-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Seimo pirmininko sūnus V.Pranckietis daugiabučių Vilniaus pakrašty nepastatys: „Kažkam trukdžiau“

Vilniaus Pylimėlių gatvėje daugiabučius statyti norėjo Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio sūnus Vaidotas. Tačiau sostinės savivaldybė nesutiko keisti sklypo naudojimo paskirties ir leisti čia išdygti ne vienbučiams ar dvibučiams. Kaip sako savivaldybės atstovai, trūksta vietos. Tačiau V.Pranckietis mano, kad jo projektas tiesiog trukdė kažkam, kas gyvena šalia. Galbūt – savivaldybės vadovams.
Sklypas Pylimėlių gatvėje
Pylimėlių gatvėje esantis sklypas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Šį pavasarį, kovo 1-ąją, Vilniaus miesto savivaldybė gavo Vaidoto Pranckiečio prašymą „dėl žemės sklypo Pylimėlių g. 25B naudojimo būdo iš vienbučių ir dvibučių gyvenamųjų pastatų statybos pakeitimo į daugiabučių gyvenamųjų pastatų ir bendrabučių teritoriją“. Praėjo mėnuo ir pareiškėjas gavo atsakymą: Pylimėlių gatvėje vyrauja vienbučiai ir dvibučiai gyvenamieji pastatai, neišvystyta infrastruktūra, todėl keisti naudojimo būdą į daugiabučių pastatų statybos nėra pagrindo.

Keisti paskirtį nesutiko

Kaip 15min sakė Vilniaus savivaldybės Miesto plėtros departamento direktorius Mindaugas Pakalnis, toje vietoje gatvė siaura, aplink stovi individualūs gyvenamieji namai, todėl V.Pranckiečiui ir buvo atsakyta – daugiabučių namų statyti čia nebus leista.

„Teritorijų planavimo įstatyme numatoma, kad keičiant paskirtį savivaldybė privalo atsižvelgti į kontekstą. Kontekstas ten visiškai aiškus – vienbučiai gyvenamieji namai, todėl paskirties nutarėme nekeisti“, – teigė M.Pakalnis.

Kontekstas ten visiškai aiškus – vienbučiai gyvenamieji namai, todėl paskirties nutarėme nekeisti, – teigė M.Pakalnis.

V.Pranckietis rankų nenuleido, klausimą užginčijo Visuomeninėje administracinių ginčų komisijoje, kuri pateikė atsakymą, kad savivaldybė pagal teisės aktus paskirtį keisti privalo, jeigu tai neprieštarauja Bendrajam planui. Tuomet sklypo Pylimėlių g. savininkas kreipėsi į savivaldybę dar kartą, jo prašymas svarstytas ir Miesto plėtros departamento, ir vicemero organizuojamuose pasitarimuose.

Į procesą įsitraukė ir Saulėtekio gyventojų bendruomenė: Vilniaus savivaldybė gavo jos atstovų raštą, kuriame bendruomenė pasisakė prieš planuojamas statybas Pylimėlių g. 25B, o taip pat prašė „sumažinti planuojamų pastatų dydžius ir pakeisti Bendrąjį planą, šioje teritorijoje uždraudžiant daugiabutę (netgi dvibutę) statybą, motyvuodama tuo, kad dėl siaurų gatvių ir neišvystytos infrastruktūros susidaro rizika gyventojų saugumui, ypač žiemos periodu“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Pakalnis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Pakalnis

„Bet mes atsakėme, kad jeigu dabar ir pakeisime naudojimo būdą, tai po to neleisime statybų pagal pakeistą naudojimo būdą. Todėl atsisakėme keisti ir p. Pranckietis kreipėsi į teismą, o neseniai (spalio 5 d. – red. past.) tą kreipimąsi atsiėmė“, – teigė M.Pakalnis.

Nusprendė nebekovoti

V.Pranckietis 15min teigė, kad jo turimas sklypas pagal Bendrąjį planą patenka į mažo intensyvumo užstatymo teritoriją, kurioje galimi ir daugiabučiai. Tačiau rankas prikišti esą galbūt galėjo dabar jau buvusi savivaldybės administracijos direktorė Alma Vaitkunskienė, gyvenanti netoliese ir pareikalavusi neleisti statyti daugiabutį.

„Kreipiausi į savivaldybę su prašymu, atmetė be jokių motyvų, su spėlionėmis, kad galbūt, kai statysime daugiabučius, viršysime leidžiamus užstatymus. Aš norėjau tik pasikeisti naudojimo paskirtį, o paskui jau kokias sąlygas išduotų, pagal tai ir būčiau planavęs statybas“, – tikino sklypo Pylimėlių g. savininkas.

Jis prisiminė, kad Visuomeninė administracinių ginčų komisija vienbalsiai nutarė, kad tiesa jo pusėje, bet savivaldybė pozicijos nepakeitė.

„Kreipiausi į teismą, buvau jau parengęs visus dokumentus, bet man pasakė – laimėsi, o mes tempsime dvejus metus, kol keisime naudojimo paskirtį, tada dvejus metus, kol išduosime sąlygas. Negaliu tiek laukti, atsiėmiau iš teismo tuos dokumentus“, – nusivylimo Vilniaus savivaldybe neslėpė V.Pranckietis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Pylimėlių gatvė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Pylimėlių gatvė

Jo turimo sklypo Pylimėlių g. dydis – 15,5 aro. Tikslaus plano, ką būtų statęs, jeigu jam būtų pavykę pakeisti sklypo naudojimo paskirtį, V.Pranckietis sako neturėjęs.

„Dabar svarstau apie sublokuotų namų statymą, ką leidžia dabartinės paskirties sąlygos. Galiu statyti vienbučius ar dvibučius, tik ne daugiabučius, nors tai ir leidžia Bendrasis planas, tik savivaldybė neleidžia“, – kalbėjo V.Pranckietis.

Galima, bet nėra kur?

M.Pakalnis tvirtina, kad toli gražu ne visi prašymai keisti teritorijos naudojimo paskirtį yra patenkinami, nes esą visada žiūrima į kontekstą – jeigu čia aplinkui stovėtų daugiabučiai, tada tikrai problemų nekiltų.

„Pagal Bendrąjį planą ten gali būti mažaaukštis užstatymas – mažo intensyvumo gyvenamosios teritorijos. Bendrame plane galimybė daugiabučiams paminėta, bet vis tiek žiūrėdami pagal kontekstą mes negalėsime ten leisti statyti daugiabučio“, – teigė Miesto plėtros departamento direktorius.

Tačiau apsilankius Pylimėlių gatvėje kitapus nurodomo sklypo matyti daugiabutis, ką teigia ir V.Pranckietis. Tiesa, keliukas, vingiuojantis tarp sklypų, tikrai siauras ir vargu ar būtų patogus išaugusiam skaičiui žmonių.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Sklypas Pylimėlių gatvėje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Sklypas Pylimėlių gatvėje

Savivaldybės administracijos vadovybė pasikeitė, tačiau V.Pranckietis tvirtina daugiau nekovosiąs – tam gaila laiko, o ir kiti valdininkai, kurie jam žadėjo ilgus procesus, tebedirba. Todėl sklypo savininkas nenusiteikęs gaišti, nes už žemę sumokėjo 100 tūkst. eurų, todėl įšaldyti investiciją jam nenaudinga. „Neturiu tiek pinigų“, – patikino V.Pranckietis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius