsų šalies paralimpinės komandos „Parateam Lietuva“ šūkis yra „Įveik save“. Paralimpiečiai ne tik garsina Lietuvą, jie įrodo, kad kiekvienas gali viršyti savo galimybių ribas, įkvepia judėti, sportuoti. Džiaugiamės, kad paralimpinis sportas auga, o susidomėjimas juo didėja. Vis dėlto, dar turime daug problemų – tiek dėl sporto objektų prieinamumo, tiek dėl vaikų su negalia sportavimo mokyklose, tiek dėl paties požiūrio. Tikime, kad kuo daugiau žmonių ateis, leis laiką šioje vietoje, tuo labiau susidomės paralimpiniu sportu, o tai įkvėps ir kitiems pokyčiams. Planuojame integruoti QR kodus, kurie leis iš karto rasti ir platesnę informaciją“, – pasakoja Lietuvos paralimpinio komiteto prezidentas Mindaugas Bilius.

Paralimpiečių krantinės įkūrimą jau yra patvirtinusi Vilniaus m. savivaldybė.

„Palaikome paralimpiečių įamžinimo Neries krantinėje siekį. Vieta yra tinkama universaliam dizainui, erdvė bus prieinama negalią turintiems asmenims. Nekantriai lauksime kūrybinės idėjos konkurso rezultatų. Jie, viliuosi, maloniai nustebins šiuolaikiškais sprendimais, atitinkančiais sostinei derančius aukštus estetinius ir kokybės kriterijus, bus įtraukūs, gyvai kalbantys apie paralimpiečių pasiekimus, o tuo pačiu prisidės prie šios dalies Neries krantinės įveiklinimo”, – sako Gediminas Jaunius, Vilniaus miesto savivaldybės Istorinės atminties komisijos pirmininkas.

RGB Pictures / Roberto nuotr./Paralimpinė Lietuvos komanda RIO Paralimpinėse žaidynėse
RGB Pictures / Roberto nuotr./Paralimpinė Lietuvos komanda RIO Paralimpinėse žaidynėse

Profesionali meninė-skulptūrinė idėja bus išrinkta kartu su partneriais – Lietuvos dailininkų sąjunga – organizuojamame konkurse. Skulptoriai bus kviečiami teikti savo projektus.

„Tikiu, kad kartu bendradarbiaudami, diskutuodami ir svajodami sukursime Neries krantinėje išskirtinę vietą, kuri ne tik pagerbs paralimpiečius, bet ir taps įkvėpimu visiems, bus patraukli vilniečiams, įdomi miesto svečiams“, – teigia Lietuvos dailininkų sąjungos pirmininkė Eglė Ganda Bogdanienė.

Atminimo ženklai ir su jais susijusi informacija bus visiškai prieinami žmonėms su fizine ir regos negalia. Planuojama sukurti 24 atminimo lenteles ir vieną bendrą skulptūrinį elementą.

„Šalies skulptoriai susidomėję galimybe prisidėti prie šios prasmingos iniciatyvos, vizualia kalba atskleisti žmogaus potencialą. Greta kūrybinių iššūkių, yra ir techninių: tiek brailio rašto įkomponavimas, tiek pati vieta – krantinė, tad atminimo lentelės ir kiti ženklai turės būti tokie, kad atlaikytų gamtos stichijas. Teikti paraiškas konkursui kviečiame iki sausio pabaigos“, – sako Lietuvos dailininkų sąjungos Skulptūros sekcijos pirmininkas Vidas Simanavičius.

Paralimpiečių krantinės projektas finansuojamas Lietuvos paralimpinio komiteto, prie jo savo lėšomis prisideda Lietuvos Rotary Apygarda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius