-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus kolegijos studentams – prestižinis vaizdas, bet atgyvenęs bendrabutis

Rugsėjo 2-ąją trijų Vilniaus kolegijos fakultetų studentai pradės mokytis paklausioje sostinės vietoje – buvusiuose Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) centriniuose rūmuose. Po remonto čia dar zuja statybininkai, ore tvyro dažų kvapas, kai kur kyšo laidai, o ir baldai ne visur savo vietose. Tačiau kolegijos administracija patikina, kad darbai iki mokslo metų pradžios bus baigti. Rugpjūčio 30-ąją į greta esantį aukštosios mokyklos bendrabutį atvyks ir pirmieji naujakuriai.
Vilniaus kolegija
Vilniaus kolegija / 15min nuotr.

Vilniaus kolegijos administracijos atstovai 99 metams patikėjimo teise gautas patalpas, adresu Studentų g. 39A, 15min aprodė antradienį.

Kolegijos direktoriaus pavaduotojas ekonomikai Andriejus Sadauskis pasakojo, kad persikelti į jas per gana trumpą laikotarpį buvo vienas didžiausių iššūkių – nors Vyriausybė patalpas kolegijai perleido paskutinėmis gruodžio dienomis, kraustynės ir remontas prasidėjo tik gegužę.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Andriejus Sadauskis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Andriejus Sadauskis

„Vyksta auditorijų remontas, įrengiame studentams valgyklą, nes dažniausiai studentų apklausose būna išreiškiamas noras, kad reikia valgyklos, įrengiama kepimo laboratorija“, – teigė jis ir pridūrė, kad laboratorija, kurioje praktines žinias įgis maisto technologai, pradės veikti spalį.

Remontas atsiėjo daugiau nei 1 mln. eurų

Kolegija, anot A.Sadauskio, patalpose įrengė dvi kompiuterines klases, daug kur pakeitė grindų dangą, perdažė sienas, nutiesė naujus elektros, interneto tinklus.

„Teko visus tinklus atsivesti ir iškloti iš naujo. Aukšte paklota virš 9 kilometrų vien interneto laidų“, – kalbėjo jis.

„Administracinių patalpų, kur buvo rektoratas, neatnaujinom. O auditorijų tikriausiai tokių nėra, kad būtų nepaliesta, išskyrus pirmąjį aukštą, nes pirmajame aukšte numatyta valgykla, Agrotechnologijų fakulteto laboratorijos. Kitoje pusėje numatyta įrengti centrinę visos kolegijos biblioteką“, – dėstė direktoriaus pavaduotojas.

Biblioteka, jo teigimu, veikti studijų pastate pradės tada, kai bus finansinių galimybių, šiuo metu ji dirbs pirmajame bendrabučio aukšte.

„Dabar svarbiausia buvo studijų procesas. Suremontuoti yra penktas, ketvirtas, trečias ir antras aukštai“, – vardijo A.Sadauskis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vilniaus kolegija persikėlė į LEU patalpas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vilniaus kolegija persikėlė į LEU patalpas

Patalpų remontas, anot jo, atsiėjo daugiau nei 1 mln. eurų.

Anksčiau trys kolegijos fakultetai – Pedagogikos, Agrotechnologijų ir Ekonomikos – veikė skirtingose sostinės vietose: Naujojoje Vilnioje, Naujamiestyje ir Vilniaus rajone. Teiraujantis, ar juos perkeliant buvo atlikta kaštų-naudos analizė, A.Sadauskis, bent jau kalbėdamas apie Agrotechnologijų fakultetą, patikino, kad taip.

Ar apsimokėjo, parodys ateitis

„Analizės buvo. Agrotechnologijų fakulteto pastatas buvo neekonomiškas ir mes finansinių galimybių jį remontuoti neturėjom. Šildymas kainavo brangiai, šalimais buvo seni bendrabučiai“, – dėstė jis.

Kolegija esą bandė skaičiuoti, ar kraustynės apskritai apsimokės.

„Bet kol nevyksta procesas, labai sunku įvertinti, – svarstė A.Sadauskis. – Pamatysim tik ateity. Ir klausimas, ar vertinti ir įsikūrimo išlaidas, nes jos tikrai buvo didelės.“

Buivydiškėse, adresu Beržų g. 2, kur anksčiau veikė kolegijos Agrotechnologijų fakultetas, A.Sadauskio žiniomis, nuo rugsėjo pradės veikti lietuviška mokykla.

Kas bus kituose pastatuose, kur veikė fakultetai, – neaišku. Vienas iš variantų – patalpas parduoti ir gautas lėšas skirti kolegijos bibliotekos bei laboratorijų įrengimui.

Tiesa, Buivydiškėse ir toliau veiks kolegijos Veterinarijos klinika.

„Veterinarijos klinikos želdinių niekaip negalime perkelti, nes tai yra šiltnamiai – į miesto centrą neiškelsim“, – teigė A.Sadauskis.

Bendrabutį tvarkė kosmetiškai

Jo manymu, tris vienoje vietoje veikiančius fakultetus bus efektyviau administruoti ir pigiau valdyti. Galbūt ir dėstytojams, studentams mokslai bei darbas Vilniaus centre bus patogesnis.

„Dabar yra koncentracija“, – sakė direktoriaus pavaduotojas.

Nuo rugsėjo buvusiuose LEU centriniuose rūmus mokslus pradės apie 1800 studentų. Kai kurie jų apsigyvens netoli esančiame bendrabutyje, adresu Studentų g. 47. Vietų čia – 224.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vilniaus kolegija persikėlė į LEU patalpas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vilniaus kolegija persikėlė į LEU patalpas

„Bendrabutis yra ne vilniečiams. [...] Ten gyvens Pedagogikos ir Agrotechnologijų fakultetų studentai – pirmumo tvarka, po to – Ekonomikos. Jeigu lieka vietų, tai kiti“, – dėstė A.Sadauskis.

Mėnesis šiame bendrabutyje, priklausomai nuo kambario tipo, asmeniui kainuoja nuo 55 iki 130 eurų. Remontas čia darytas tik kosmetinis – koridoriuose tamsu, tapetai apsilaupę, bet virtuvės ir tualetai tvarkingi.

„Šitas bendrabutis kokių 1968 metų statybos ir nuo to laiko buvo mažai kas daryta“, – pasakojo kolegijos bendrabučių valdytojas Virgilijus Varatinskas.

Kambarius remontuoja studentai

Anot jo, anksčiau LEU valdytas bendrabutis nebuvo geriausios išvaizdos.

„Vien valymo... Palyginus su tais bendrabučiais, kurie yra pas mus, šituose darbo buvo ne 24 valandoms. Buvo ir langų išdužusių – keitėm, ir hole padarėm remontą – lubos, sienos buvo anų laikų, aliejiniais dažais išdažyta. Šiek tiek atnaujinom virtuvių, – kalbėjo V.Varatinskas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Virgilijus Varatinskas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Virgilijus Varatinskas

– Kambariukai – kaip ir visur, studentai patys šiek tiek pasiremontuoja, vieni geresni, kiti blogesni. Vamzdynas, aišku, liūdnas, turėsim veiklos ir investicijų tam skirti.“

Teiraujantis apie tvarką, bendrabučio valdytojas nupasakojo, kad ji nėra jau tokia griežta – esą studentai suaugę, grįžti 23 val. į bendrabutį jų nepriversi, tačiau bendrabučio durys 23.30 val. užrakinamos. Tada studentai budintį išsikviečia skambučiu.

„Aišku, jeigu studentas 10 kartų kažkokiais tikslais bėgioja, duodam įspėjimus ir kalbam kitaip“, – pažymėjo V.Varatinskas.

Studentai šiame Vilniaus kolegijos bendrabutyje įsikurs rugpjūčio 30–rugsėjo 2 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius